Реклама
Реклама
Реклама

Нульовий розрахунок по страхових внесках до ИФНС: чи потрібно здавати у 2017 році

  1. Нульові РСВ-1 до 2017 року
  2. Нова форма розрахунку з 2017 року
  3. Хто зобов'язаний здавати в ИФНС розрахунки в 2017 році
  4. Нульовий бланк: чи потрібно заповнювати
  5. Якщо в компанії тільки керівник
  6. Якщо нульовий розрахунок не здавати: які ризики
  7. Блокування розрахункових рахунків
  8. штрафи
  9. Приклад нульового розрахунку

Чи потрібна в 2017 роки складати в ИФНС нульовий розрахунок по страхових внесках? Чи дійсно податківці мають право заблокувати розрахунковий рахунок за неподання нульової звітності? Які розділи нульового розрахунку потрібно заповнювати? Чи є офіційні роз'яснення з цих питань або потрібно консультуватися в своїй інспекції? Роздуми на цю тему ви знайдете в даній статті, а також зможете завантажити зразок нульового розрахунку.

Нульові РСВ-1 до 2017 року

До 2017 року розрахунки по страхових внесках за формою РСВ-1 всі страхувальники (компанії та ВП) зобов'язані були здавати до територіальних підрозділів ПФР. Розрахунок вдавав із себе звіт про страхові внески на обов'язкове пенсійне і медичне страхування, які розраховувалися з виплат на користь працівників.

У деяких випадках організація або ІП не ведуть діяльності або ж з різних причин не виплачували працівникам заробітну плату. Однак в Листі Мінпраці Росії від 29.09.2014 № 17-4 / ООГ-817 повідомлялося, що якщо страхувальник не виробляє ніяких виплат і винагород на користь фізичних осіб, то РСВ-1 представляти, все одно, потрібно. Щоб заявити, що страхувальник не зобов'язаний сплачувати внески. Крім того, якщо слідувати рекомендаціям Мінпраці, то нульовий розрахунок до 2017 року потрібно здавати і на єдиного директора-засновника, який не одержує заробітну плату.

Крім того, якщо слідувати рекомендаціям Мінпраці, то нульовий розрахунок до 2017 року потрібно здавати і на єдиного директора-засновника, який не одержує заробітну плату

Подання нульового РСВ-1 до 2017 року нічим від відрізнялося від здачі РСВ-1 з ненульовими значеннями. Єдине - при здачі «нулевки» іноді співробітники фонду просили докласти до неї пояснювальну записку, в якій пояснити нульові значення, припустимо, незнанням діяльності.

Нова форма розрахунку з 2017 року

З 1 січня 2017 року форму РСВ-1, затверджену Постановою Правління ПФР від 16 січня 2014 № 2п, скасували. В останній раз бухгалтери звітували по формеРСВ-1 за 2016 рік.

З 2017 року страхові внески (крім внесків «на травматизм») перейшли «під крило» податківців. За періоди починаючи з I кварталу 2017 року обслуга по страхових внесках на обов'язкове пенсійне, соціальне та медичне страхування потрібно здавати в податкову інспекцію. Форма розрахунку - абсолютно нова. Вона затверджена Наказом ФНС Росії від 10 жовтня 2016 № ММВ-7-11 / 551.

Серед бухгалтерів нову форму часто називають «єдина форма розрахунку», оскільки вона об'єднує в собі інформацію про різні види страхових внесків.

Хто зобов'язаний здавати в ИФНС розрахунки в 2017 році

Розрахунок по страхових внесках у 2017 році, за загальним правилом, здають всі страхувальники:

  • організації та їх відокремлені підрозділи;
  • індивідуальні підприємці;
  • фізособи, які не є підприємцями;
  • глави селянських (фермерських) господарств.

Єдиний розрахунок повинні здавати в податкову інспекцію все ті, у кого є застраховані особи, а саме:

  • співробітники, які працюють на підставі трудових договорів;
  • генеральний директор - єдиний засновник;
  • фізособи - виконавці за цивільно-правовими договорами (наприклад, договорами підряду або надання послуг).

Нульовий бланк: чи потрібно заповнювати

У 2017 році єдиний розрахунок по страхових внесках потрібно здавати в ИФНС незалежно від того, чи вела організація або ІП діяльність в звітному періоді чи ні. І зовсім не має значення, нараховувалася чи застрахованим особам зарплата та інші виплати чи ні. Так вважають опитані нами по телефону співробітники деяких ИФНС. Найчастіше, вони посилаються на пункт 1 статті 419 Податкового кодексу РФ і пункт 1.1 Порядку, затвердженого наказом ФНС Росії від 10 жовтня 2016 № ММВ-7-11 / 551.

Наші експерти звернулися до позначених положень нормативних правових актів і помітили, що в них йдеться лише про тих платників страхових внесків, які виробляють виплати та винагороди фізичним особам:

«Платниками страхових внесків визнаються особи, що виробляють виплати та інші винагороди фізичним особам:

  • організації;
  • індивідуальні підприємці;
  • фізичні особи, які не є індивідуальними підприємцями

Пункт 1.1 Порядку заповнення розрахунку по внесках

«Розрахунок по страхових внесках (далі - розрахунок) заповнюється платниками страхових внесків або їх представниками (далі - платники), а саме особами, що роблять виплати та інші винагороди фізичним особам».

Таким чином, на наш погляд, нульовий розрахунок по страхових внесках у 2017 році здавати не потрібно, якщо сума внесків до сплати дорівнює нулю і коли ніяких нарахувань і виплат на користь фізичних осіб не проводилося. Адже в такій ситуації організація або ІП не визнається платником страхових внесків. Однак зауважимо, що поки офіційні роз'яснення з питання про необхідність здачі розрахунку з нульовими показниками у 2017 році відсутні. Тому зацікавленим особам має сенс звертатися за відповідною інформацією до податкового органу за місцем обліку. І вже потім прийняти взвещенное рішення.

Якщо в компанії тільки керівник

Чи потрібна здавати нульовий розрахунок по страхових внесках у 2017 році, якщо в організації числиться тільки генеральний директор, а фірма не веде діяльність і не видає зарплату? За нашою інформацією, податківці на місцях впевнені, що здавати розрахунок в такій ситуації потрібно. Але навіщо? Адже прямого вимоги подавати розрахунок, якщо організація не веде діяльність і не видає зарплату, в Податковому кодексі РФ немає.

Варто визнати, що деякі бухгалтери намагаються «не нариватися на неприємності» і щоквартально здавати нульові розрахунки, щоб не піддавати ризику організацію або індивідуального підприємця. Більш того, деякі ИФНС дають страхувальникам письмові роз'яснення про те, чому саме потрібно здавати нульові розрахунки за внесками. Продемонструємо цитату з відповіді однієї з інспекцій:

З роз'яснення ИФНС про «нулевки»
Згідно з пунктом 1.1 Порядку, затвердженого наказом ФНС Росії від 10 жовтня 2016 № ММВ-7-11 / 551, розрахунок по страхових внесках у 2017 році заповнюється платниками страхових внесків або їх представниками, а саме особами, що роблять виплати та інші винагороди фізичним особам (організаціями , індивідуальними підприємцями, фізичними особами, які не є індивідуальними підприємцями). При цьому згідно зі статтею 7 Федерального закону від 15.12.2001 № 167-ФЗ «Про обов'язкове пенсійне страхування в Російській Федерації» і статті 10 Федерального закону від 29 листопада 2010 року № 326-ФЗ «Про обов'язкове медичне страхування в РФ» застрахованими особами визнаються , зокрема, що працюють за трудовим договором, у тому числі керівники організацій, які є єдиними учасниками (засновниками), членами організацій, власниками їх майна або за договором цивільно-правового характеру, предметом якого є виконання робіт і надання послуг.

Згідно зі статтею 6 федерального закону від 16.07.1999 № 165-ФЗ «Про основи обов'язкового соціального страхування» застрахованими особи є громадяни РФ, а також іноземні громадяни та особи без громадянства, які працюють за трудовими договорами, особи, які самостійно забезпечують себе роботою, або інші категорії громадян, у яких відносини з обов'язкового соціального страхування виникають відповідно до федеральних законів про конкретні види обов'язкового соціального страхування або відповідно до законодавства РФ про податки і збі рах.

Таким чином, варто визнати, що здавати єдиний розрахунок по страхових внесках повинні платники страхових внесків - особи, що виробляють виплати та інші винагороди фізичним особам. При цьому, серед застрахованих осіб в системі обов'язкового пенсійного та медичного страхування прямо названі керівники - єдині засновники організацій. Трудовий договір з генеральним директором - єдиним засновником (учасником, акціонером) не укладається, нараховувати та виплачувати йому зарплату організація не зобов'язана. Це випливає з абзацу 1 статті 135, абзацу 2 статті 145 ТК РФ.

Звідси можна зробити висновок, що якщо в організації є генеральний директор - єдиний засновник, з яким заробітна плата не виплачується, то розрахунок по страхових внесках потрібно надати, тому що він є застрахованою особою.

Звідси можна зробити висновок, що якщо в організації є генеральний директор - єдиний засновник, з яким заробітна плата не виплачується, то розрахунок по страхових внесках потрібно надати, тому що  він є застрахованою особою

Якщо нульовий розрахунок не здавати: які ризики

Тепер поговоримо про те, які ризики підстерігають компанії або ІП, якщо просто не здавати нульові розрахунки за внесками.

Блокування розрахункових рахунків

Підстави для блокування розрахункових банківських рахунків наведені в статті 76 Податкового кодексу РФ. Одне з таких підстав - 10-денне прострочення з поданням податкових декларацій. Про це сказано в підпункті 1 пункту 3 статті 76 НК РФ. Однак особливо важливо звернути увагу, що в цій нормі сказано не про податкову звітність взагалі, а тільки про податкові декларації (наприклад, декларації з ПДВ).

Розрахунок по страхових внесках - це не податкова декларація. Це самостійний вид звітності (абз. 7 п. 1 ст. 80 НК РФ). Тому блокувати операції з банківського рахунку компанії або ІП за несвоєчасно поданий єдиний розрахунок - незаконно. Про це прямо сказано в Листі Мінфіну Росії від 12 січня 2017 № 03-02-07 / 1/556.

Але, на жаль, у Федеральної податкової служби Росії протилежний підхід. Податківці вважають, що інспекції на місцях має право блокувати банківські рахунки за несвоєчасну здачу розрахунків за страховими внесками. Вони посилаються на пункт 11 статті 76 НК РФ. Ця норма, на їхню думку, дозволяє прирівняти розрахунки за внесками до податкових декларацій.

Виходить, що позиції Мінфіну Росії і ФНС - повністю розходяться. Однак вважаємо, що якщо зміни так і не внесуть до підпункту 1 пункту 3 статті 76 Податкового кодексу РФ і прямо не пропишуть, що руху по рахунках можна «заморожувати» за розрахунки по страхових внесках, то у організацій та ВП будуть підстави оскаржити блокування рахунків.

Якщо ж повністю спиратися на позицію ФНС, то, очевидно, що рахунки податківці будуть заморожувати за неподання, в тому числі, нульових розрахунків за страховими внесками в 2017 році.

штрафи

Якщо компанія запізниться зі здачею розрахунку по внесках, то інспектори можуть призначити штраф за статтею 119 Податкового кодексу. Він складе 5% суми несплачених внесків за останні три місяці, за кожний повний або неповний місяць, але не може бути:

  • більше 30% суми внесків по запізнився розрахунку за останні три місяці;
  • менше 1000 руб., якщо всі внески перераховані в термін.

У даній ситуації ми розглядаємо питання про подання нульових розрахунків: сума внесків по ним дорівнює нулю. За такі розрахунки, як видно, призначатимуть мінімальні штрафи - 1000 рублів, оскільки розраховувати штраф у відсотках від суми до сплати попросту буде неможливо.

Приклад нульового розрахунку

Припустимо, що організація або ІП вирішила не ризикувати і за підсумками кожного звітного періоду здавати в ИФНС нульовий розрахунок по страхових внесках. Але як заповнити нову форму? Які розділи бланка включати в нулевки? Чи можна просто проставити всюди нулі і прочерки? Офіційних роз'яснень з цього приводу поки немає, тому спробуємо розібратися самі.

Отже, Порядком заповнення розрахунку по страхових внесках, затв. Наказом ФНС Росії від 10.10.2016 № ММВ-7-11 / 551, передбачено, що всі платники страхових внесків в обов'язковому порядку заповнюють титульний лист. Решта розділів, підрозділи і додатки формуються в залежності від ситуації (наявності виплат, що застосовується тарифу і т.д.). Це випливає з пунктів 2.2 - 2.8 Порядку заповнення розрахунку.

Хто і які розділи розрахунку заповнюєЛист (розділ)Хто заповнює

Титульний лист Заповнюють все Лист «Відомості про фізичну особу, яка не є індивідуальним підприємцем» Заповнюють фізособи, які не є індивідуальними підприємцями і не вказали в розрахунку свій ІПН Розділ 1, підрозділи 1.1 і 1.2 додатки 1 і 2 до розділу 1, розділ 3 Всі організації та підприємці, які виплачували доходи фізособам розділ 2 і додаток 1 до розділу 2 Глави селянських фермерських господарств Підрозділи 1.3.1, 1.3.2, 1.4 додатка 1 до розділу 1 Організа ії і підприємці, які платять внески за додатковими тарифами Додатки 5-8 до розділу 1 Організації та підприємці, які застосовують знижені тарифи Додаток 9 до розділу 1 Організації та підприємці, які виплачують доходи іноземним співробітникам або співробітникам без громадянства, які тимчасово перебувають в Росії Додаток 10 до розділу 1 Організації та підприємці, які виплачують доходи студентам, які працювали в студентських загонах Додатки 3 і 4 до розділу 1 Організації та підприємці, які виробляли витрати на виплату страхового забезпечення по обов'язковому соціальному страхуванню. Тобто виплачували лікарняні посібники, дитячі посібники і т. Д. Якщо ми говоримо про нульовий розрахунок по страхових внесках, то передбачається, що ніяких виплат і винагород на користь фізичних осіб не було. Якщо так, то невже в складі нульового розрахунку потрібно подавати в ИФНС тільки титульний лист (без розділів)? Швидше за все, титульний лист податківцям не потрібен, оскільки в ньому немає ніякої корисної інформації, пов'язаної з нарахуванням і сплатою внесків. Тому такий варіант ми розглядати не стане.

Давайте звернемося до Формату, необхідного для здачі розрахунку за страховими внесками в електронному вигляді, затверджене Наказом ФНС Росії від 10 жовтня 2016 № ММВ-7-11 / 551. Форматом передбачено, що в «Прізвище» та «Ім'я» фізичної особи в розділі 3 - це обов'язкові елементи.

Форматом передбачено, що в «Прізвище» та «Ім'я» фізичної особи в розділі 3 - це обов'язкові елементи

Таким чином, виходить, що здавати зовсім порожній розрахунок без єдиного фізичної особи - безглуздо. Він не пройде форматно-логічний контроль. Можна припустити, в складі нульового розрахунку за страховими внесками, що здається в ИФНС в 2017 році, має фігурувати хоча б одна фізична особа. Їм може бути - засновник, який є генеральним директором (навіть якщо з ним немає трудового договору і він не отримує від організації виплат). Наведемо можливий приклад заповнення з подібної ситуації.

У ТОВ «Каченя» немає працівників і підрядників. Ніяких виплат в 1 кварталі 2017 року користь фізичних осіб не проводилося. При цьому в організації є єдиний засновник, який є генеральним директором - Петров Лев Сергійович. Він теж ніяких виплат не отримував, а сама компанія ніякої діяльності не вела. Навіть не було операцій по рахунках. Однак бухгалтер бажає здати на цю фірму нульовий розрахунок. За 1 квартал 2017 року, щоб убезпечити компанію від штрафів. Як його заповнити? Якщо ми погоджуємося з тим, що в розрахунку повинен фігурувати тільки хоча б один генеральний директор, то склад нульового розрахунку може бути таким:

  • титульний аркуш;
  • розділ 1 «Зведені дані про зобов'язання платника страхових внесків»;
  • додаток 1 «Розрахунок сум страхових внесків на обов'язкове пенсійне та медичне страхування до розділу 1»;
  • підрозділ 1.2 «Розрахунок сум внесків на обов'язкове медичне страхування»;
  • додаток 2 «Розрахунок сум страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством до розділу 1»;
  • розділ 3 «Персоніфіковані відомості про застрахованих осіб» (і його підрозділи 3.2 та 3.2.2).

Ось як може виглядати зразок нульового розрахунку по страхових внесках до подібної ситуації: в сумових і числових показниках ми проставимо нулі і прочерки (якщо розрахунок «на папері»). Що ж стосується генерального директора, то його ми покажемо в розділі 3:

В якості коду категорії застрахованої особи засновника, який є генеральним директором, вкажемо «НР». Оскільки саме такий код призначений для застрахованих осіб. Спеціального коду для генеральних директорів-засновників не передбачено.

Далі ви можете завантажити повністю заповнений зразок нульового розрахунку за страховими внесками, який здається в 2017 році в податкову інспекцію. Однак майте на увазі, що позиція офіційних органів (коли вона з'явиться), може відрізнятися від вищевикладеної.

Чи дійсно податківці мають право заблокувати розрахунковий рахунок за неподання нульової звітності?
Які розділи нульового розрахунку потрібно заповнювати?
Чи є офіційні роз'яснення з цих питань або потрібно консультуватися в своїй інспекції?
Але навіщо?
Але як заповнити нову форму?
Які розділи бланка включати в нулевки?
Чи можна просто проставити всюди нулі і прочерки?
Якщо так, то невже в складі нульового розрахунку потрібно подавати в ИФНС тільки титульний лист (без розділів)?
Як його заповнити?