Реклама
Реклама
Реклама

Взяти іпотеку в Чехії: особливості оформлення, процентні ставки

  1. Умови кредиту на нерухомість в Чехії
  2. Процентні ставки при покупці квартири в Чехії в іпотеку
  3. Документи для оформлення іпотеки в Чехії
  4. Додаткові витрати на іпотеку в Чехії

Чеський ринок нерухомості дійсно на підйомі. І в цьому «винні» в тому числі місцеві банки. Вони щедро роздають кредити як забудовникам, там і покупцям, як місцевим жителям, так і іноземцям. Процентні ставки знаходяться на рекордно низькому рівні. У цьому матеріалі про те, як взяти іпотеку в Чехії. Інформація оновлюється. Чеський ринок нерухомості дійсно на підйомі

Умови кредиту на нерухомість в Чехії

Чеські банки з кожним роком нарощують обсяги іпотечного кредитування. І все частіше видають позики іноземцям. За перше півріччя 2017 го в країні видали € 4,6 млрд коштів на покупку нерухомості, що на € 727 млн ​​більше, ніж у минулому році, який теж був рекордним. Кредити отримали близько 2 млн чоловік. (Населення всієї Чехії - всього 10 млн.)

Щоб дізнатися, як взяти іпотеку в Чехії росіянину, можна ознайомитися з актуальними умовами, які банки публікують на своїх сайтах (у багатьох є англомовні версії).

Зверніть увагу на Hypoteční banka, GE Money, Fio Banka, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, LBBW. У Чехії також є відділення російського Ощадбанку.

Місцевим жителям банки надають більш вигідні умови - нижче процентні ставки, м'якше вимоги до позичальника.

Ідеальний для банку претендент іноземець має ПМЖ або ВНЖ в Чехії , Працевлаштований в місцевій компанії і отримує стабільний, високу зарплату на рахунок в чеському банку. Але навіть якщо цього немає (наприклад, ви живете і працюєте в Росії і ніякого ВНЖ в Чехії отримувати не збираєтеся), ви все одно можете купити квартиру в Празі в іпотеку.

Типові умови кредитів на нерухомість для іноземців

Валюта кредиту

Чеська крона

Сума позики

До 70% від оціночної вартості

термін іпотеки

5-30 років

вік позичальника

18-70 років

Погашення кредиту

Щомісяця, ануїтетними або диференційованими платежами. У багатьох продуктах можливо дострокове погашення без штрафів.

Процентні ставки при покупці квартири в Чехії в іпотеку

Кредит ви можете взяти для покупки нерухомості будь-якого типу - студії, квартири, приватного будинку або таунхауса, що будується, або комерційної нерухомості. Мабуть, саме жорстке обмеження, яке вас чекає - за вартістю.

У Чехії багато дуже дешевої нерухомості . Йдеться про старих, побудованих ще в радянські роки, будинках, які розташовані в маленьких містах і селищах. Такі об'єкти банки не кредитують, вважаючи їх покупку дуже великий ризик. Зазвичай мінімальна сума позики - € 20 000. Бажано, щоб об'єкт, який ви хочете взяти в іпотеку, коштував хоча б € 50 000 - краще більше.

Максимум, який можуть видати € 1 000 000. Теоретично отримання більшої суми також можливо, але в цьому випадку ми вже говоримо про непересічний іпотеці - умови будуть нестандартними.

Середні процентні ставки для іноземців

  • 1,99-2,99% - для іноземців з ПМЖ і ВНЖ
  • 2,99-5,99% - для іноземців без ПМЖ і ВНЖ

Останнім часом в Чехії намітилася тенденція до підвищення ставок, але вони все ще залишаються низькими. Чим краще ви зможете довести банку свою платоспроможність, тим нижчу ставку вам запропонують. А для цього потрібно правильно зібрати пакет документів.

Не забувайте, що, наприклад, в Росії діє податок на матеріальну вигоду від економії на відсотках по кредиту в зарубіжних банках. У Чехії не будуть перевіряти, оплатили ви його чи ні, а в Росії - можуть. Детальніше читайте тут .

Документи для оформлення іпотеки в Чехії

Перш ніж видати вам кредит, банк повинен розібратися з наступними питаннями:

  • особистість позичальника
    Ваша кредитна історія, статус в Чехії (є ВНЖ чи ні).
  • доходи позичальника
    Обсяг ваших доходів, їх джерела (в Чехії і за кордоном), регулярність надходжень.
  • Об'єкт нерухомості
    Вартість майна (згідно з незалежною оцінкою), ліквідність об'єкта.

У Чехії, як і в будь-якій країні Європи, працюють іпотечні брокери. Це фахівці, які добре розбираються в місцевому ринку кредитування, знайомі з усіма банківськими продуктами і допомагають з підготовкою пакету документів. Як правило, їх послуги оплачуються окремо - і становлять 0,3-1% від суми кредиту.

Правда, у багатьох ріелтерських агентств є свої іпотечні консультанти (або партнерські договори з такими компаніями), і для своїх клієнтів вони надають цю послугу безкоштовно. Забудовники також часто допомагають з залученням кредиту без додаткових комісій.

Стандартний список документів на іпотеку в Чехії для росіян

  • Закордонний паспорт
  • російський паспорт
  • Шенгенська віза, ВНЖ або ПМЖ в Чехії, що діють на момент подачі заявки
  • Документи на об'єкт нерухомості: договір купівлі-продажу (можна попередній), незалежна оцінка об'єкта, виписка з кадастру.
  • Документи, що підтверджують платоспроможність позичальника: довідка 2-ПДФО за 6 місяців - для найманих працівників; податкова декларація - для підприємців; виписка з банківського рахунку, на який надходять орендні платежі - для тих, хто отримує дохід від здачі нерухомості.

Зверніть увагу: банк може прийняти до уваги доходи всіх членів сім'ї, отримані в будь-якій країні світу. Але ці кошти повинні бути підтвердженими і легальними. Наприклад, щоб ви змогли врахувати прибуток від здачі квартири в Москві, треба буде підтвердити, що ваш довгостроковий договір оренди зареєстрований в Міністерстві юстиції України.

І звичайно всі папери треба буде перевести на чеську мову.

Термін вивчення ваших документів банком залежить від складності операції і кількості залучених фахівців. Звичайно, заявка на покупку рядовий квартири в Празі в іпотеку буде розглянута швидше, ніж запит на кредитування великого торгового комплексу. Але в середньому процес займає 1-2 місяці.

Додаткові витрати на іпотеку в Чехії

Отримання кредиту завжди пов'язане з додатковими витратами - тимчасовими і фінансовими. У деяких країнах стягуються спеціальні іпотечні збори, майже завжди треба буде проводити додаткову оцінку об'єкта і страхувати життя і здоров'я позичальника.

У Чехії ці витрати порівняно невеликі - не більше 1% від суми позики.

Оцінка об'єкта нерухомості

€ 200-500 для рядовий квартири

нотаріальний договір

02-06% від суми кредиту

Іпотечний податок

У Чехії не сплачується

Послуги іпотечного брокера

0,3-1% від суми кредиту (часто послугу можна отримати безкоштовно)

Страхування життя позичальника

€ 200-1000 на рік

Якщо ви хочете купити нерухомість Чехії в іпотеку, залиште заявку на Prian.ru . Компанії - партнери нашого порталу - підберуть об'єкти по вашим вимогам і проконсультують з питань отримання кредиту.

Текст - Анастасія Фалей
Фото - pixabay.com

Умови цитування матеріалів Prian.ru