Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека з материнським капіталом, як початковим внеском для банку

  1. Використовуємо маткапітал в ролі початкового іпотечного внеску
  2. Фактичне використання маткапіталу: зручний варіант
  3. Умови оформлення іпотечного кредиту з використанням материнського капіталу
  4. Збираємо всі необхідні документи
  5. Переводимо маткапітал на початковий внесок
  6. Кілька важливих моментів

Бажаєте придбати житло, скориставшись при цьому маткапіталом? Є відмінне рішення: іпотека з материнським капіталом як початковий внесок в банки. Розглянемо сьогодні докладніше, як можна реалізувати таку можливість. Бажаєте придбати житло, скориставшись при цьому маткапіталом

В даний момент на ринку житла спостерігається наступна тенденція: попит на квартири, будинки неухильно зростає, але при цьому люди нерідко бувають обмежені в своїх фінансових можливостях. Оптимальне рішення - скористатися кредитом. Саме тому іпотека користується величезною популярністю. Але ж і вона вимагає досить значних фінансових вкладень. Як же бути, чи можна внести материнський капітал як перший внесок в іпотеку?

Найчастіше краще рішення таке: внести істотний перший внесок, а потім вже спокійно платити по іпотеці щомісяця певну суму. Якщо перший внесок досить серйозний, то і наступні щомісячні платежі вже не здаються такими гігантськими. І тут на допомогу молодим сім'ям приходить держава. Саме материнський капітал як початковий внесок по іпотеці в 2017 році став справжнім шансом для великої кількості сімей поліпшити свої житлові умови. Сьогодні ми розглянемо більш детально, яким чином відбувається вся ця процедура, коли материнський капітал використовується в ролі першого внеску при оформленні іпотечного кредиту. Запам'ятовуйте всі подробиці, щоб потім не розгубитися.

Використовуємо маткапітал в ролі початкового іпотечного внеску

Зараз материнський капітал відкриває перед сім'ями можливість отримати певний фінансовий ресурс, якщо у них народжується друга (наступний) дитина. Зверніть увагу на важливий момент: в законодавстві строго регламентується, яким чином можна витратити материнський капітал. Це не просто кошти, які дозволено довільно витрачати. Програма строго цільова. Найважливіше і найбільш затребуваний напрямок реалізації капіталу - використання його в якості першого внеску при іпотечному кредитуванні.

Багатьох цікавить, чи можна використовувати маткапітал як початковий внесок по іпотеці. Уточнимо всі деталі.

Запропоновано два варіанти застосування даної підтримки від держави:

  • покриття базової суми заборгованості за придбання житла;
  • стартове вкладення в іпотеку.

Якщо ви вирішили використовувати маткапітал в ролі першого внеску, вам в першу чергу знадобиться визначити той спектр банківських установ, які готові працювати саме з материнським капіталом.

Зверніть увагу, що даний ресурс приймається не в усіх банках. При цьому є достатня кількість банків, які не тільки охоче приймають материнський капітал, але і надають досить вигідні умови іпотечного кредитування для молодих сімей. Звичайно, це в першу чергу Сбербанк. Саме в Ощадбанку мат капітал як початковий внесок по іпотеці використовується досить часто.

Запам'ятайте ще один нюанс. Коли сім'я вирішує використовувати маткапітал для поліпшення житлових умов без залучення кредиту, їм доведеться почекати, поки малюку, на якого і отриманий капітал, не виповниться три роки. Тільки після досягнення нею трирічного віку допускається таке застосування капіталу.

Якщо потрібно за допомогою материнського капіталу просто погасити заборгованість по базовим виплат, чекати вже нічого не треба. Як тільки мама отримає на руки сертифікат, вона тут же має право його використовувати. І для використання маткапіталу в ролі стартового внеску банки знайшли вихід.

Фактичне використання маткапіталу: зручний варіант

Використовується материнський капітал в якості початкового внеску в іпотеку спеціальним чином. Справа в тому, що фактично його не можна направити відразу на перший внесок. Є дві основні причини.

  • Квартира буде знаходитися в заставі у продавця. Це іпотека відповідно до закону, а виступає вона як неоплачена. Банки це не влаштовує.
  • Досить проблематично відшукати продавця, який погодиться чекати, коли надійдуть гроші від ПФР.

Є інша схема використання маткапіталу як першого внеску по іпотеці, більш ефективна. Банк, котра володіє спеціальною програмою для материнського капіталу, видає кредит більше на розмір маткапіталу. Досить часто оформляють дві угоди, при цьому одне з них як раз на суму материнського капіталу. При цьому об'єкт нерухомості буде оформлений у власність безпосередньо позичальника, а не всіх членів сім'ї. Ось уже після цього можна подавати документи в ПФР, щоб погасити частину заборгованості за допомогою капіталу. Позичальнику потрібно для цього оформити письмове зобов'язання, що він наділить власністю всіх членів сім'ї після виплати іпотечного кредиту. Зобов'язання завіряється у нотаріуса.

Величезна перевага такого способу - можливість використовувати материнський капітал відразу, а не чекати цілих три роки.

Умови оформлення іпотечного кредиту з використанням материнського капіталу

Існує цілий ряд умов, які необхідно дотримати, щоб отримати іпотечний кредит під маткапітал. У більшості випадків все базові умови стандартні, схожі у всіх банках. Розглянемо ключовий список вимог, які висувають банківські установи.

  • Позичальник повинен мати постійне місце роботи. На ньому потрібно працювати не менше півроку. При цьому в деяких банках вимоги ще більш жорсткі: вони бажають мати підтвердження роботи на одному місці протягом більше трьох років. Основний акцент робиться на стабільності.
  • Дохід на робочому місці повинен бути гідним. Безумовно, враховується «підтверджена» зарплата, якщо власні кошти в покупку становлять менше 50%. Навіть якщо на роботі йдуть назустріч, видаючи довідку про доброму додатковому доході, така заробітна плата все-таки не буде грати істотної ролі, оскільки важливо сталість, стабільність доходу, його гарантованість - тому банки часто беруть до уваги тільки основний дохід.
  • Величезне значення має кредитна історія особи, яка бажає оформити на себе іпотеку. Дуже добре, якщо є позитивна кредитна історія. Навіть якщо сума кредиту була невеликою, це вже великий плюс для позичальника, якщо він свого часу акуратно розплачувався за кредитом.

Отримати іпотечний кредит не так просто, проте з цим справляються багато. Головне, мати реальну можливість повністю виплатити позику.

Збираємо всі необхідні документи

В першу чергу необхідно отримати офіційний сертифікований документ, відповідно до якого сім'я має право на державну підтримку у вигляді материнського капіталу. Отримують папір в пенсійному фонді. Потім треба буде вибрати конкретне банківську установу.

Тепер прийшов час дізнатися, який саме пакет документів потрібно зібрати для банку і як оформити іпотеку з материнським капіталом в ролі початкового внеску. Ми зупинимося на базовому переліку офіційних паперів, які потрібні практично в усіх банківських установах:

  1. Сертифікат на отримання материнського капіталу.
  2. Документи, що підтверджують особу. Сюди входять паспорт, а також свідоцтво про стан на податковому обліку, пенсійне посвідчення. У пакет паперів можуть увійти закордонний паспорт, водійські права.
  3. Потрібні папери, що підтверджують фінансову спроможність, платоспроможність людини. Надається довідка про доходи, завірена печаткою керівника установи, де працює позичальник. Необхідна довідка за формою 2НДФЛ.
  4. Потрібно надати документ, який підтвердить, що у громадянина немає боргових зобов'язань.
  5. Просять пред'явити і довідку з податкової служби. Вона потрібна особам, які мають джерела додаткового доходу, наприклад, від здачі нерухомості в оренду.
  6. Надається також і безпосередньо угоду про покупку об'єкта нерухомості.
  7. Довідка з відділення пенсійного фонду повинна відобразити, що у громадянина є кошти на рахунку.
  8. Збирається пакет документів на житло, що купується: сюди входить технічний паспорт об'єкта нерухомості, виписки з будинкових книг, а також документи від БТІ.
  9. Оформляється заявка, в якій громадянин дає зобов'язання в подальшому розділити об'єкт нерухомості між членами сім'ї.

З банком полягає договір іпотечного кредитування на суму, збільшену на розмір маткапіталу. Коли всі документи вже оформлені і зареєстровано в Росреестра угоду на придбання об'єкта нерухомості, тобто позичальник став власником, звертаються до пенсійного фонду.

Переводимо маткапітал на початковий внесок

Обов'язково потрібні наступні документи:

  • документи, що підтверджують реєстрацію права власності;
  • Угода про іпотечний кредит;
  • сертифікат на отримання підтримки від держави - материнського капіталу.

Зверніть увагу: іноді сертифікаційний документ буває загублений. Це можна виправити. Просто потрібно звернутися до пенсійного фонду з проханням, щоб видали дублікат сертифіката.

Для внесення материнського капіталу в ролі гасіння частини кредиту, яка фактично замінила стартовий внесок, звертаються до відділення пенсійного фонду. Там залишається заявка, щоб материнський капітал був направлений в конкретний банківську установу, з яким молода сім'я і уклала договір іпотечного кредитування. У заявці обов'язково вказується, що даний материнський капітал використовується для погашення іпотечних зобов'язань. Пам'ятайте, що материнський капітал для гасіння кредиту ні в якому разі не видається у вигляді готівкових коштів.

У комплект документів для відділення пенсійного фонду також входять наступні документи:

  1. Оформляється довідка з банку: в ній засвідчується, що громадянин збирається отримати іпотечний кредит під маткапітал.
  2. Надаються паперу на позичальника, зокрема, посвідчення особи.
  3. Потрібні відомості про об'єкт нерухомості, що купується.
  4. Подається заявка, в якій громадянин просить перевести материнський капітал в кредитує банк в ролі першого внеску по іпотеці.

Коли ви вже підготуєте всі необхідні документи, можна сказати, що основна справа зроблено.

Кілька важливих моментів

Зверніть увагу на деякі нюанси. Вам обов'язково стане в нагоді ця інформація:

  • З моменту повного гасіння іпотечного кредиту об'єкт нерухомості записується на всіх членів сім'ї, в рівних частках.
  • Дуже важливо заздалегідь звертатися до пенсійного фонду. Там є своя специфіка роботи: суми нарахувань формують приблизно раз в 6 місяців. Якщо родині потрібно нарахувати материнський капітал на перший внесок іпотеки взимку, звертатися слід завчасно, ще влітку.
  • Слід пам'ятати, що об'єкт нерухомості буде знаходитися під обтяженням аж до того моменту, коли іпотечний кредит виплатять повністю. Тобто житлове приміщення можна подарувати, обміняти або продати.
  • При оформленні іпотечного кредиту обов'язково потрібна і страховка. Це забезпечує додаткові гарантії для банківської установи, а також для самого позичальника.

Пам'ятайте, що головне завдання - виплатити іпотечний кредит в повному обсязі. Важливо об'єктивно оцінювати свої фінансові можливості. Тепер ви знаєте, що взяти іпотеку з материнським капіталом як початковим внеском - реально.

Як же бути, чи можна внести материнський капітал як перший внесок в іпотеку?