Реклама
Реклама
Реклама

Чи може ІП-інвалід не платити обов'язкові страхові внески? Мінфін відповідає ...

  1. Не буду приводити лист повністю, процитую лише найважливіші абзаци:
  2. Якщо зовсім коротко, то позиція Мінфіну по ІП-інвалідам така:
  3. Раджу прочитати:
  4. про автора

Добрий день, шановні ІП!

Ще на самому початку ведення цього блогу написав невелику статтю про те, які ІП можуть тимчасово не платити обов'язкові страхові внески https://dmitry-robionek.ru/nalogi/ne-platit-vznos-pfr.html

Тимчасово можуть бути звільнені від сплати внесків наступні категорії:

  1. Проходження ними військової служби за призовом;
  2. Догляду одного з батьків за кожною дитиною до досягнення нею віку півтора років;
  3. Догляду, здійснюваного працездатним обличчям за інвалідом I групи, дитиною-інвалідом або за особою, яка досягла віку 80 років;
  4. Проживання подружжя військовослужбовців, що проходять військову службу за контрактом, разом з подружжям в місцевостях, де вони не могли працювати в зв'язку з відсутністю можливості працевлаштування;
  5. Проживання за кордоном подружжя працівників, спрямованих, зокрема, до дипломатичних представництв та консульських установ Російської Федерації, міжнародні організації, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;
  6. За періоди, в яких припинений статус адвоката, і протягом яких ними не провадилась відповідна діяльність.

Як бачите, IP-інвалідів тут немає. Але коментарі з таким питанням з'являлися на блозі досить часто ...

І ось читаю новий лист Мінфіну від 25 травня 2017 р N 03-15-09 / 32244, в якому дається позиція Міністерства Фінансів з цього частому питання, що задається знову і знову.

Не буду приводити лист повністю, процитую лише найважливіші абзаци:

Відповідно до пункту 1 статті 23 Цивільного кодексу Російської Федерації громадянин має право займатися підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи з моменту державної реєстрації як індивідуальний підприємець.
Згідно Визначенню Конституційного Суду Російської Федерації від 22.03.2012 N 621-О-О передбачена законом державна реєстрація громадянина як індивідуального підприємця не тільки дає йому можливість користуватися правами і гарантіями, пов'язаними з зазначеним статусом, а й передбачає прийняття ним на себе відповідних обов'язків і ризиків, в тому числі обов'язків щодо дотримання правил ведення такої діяльності, оподаткуванню, сплати страхових внесків до Пенсійного фонду Російської Федерації та ін.

Процедура державної реєстрації носить заявний характер, тобто не реєструючий орган, а сам громадянин вирішує питання про доцільність вибору даного виду діяльності, готовності до її здійснення, наявності необхідного майна, грошових коштів, освіти, навичок і т.п., так само як і про тому, чи здатний він нести обтяження, що випливають з правового статусу індивідуального підприємця.

Таким чином, обов'язок по сплаті страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування та обов'язкове медичне страхування у індивідуального підприємця виникає з моменту набуття статусу індивідуального підприємця і до моменту виключення з ЕГРІП (Єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців) у зв'язку з припиненням діяльності фізичної особи як індивідуального підприємця .

Не зробивши дій по виключенню з ЕГРІП, підприємець зберігає статус індивідуального підприємця і зобов'язаний сплачувати згадані страхові внески незалежно від того, здійснює він підприємницьку діяльність чи ні, і, відповідно, незалежно від факту отримання доходу.

Крім того, скасування обов'язки індивідуальних підприємців - інвалідів по сплаті страхових внесків може призвести до зловживань з перереєстрації підприємницької діяльності на таких осіб, що, з одного боку, негативно відіб'ється на збирання страхових внесків і збалансованості бюджетної системи Російської Федерації, а з іншого боку, призведе до втрати адресного підходу при наданні такої преференції.

З огляду на викладене, пропозиція про звільнення індивідуальних підприємців, які отримують пенсію по інвалідності, від сплати страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування та на обов'язкове медичне страхування не підтримується.

джерело

Якщо зовсім коротко, то позиція Мінфіну по ІП-інвалідам така:

  1. Людина бере всі ризики на себе, набуваючи статусу ІП;
  2. ІП зобов'язаний платити всі податки і внески, так як це він вирішив стати ІП, а не держава (заявний характер);
  3. Ця пільга може привести до зловживань. Тобто, почнуть масово з'являтися випадки, коли бізнес реєструватимуть на інвалідів (фактично на підставних осіб), що може завдати їм ще більшої шкоди.
  4. ІП, будучи інвалідом, все одно повинен сплачувати страхові внески, поки він не зніметься з реєстрації як ІП (поки не закриє ІП).

До речі кажучи, рівно такі-ж побоювання постійно виникають у Мінфіну по відношенню до ІП-пенсіонерам, про яких писав ось тут:

https://dmitry-robionek.ru/populjarnye-voprosy/ip-pensioner-i-objazatelnye-vznosy.html

З повагою, Дмитро.

Раджу прочитати:

  1. Так на який КБК платити 1% від доходу, який перевищує 300 000 рублей в 2017 році?
  2. ПФР порахував внески по максимуму: що робити, куди бігти і як їх зменшити?
  3. Що станеться з фіксованими внесками ІП після 1-го липня 2017 роки?

про автора

Добрий день, шановні ІП
Дмитро Робіонек

Я створив цей сайт для всіх, хто хоче відкрити свою справу як ІП, але не знає з чого почати. І постараюся розповісти про складні речі максимально простою і зрозумілою мовою.

ПФР порахував внески по максимуму: що робити, куди бігти і як їх зменшити?
Що станеться з фіксованими внесками ІП після 1-го липня 2017 роки?