Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека під материнський капітал: як погасити житловий кредит сертифікатом в 2019 році або використовувати його як початковий внесок в банку

  1. Іпотека під материнський капітал, не чекаючи 3 років
  2. Погашення іпотеки материнським капіталом
  3. Материнський капітал як початковий внесок по іпотеці

Найбільш затребуваним напрямком використання коштів материнського капіталу за весь час дії відповідної соціально-демографічної програми (з 2007 по 2019 рр. Включно) є поліпшення житлових умов . При цьому в більш ніж половині випадків використання сертифіката на придбання житла маткапітал направляється на погашення житлових кредитів або позик, забезпечених іпотекою. Найбільш затребуваним напрямком використання коштів материнського капіталу за весь час дії відповідної соціально-демографічної програми (з 2007 по 2019 рр

Така популярність використання іпотечних кредитів і позик на придбання або будівництво житла в рамках програми материнського капіталу пояснюється в тому числі можливістю витрачання коштів за сертифікатом в будь-який час з моменту його оформлення, не чекаючи досягнення дитиною 3 років.

Іпотека під материнський капітал, не чекаючи 3 років

За загальним правилом, установленим законом «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей» від 29 грудня 2006 року № 256-ФЗ , Кошти по сертифікату на маткапітал можуть бути реалізовані не раніше, ніж після закінчення 3 (трьох) років з дня народження або усиновлення дитини, поява якого в сім'ї призвело до виникненню права на материнський капітал .

Однак з цього правила є один важливий виняток: материнським капіталом можна розпорядитися, не чекаючи досягнення дитиною 3 років, на погашення боргових зобов'язань заявника перед банком або іншою кредитною організацією, в тому числі забезпечених іпотекою (тобто запорукою нерухомості ):

У зв'язку з великою кількістю випадків зловживань з боку мікрофінансових організацій (МФО), в тому числі пов'язаних з використанням ними незаконних схем переведення в готівку материнського капіталу 8 березня 2015 року Президент Росії Володимир Путін підписав закон № 54-ФЗ, відповідно до якого вводиться повна заборона на використання коштів маткапіталу на погашення боргових зобов'язань громадян по цільових позиках , Виданими в МФО. Читати докладніше ...

Погашення іпотеки материнським капіталом

З 1 січня 2009 року відповідно до поправок, внесених до закон № 256-ФЗ від 29 грудня 2006 року , Материнський капітал може бути використаний незалежно від часу, що пройшов з моменту народження або усиновлення другого або наступної дитини, на сплату відсотків або погашення основного боргу за кредитами (іпотеці) або позиками на придбання або будівництво житла.

Погашення засобами материнського капіталу штрафів, комісій, пені за прострочення платежів позичальника за раніше наданими кредитною організацією житловими кредитами (позиками) не допускається!

Щоб розпорядитися коштами маткапіталу на погашення основного боргу і сплату відсотків по банківському кредиту, забезпеченого іпотекою, потрібно написати відповідну заяву про розпорядження з додатком наступних необхідних документів:

  • пенсійне страхове свідоцтво (СНІЛС), паспорт громадянина РФ і державний сертифікат на материнський капітал ( не обов'язково з 15 лютого 2015 року);
  • копія договору кредитування або договору надання цільової позики на придбання або будівництво житла;
  • копія договору про іпотеку (заставі нерухомості), що пройшов державну реєстрацію в територіальному Управлінні федеральної реєстраційної служби (УФРС);
  • довідка з банку про розмір залишку основного боргу або суми належних до виплати відсотків за користування коштів по кредиту або позики;
  • свідоцтво про реєстрацію права власності на придбане житло (квартири, будинки, житлової нерухомості у спільній частковій власності та ін.);
  • при наявності - копію зареєстрованої в установленому порядку в УФРС договору пайової участі ;
  • нотаріальне зобов'язання заявника оформити житлове приміщення у спільну власність подружжя та всіх дітей протягом 6 місяців після зняття обтяження на житло;
  • платіжні документи, що підтверджують отримання заявником грошей за договором позики.

Материнський капітал як початковий внесок по іпотеці

В даний час кошти маткапіталу без обмежень можуть бути спрямовані на сплату початкового внеску по іпотеці тільки після закінчення 3 років з моменту народження (або усиновлення) другого або наступної дитини, тобто материнським капіталом можна частково погасити житлові кредити , Вже взяті раніше.

Однак 21 квітня 2015 року депутатами Державної Думи був схвалений в першому читанні проект закону № 752376-6, який дозволяє використання материнського капіталу в якості початкового внеску по іпотеці, кредиту або позики до досягнення дитиною 3 років.

Вже 15 травня законопроект був розглянутий депутатами в другому і заключному читанні. Відповідно до схвалених у другому читанні поправками прийнятий закон вступить в силу з моменту його офіційного опублікування після підписання Президентом.

Як зазначає голова Комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Олена Мізуліна, зазначена можливість дозволить підвищити доступність материнського капіталу для поліпшення житлових умов щодо великої кількості сімей, які зараз не можуть отримати схвалення на іпотеку в зв'язку з відсутністю необхідної кількості власних грошових засобів для сплати першого внеску.

Крім того, прийняття відповідного закону, на думку законодавців, дозволить:

  • підвищити ефективність використання коштів, передбачених сертифікатом на маткапітал, у напрямку поліпшення житлових умов ;
  • підвищити шанси сімей на схвалення іпотечного кредиту банківською організацією;
  • знизити суми щомісячного платежу і процентну ставку по кредиту;
  • підтримати банківський сектор і ринок нерухомості в умовах економічної кризи 2015 року.

Таким чином, щоб купити квартиру або будинок на гроші материнського капіталу, вже в 2015 році вже не потрібно буде чекати, поки мине три роки з дня появи другого (або наступного) дитини. Отримавши сертифікат, ви відразу ж можете зв'язатися з банком і оформити іпотеку, направивши кошти по сертифікату на маткапітал на сплату початкового внеску.

Сума коштів за сертифікатом на маткапітал в 2015 році становить 453 тис. 026 рублів , Що можна порівняти з величиною початкового внеску, розмір якого може становити 20-30% від суми наданого кредиту.

Для сплати початкового внеску по іпотеці засобами материнського капіталу необхідно подати до територіального відділення ПФР за місцем проживання заяву про розпорядження з додатком наступних документів:

  • СНІЛС, паспорт громадянина РФ і оригінал сертифіката на маткапітал (не обов'язково);
  • копія договору позичальника з кредитною організацією про надання житлового кредиту або позики;
  • копія зареєстрованого в УФРС договору про іпотеку, якщо кредитним договором передбачається заставу нерухомості;
  • нотаріально засвідчене зобов'язання власника сертифіката оформити житло, що купується в загальну (часткову) власність всіх дітей і другого чоловіка з визначенням розміру відповідних часток:
    • після здійснення ПРФ переказу грошей з коштів материнського капіталу на сплату початкового внеску;
    • після зняття обтяжень на житло за іпотекою;
    • після введення житла в експлуатацію при індивідуальному житловому будівництві із залученням кредиту (позики).

З конкретними кредитними пропозиціями популярних банків за схемою іпотечного житлового кредитування можна ознайомитися в окремій статті на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами та оновленнями в соціальної мережі Вконтакте !