Реклама
Реклама
Реклама

Боржникам за внесками за капітальний ремонт не будуть надавати державні послуги

  1. Чи обов'язково робити внески на капітальний ремонт будинку
  2. Що буде, якщо не платити за капітальний ремонт
  3. Види виконуваних робіт і терміни їх проведення
  4. Розмір внеску на капітальний ремонт багатоквартирного будинку
  5. Плюси і мінуси самостійного фінансування будівельних робіт

Це вимушений захід, на яку наважилися в Новоросійську в зв'язку з вкрай низькою збирання внесків до фонду капітального ремонту.

Програма кап.ремонту багатоквартирних будинків працює у всіх регіонах Росії. Вона розрахована на довгострокову перспективу. Це бентежить багатьох людей, і вони не бажають оплачувати внески. Експерти впевнені, побоюватися нема чого. Якщо будинок потребуватиме капітального ремонту раніше встановленого терміну, роботи проведуть, але за умови, що його мешканці в повній мірі оплачують внески. У разі масового ігнорування сплати внесків, є небезпека просто позбутися житлофонду, оскільки інших джерел для фінансування проведення капітального ремонту багатоповерхівок не сьогодні немає.

У Новоросійську надзвичайно низькі збори з громадян за кап. ремонт. У місті 1607 багатоквартирних будинків, загальна оплата в рік повинна составіть150 мільйонів рублів. Однак зібрати цю суму навряд чи вдасться. 63 будинки не оплачують внески 100%, решта в незначній мірі. Зважаючи на це перший етап Програми під загрозою. Будинки, які стоять в графіку на 2016 рік, можуть бути перенесені на 2017 або 2018 роки.

Влада міста має намір вжити цілий комплекс заходів, щоб переламати ситуацію. По-перше, виключать фактор необізнаності - буклети про цілі і механізм дії програми Капітального ремонту, а також квитанції рознесуть по всіх квартирах. По-друге, з тими, хто вперто не бажає платити будуть розбиратися в суді. Але перш запропонують врегулювати проблему в досудовому порядку повним погашенням заборгованості або з розстрочкою. По-третє, боржники будуть зобов'язані сплатити не тільки нагромаджені борги, а й пеню, яка набіжить. Так що платити все одно доведеться і краще це робити вчасно.

Прес служба Адміністрації міста

Так, що це за платежі? Деякі жителі міста досі не до кінця розуміють, за що вони платять додаткові платежі, і повинні взагалі їх платити, а так само як можна платити по іншому, тобто не так як пропонує міська влада. Ми постаралися розкрити в загальних рисах цю тему.

Тарифи на житлово-комунальні послуги в 2014-му в порівнянні з попередніми роками виросли не так істотно завдяки обмежувальних заходів федеральної влади. Однак з січня 2015 року власників квартир чекає досить помітна надбавка до квартплаті. Кожен власник квартири крім оплати комунальних послуг буде зобов'язаний платити внесок на капітальний ремонт свого будинку.

Після вступу в силу Закону № 271-ФЗ за капітальний ремонт будуть платити власники житлоплощі в багатоквартирних будинках. Платежі за капремонт є обов'язковими.

Розмір щомісячної плати в кожному регіоні встановлюється окремо і буде варіюватися від 5 до 7 рублів з квадратного метра.
Органи місцевого самоврядування зобов'язані створити фонд капітального ремонту і призначити регіонального оператора, який буде ремонтувати житловий фонд і своєчасно публікувати інформацію про стан ремонтованих будинків в мережі інтернет.
На перший погляд все гранично ясно, більш того, в деяких регіонах і до прийняття зазначеного закону за капітальний ремонт житлових будинків платили власники, проте навколо цього документа ходить безліч домислів і чуток про те, як будуть збиратися і витрачатися ці гроші.
Так, наприклад, було незрозуміло, яка доля очікує гроші, внесені мешканцями: чи будуть їх класти на окремий рахунок в банку і ремонтувати на них тільки конкретний будинок або ж влада створить «загальний казан», фінанси з якого витрачатимуться за потребою.

Так, наприклад, було незрозуміло, яка доля очікує гроші, внесені мешканцями: чи будуть їх класти на окремий рахунок в банку і ремонтувати на них тільки конкретний будинок або ж влада створить «загальний казан», фінанси з якого витрачатимуться за потребою

Приблизно 85% багатоквартирного фонду в Росії знаходиться в власності, інше ж складають неприватизовані і відомчі квартири. Таким чином, власників - переважна більшість.

При цьому назвати платежі на капремонт «новою статтею» витрат не можна, так як, наприклад, за радянських часів плата за капітальний ремонт включалася в комунальні платежі. Однак тоді весь житловий фонд був державним або кооперативним, а тому капремонт здійснювало або держава, або ЖБК. Однак після масової приватизації квартир держава зняла з себе повноваження ремонтувати будинки, що стали, по суті, приватною власністю. Саме тому платежі за капремонт поступово зникли з платіжок.

Крім того, деякі ТСЖ довгий час продовжували стягувати плату за капремонт, а в деяких регіонах були навіть створені фонди, в яких накопичувалися кошти на здійснення капітального ремонту.

Новий закон, по суті, не привніс ніякої нової норми цивільного права, так як в Цивільному і Житловому кодексах чітко прописано, що відповідальність за утримання житла, що перебуває у власності, лежить на власника. Це означає, що, приватизуючи квартиру, людина отримує не тільки права, але й обов'язки з утримання житла в належному стані. Тобто якщо в будинку продірявилася дах, це проблема власників житла, а не держави або муніципалітету.

Однак Житловий кодекс, хоча і не забороняв здійснення капремонту силами власників, але не пропонував ніякого реального механізму. І такий механізм був запропонований в новому законі. Це, перш за все, визнання плати за капремонт обов'язкової для всіх власників, а також створення чіткого механізму, який дозволить проводити капремонт всього житлового фонду в плановому порядку.

Сьогодні 10,5 мільйона квадратних метрів в країні визнані аварійними і підлягають знесенню. І це - тільки офіційні дані, а за неофіційною інформацією в реальності цю цифру можна сміливо множити на два. З решти будинків майже 60% потребують капітального ремонту. І якщо пустити ситуацію на самоплив, то кількість аварійних будинків буде рости, почнуться обвалення.

На приведення всіх цих будинків в порядок потрібно більше трильйона рублів. Для бюджету така сума непідйомна, однак проблему необхідно вирішувати. Тому влада пішла уторованим шляхом - заглянути в кишені до громадян.

Однак людям, які платять чималі гроші, необхідні гарантії, що ці кошти не розкрадуть, а використовують за призначенням. Регіональний оператор буде проводити капітальні ремонти на кошти, які будуть надходити в ФКР за планом, до якого буде включено кожен багатоквартирний будинок в суб'єкті Федерації. Складати такі списки будуть місцева влада. Реєстри будуть оприлюднені, а тому кожен громадянин зможе точно побачити, коли його будинок нарешті відремонтують.

При цьому, в кожному регіоні для мешканців буде встановлено розмір плати, а федеральний і регіональні бюджети будуть співфінансувати капремонти.

Втім, закон передбачає і іншу можливість профінансувати ремонт свого будинку. ТСЖ вправі відкрити власний спецрахунок і вносити плату на нього, а не в регіональний фонд. При цьому кошти з такого рахунку можуть бути використані тільки для капітального ремонту і ні для чого іншого.

Цей варіант може бути зручніше з кількох причин. Перш за все, капремонт перестає бути прив'язаним до встановленого чиновниками плану, а це значить, що його можна зробити раніше, ніж підійшла б чергу за списком. Крім того, можна проводити ремонт в кілька етапів: в цьому році відремонтувати підвал, а в наступному - дах ...

Якщо ж термін ремонту підійшов, а потрібна сума на рахунку так і не утворилася, власникам доведеться або брати кредит в банку, або перейти в регіональний фонд. При цьому можливий і зворотний варіант: ТСЖ, відраховують гроші в фонд, може вийти з нього і відкрити спецрахунок.

Однак створювати спецрахунок потрібно заздалегідь, так як ТСЖ, що не зробила це до вступу закону в силу, автоматично потрапить в регіональний фонд.

Ключові питання і відповіді:

  • Чи обов'язково платити?
  • Що буде, якщо не платити?
  • Какіой ремонт будуть проводитися і коли?
  • Розмір внеску на капремонт.
  • Що робити, якщо погано отремонтіроовалі?

Чи обов'язково робити внески на капітальний ремонт будинку

Суть введення нового рядка в квитанції полягає в тому, що після такого нововведення фінансуванням ремонту свого будинку займаються безпосередньо власники квартир, а до цього кошти виділялися з оплати за утримання житла, яка і зараз проводиться на користь РЕУ або КК.

Законом про капітальний ремонт №271-ФЗ внесені зміни до Житлового кодексу, відповідно до яких всі мешканці багатоповерхівок зобов'язані робити внески в рахунок майбутньої реконструкції або обробки (ст. 169 ЖК РФ). Виходить, що внески на капремонт абсолютно законні, як би нам не хотілося зворотного.

Особливості виплат затверджуються Регіональною програмою кожного суб'єкта, а також в ній позначені терміни і період його проведення, спектр послуг та інші відомості, включені до нормативних актів.

Якщо раніше всі гроші перераховувалися в фонд Керуючої компанії і в квитанції виводилися одним рядком, то після нововведення з'явилася окрема плата і стали проводитися збори жителів з метою з'ясування способу накопичення фінансів на проведення робіт в майбутньому.

Існує всього 2 способи накопичення грошей:

  • На спеціальному рахунку. Він, в свою чергу, відкривається в банку на ТСЖ, житловий або споживчий кооператив, а також на керуючу організацію.
  • На рахунку Регіонального оператора. Перелік таких юридичних осіб затверджується на рівні суб'єкта (області), а в обов'язки входить накопичення фінансів від власників приміщень і подальше фінансування реставрації.

Таким чином, на зборах всі власники житла повинні ознайомитися з програмою регіону і провести голосування, а конкретний спосіб накопичення затверджується тільки в тому випадку, якщо за нього проголосувало 2/3 всіх мешканців.

При виборі на користь регіонального оператора, кожен власник повинен укласти з ним договір. Якщо в подальшому ця організація звертається з позовом про несплату платежів за капремонт, вона повинна надати договір з боржником - власником квартири.

В яких випадках власники звільняються від сплати внесків:

  • Якщо будинок був визнаний аварійним на 70% або підлягає знесенню.
  • Якщо ділянку, на якій розташований будинок, підлягає вилученню на користь потреб держави або муніципалітету.

Що буде, якщо не платити за капітальний ремонт

Якщо не вносити своєчасну плату на встановлені рахунки, то на власника житла буде нараховуватися пеня в розмірі 1/300 ставки фінансування ЦБ РФ за кожен день прострочення. Ігнорування виплат загрожує неплатникам ще й тим, що компанія-власник рахунку має повне право звернутися з позовом до суду за стягненням накопиченого боргу, попередньо відправивши повідомлення власникам про необхідність погашення до певної дати. Тільки після терміну, зазначеного в листі, можуть початися судові розгляди, якщо оплата не була внесена, в іншому випадку позов може бути відхилений.

Крім цього, при продажу квартири теж можуть виникнути певні труднощі: найчастіше покупці воліють перевіряти чистоту угоди з юридичного боку, звернувшись в спеціалізовану організацію. Її співробітники роблять запити в КК ТСЖ, ЖК на предмет відсутності боргів по комунальних послугах, і якщо вони є - навряд чи хтось погодиться купувати таке житло. Згідно п. 3 ст. 158 ЖК РФ, всі борги попереднього власника переходять до нового власника.

Види виконуваних робіт і терміни їх проведення

У кожному окремому суб'єкті встановлюється свій перелік робіт, які повинен займатися Регіональний оператор, ТСЖ або ЖК, проте в ньому обов'язково повинні бути присутніми наступні заходи:

  • Ремонт систем газо-, водо-, електро- і теплопостачання. Вони виконуються як в плановому, так і в екстреному порядку (напр., При пориві труби або надмірного зносу).
  • Лагодження або заміну ліфтів, визнаних комісією непридатними для користування.
  • Ремонт фасаду, фундаменту, даху і підвалів.

Якщо на зборах власників житла не були затверджені терміни початку робіт, то вони встановлюються муніципалітетом відповідно до Регіональної програми, і в даному випадку на прийняття рішення про їх проведення буде впливати загальний стан будинку.

Розмір внеску на капітальний ремонт багатоквартирного будинку

Мінімальний внесок на капітальний ремонт встановлюється кожним окремим суб'єктом РФ. Наприклад, якщо в конкретному регіоні, тобто в Новоросійську розмір становить 5 рублів 32 копійки., А площа квартири дорівнює 40 кв. м., то доведеться платити щомісяця по 212 рублів 80 копійок (мінімальний розмір × площа приміщення).

У квитанції про оплату комунальних послуг варто вже підрахована сума внеску, і власнику залишається внести її таким же чином, як і інші платежі. Наприклад, через банк або Інтернет.

Плюси і мінуси самостійного фінансування будівельних робіт

Позитивні сторони накопичення грошей на спеціальному рахунку:

  • Гроші відкладаються на реставрацію тільки одного будинку. Раніше ж кошти на утримання житла перебували на рахунку КК і могли використовуватися для усунення неполадок в будь-якому іншому будинку, що знаходиться у віданні компанії.
  • Власники можуть скористатися для ремонту основною сумою і відсотками, нарахованими банком за користування вільним засобами.

Негативні моменти:

  • Потрібно самостійно відстежувати рух грошових коштів, займатися організацією ремонту. Як правило, ці повноваження покладаються на голови ТСЖ або старшого по будинку.
  • Відсутність можливості отримання позики на капітальну обробку за рахунок регіонального оператора.

Плюси створення рахунку у регіонального оператора полягають в наступному:

  • За зберігання грошей, організацію та проведення ремонту, закупівлю технічних засобів відповідає сама організація-накопичувач.
  • Контроль за виконанням обов'язків Регіональним оператором здійснює суб'єкт РФ, що дає мешканцям додаткову гарантію збереження грошей.

Серед мінусів перерахування фінансів в даному випадку можна виділити тривалий і трудомісткий процес перекладу на спеціальний рахунок, якщо було проведено повторні збори і прийнято відповідне рішення.

Що буде, якщо не платити?
Какіой ремонт будуть проводитися і коли?
Що робити, якщо погано отремонтіроовалі?