Реклама
Реклама
Реклама

МАФи в Києві вирішили перевести під контроль нових власників

  1. Скільки ще знесуть
  2. Як виглядатимуть кіоски
  3. прозорість кульгає

Київська влада втомилися боротися з МАФами . І визнали, що обійтися без кіосків в столиці не вийде. Тим часом, чиновники наполягають: порядок наводити треба. Для цього вони розробили «Комплексну схему розміщення тимчасових споруд», фактично визнавши законними 6,5 тис. Кіосків.

Скільки ще знесуть

«Ми проводимо відкриті конкурси на розміщення тимчасових споруд по цій комплексній схемі. Зараз завершили такий конкурс в Печерському районі, скоро будемо проводити в Солом'янському. Всі підприємці, які вже розміщували свої кіоски, вибирають із запропонованих точку, де б хотіли поставити МАФ. Перевагу віддаємо тим, хто найдовше стояв на законних підставах », - пояснив UBR.ua перший заступник директора департаменту благоустрою Київської міськадміністрації Тарас Панча.

За його словами, в тих районах, де конкурси ще не були проведені, з «законними» підприємцями укладають договори пайової участі. Це тимчасовий захід. Як тільки у міської влади дійдуть руки, і серед цих бізнесменів виберуть найбільш благонадійних .

Чиновник підрахував, що в даний момент в столиці встановлено близько 6,2 тис. МАФів, з власниками яких укладено договори пайової участі. 1880 тимчасових споруд в КМДА вважають незаконними і загрожують їх знести.

Поглядають столична влада і в сторону торговців на колесах. За оцінками Панча, в Києві налічується 1130 незаконних об'єктів пересувної торгівлі. І лише близько 300-400 - законних.

Як виглядатимуть кіоски

Крім комплексної схеми розміщення, департамент містобудування та архітектури КМДА розробив і єдиний стандарт для київських МАФів. Чиновники стверджують, що не стануть «рекомендувати» підприємцям конкретних виробників конструкцій , Але будуть строго стежити за дотриманням прописаних норм.

Зокрема, влада представила звід правил і вимоги до модульних конструкцій МАФів, обмежили їх висоту і навіть вказали, як і де повинні бути розміщені кондиціонер і службовий вхід, а також додаткові холодильники.

Крім того, дизайнери розробили колірну індикацію кіосків відповідно до їх цільовим призначенням . Залежно від того, які послуги надаватиме ларьок, на його верхній панелі повинна бути розміщена одна з кольорових смуг:

  1. Червоний - продаж газет і журналів
  2. Синій - продукти харчування
  3. Зелений - квіти
  4. Помаранчевий - громадське харчування
  5. Жовтий - туалет
  6. Фіолетовий - шиномонтаж
  7. Блакитний - тютюн та алкогольні напої
  8. Рожевий - побутові послуги
  9. Білий - прийом вторсировини

За підрахунками чиновників, всього в Києві має бути встановлено 6,5 тис. Нових кіосків. Причому в половині з них стануть торгувати продуктами харчування та непродовольчими товарами під синьою смужкою. Ще 1250 кіоскам належить продавати квіти. А ось з туалетами чиновники поскромничали - справити нужду кияни та гості столиці зможуть тільки в 190 легальних МАФах.

Цікаво, що згідно опублікованими планам , Тютюнових кіосків взагалі не буде в Деснянському, Печерському та Шевченківському районах.

прозорість кульгає

Тим часом, представники малого бізнесу впевнені: за пафосним проектом ховається звичайна корупційна схема. А справжня мета затії - переділ ринку.

За їх словами, запропоноване київською владою рішення, на відміну від банків, що діяли до 2008 року правил, не можна назвати легітимним. А переможці нинішніх конкурсів відомі ще до їх проведення.

«Сам принцип, за яким зараз працює міськадміністрація, корупційний. Адже розміщення МАФів відбувається в порушення норм чинного земельного кодексу. Коли вони говорять про «всіх необхідних документах», забувають про головне - землевідведення. До 2008 року під МАФи виділяли земельні ділянки в оренду , Готувалися всі необхідні документи та дозволи », - пояснив UBR.ua голова ВГО« Союз захисту підприємництва »Сергій Доротич.

За його словами, чиновники лише створюють ілюзію наведення порядку. На ділі ж тільки утримують підприємців в підвішеному стані і обкладають їх поборами. Які до того ж надходять на рахунки окремого комунального підприємства повз міського бюджету. За оцінками Доротича, мова йде про приблизно 300 млн грн. щорічно.

«Пайова участь, яке в мерії називають легальним способом, таким не є. Оскільки основного платежу - за користування земельною ділянкою, - при цьому немає », - додав він.

Сумніваються підприємці і в чесності проведених конкурсів.

« Критерії відбору переможців розмиті і встановлені таким чином, що вже на старті конкурсу можна точно сказати, хто виграє. Ілюзія прозорості є, але переможці відомі заздалегідь », - нарікає Доротич.