Реклама
Реклама
Реклама

Юридична допомога в отриманні права оренди земель водного фонду.

В Україні велика кількість водойм В Україні велика кількість водойм. Використання земель водного фонду і водних об'єктів з метою отримання доходу є досить привабливим заняттям для суб'єктів господарювання. Приватні пляжі, інші місця масового відпочинку, спорту, а також численні об'єкти рибного господарства зараз вже нікого не здивують.

Водні об'єкти України є виключно власністю народу України і надаються тільки у користування. Таке правило закріплено в ст. 6 Водного кодексу.

У п. 1 ст. 59 Земельного кодексу зазначено, що землі водного фонду можуть перебувати у власності:

  • територіальних громад на землі комунальної власності;
  • держави - на землі державної власності;
  • фізичних і юридичних осіб на землі приватної власності.

Земельні ділянки, що перебувають під об'єктами водного фонду, можуть перебувати виключно у державній та комунальній власності. Передача таких земель у приватну власність заборонена чинним законодавством.

Поряд з цим громадяни та юридичні особи можуть використовувати землі водного фонду на умовах оренди. Рішення про це має бути прийнято органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. В оренду при цьому можуть передаватися:

  • земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів;
  • озера;
  • водосховища;
  • інші водойми;
  • болота;
  • острова.

У п. 4 ст. 59 Земельного кодексу законодавець закріпив ряд умов, з метою яких можуть надаватися такі землі фізичним та юридичним ліцаїу в оренду, а саме: для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт і т. п.

Здавалося б, державі повинно бути вигідно експлуатувати водні об'єкти, так і землі водного фонду. Крім очевидних вигод у вигляді надходжень від податків і зборів, а також аукціонів з продажу прав оренди земельних ділянок, держава отримує благоустрій територій водних об'єктів, в тому числі прилеглих територій, поліпшення санітарного стану водойм і т.д.

Проте правове регулювання свідчить про повну незацікавленість держави в вищеописаних вигоди. Слід зазначити, що крім основних нормативних актів в цій сфері - Земельного і Водного кодексів України - це питання врегульовано досить великою кількістю підзаконних актів, дотримання вимог яких буває в багатьох випадках або неможливим або досить проблематичним.

Отримати в оренда об'єкт із земель водного фонду - процедура не з легких, так як доведеться звертатися в безліч органів для того, щоб влада все ж дозволили взяти в оренду об'єкт.

Якщо Ви не бажаєте особисто мати справу з державними органами і без зайвого клопоту хочете отримати право оренди на землі водного фонду, «Адвокатське і рієлторськоє об'єднання України» Вам в цьому допоможе. Ми без проблем зберемо весь необхідний пакет документів для укладення договору оренди і Ви в мінімально короткий час отримаєте бажаний результат!