Реклама
Реклама
Реклама

Мінуси іпотеки під заставу наявного майна

Neil / Fotolia   Іпотеку під заставу наявного житла беруть нечасто - в основному якщо інші кредити для покупця недоступні Neil / Fotolia

Іпотеку під заставу наявного житла беруть нечасто - в основному якщо інші кредити для покупця недоступні. Наприклад, якщо новобудова не акредитована в банку або якщо вторинна квартира не підходить під вимоги банку в якості застави.

Як взяти іпотеку: інструкція для новачків

Які страхи заважають вам взяти іпотеку?

  1. Іпотеку на новобудови під заставу наявного житла беруть рідко тому, що далеко не всі готові купувати «віртуальний» об'єкт в споруджуваному будинку в заставу вже наявної і цілком реальної власності. Так що такий продукт зазвичай використовують для покупки вторинного житла.
  2. Далеко не у всіх є «зайва» квартира, яку можна надати в якості застави.
  3. До того ж закладеної квартирою згодом складніше розпоряджатися - на будь-які дії з нею (наприклад, для офіційної здачі в оренду) потрібна згода заставодавця, тобто банку.
  4. Ще одна причина низького попиту на цей банківський продукт - менш вигідні умови, ніж на звичайну іпотеку: як правило, і ставка трохи вище, і початковий внесок більше. Зазвичай початковий внесок дорівнює 20-40% від загальної вартості предмета застави.
  5. Ще одна перешкода для позичальника, який бажає надати в заставу готове житло, - якість і рентабельність об'єкта. Чи не кожну квартиру банки готові прийняти в якості застави. Вимоги досить жорсткі: будинок повинен бути побудований не раніше 1965 року народження, майно повинно знаходитися в Москві або Московської області, ніхто в квартирі не повинен бути зареєстрований за місцем проживання, в приміщенні не повинно бути неузаконеним перепланувань і так далі.

Які особливості іпотеки для ІП?

Іпотека без первісного внеску: де, як, скільки?

На даний момент провідні банки пропонують такі умови покупки вторинної квартири в іпотеку.

Сбербанк

  • Кредит на покупку готового житла. Внесок - від 20%, базова процентна ставка - 10,25% річних.
  • Нецільовий кредит під заставу нерухомості - сума не більше 10 млн рублів або не більше 60% від вартості об'єкта, який оформлюється в заставу. Термін кредитування до 20 років. В заставу приймаються квартири, будинки, земельні ділянки, гаражі. Процентна ставка - від 12% річних.

східний Банк

  • Кредит на будь-які цілі під заставу нерухомості. Сума до 15 млн рублів. Процентна ставка - від 16 до 26% річних. Термін кредитування - до 20 років. Обов'язкове страхування предмета застави.

ВТБ 24

  • Купівля готового житла. Початковий внесок - від 18%, ставка - 11% річних. Термін кредитування - до 30 років.

Банки, в яких взяти іпотеку найпростіше

Можна взяти іпотеку в одному регіоні, якщо прописаний в іншому?

Банк «Відродження»

  • Купівля готового житла. Внесок - від 10%. Ставка 11,75 - 12,5% річних. Кредитування - до 30 років.

Абсолютбанк

  • Програма «Стандарт». Внесок - від 15%. Ставка - від 10,25% річних.

За перше півріччя 2017 року ставки на покупку готового житла стали трохи нижче, ніж рік чи два тому, але вони не можуть зрівнятися з рекордно низькими ставками на придбання новобудов. А ось найбільш високі ставки сьогодні будуть при оформленні нецільового кредиту із заставою нерухомості. При цьому на ринку можна знайти і пропозиції беззаставних кредитів на схожих умовах, правда, сума кредиту буде меншою. Наприклад, «Московський кредитний банк» пропонує кредити до 2 млн рублів без застави та поручительства зі ставкою від 12,5% річних і на термін до 15 років.

Текст підготувала Олександра Лаврішева

НЕ пропустіть:

Що краще - збирати або брати іпотеку?

Іпотека за рахунок оренди: розрахунок від експерта

Чи може банк примушувати до страхування при іпотеці?

20 статей про те, як купити квартиру в іпотеку

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Які особливості іпотеки для ІП?
Іпотека без первісного внеску: де, як, скільки?