Реклама
Реклама
Реклама

Де взяти гроші на відкриття та розвиток малого бізнесу ?!

  1. Державна підтримка
  2. Інвестори і бізнес-партнери
  3. Допомога друзів
  4. Кредит в фінансових організаціях
  5. висновки

Реалізація будь-якого бізнес-проекту вимагає фінансових витрат. Добре, коли у підприємця в наявності є необхідна сума. Якщо ж власних коштів немає, бізнесмен задається питанням, де взяти гроші на відкриття бізнесу на вигідних умовах. Є кілька способів отримання коштів, кожен з яких має і плюси, і мінуси. Підприємець отримує кошти безоплатно, повертає їх в повному обсязі або віддає відсоток від прибутку фірми. Це залежить від обраного способу отримання грошей, напрямки бізнесу, можливостей засновника і т.д.

Державна підтримка

Сьогодні діють програми підтримки бізнесу з боку держави. Грамотно склавши бізнес-план, зібравши пакет необхідних документів і чітко відповівши на питання комісії, практично будь-який власник молодої компанії має можливість отримати гроші на розвиток малого бізнесу від держави. Підприємець отримує близько 60 000 рублів на відкриття бізнесу і стільки ж за кожне працевлаштоване особа. Отримати безоплатну субсидію можна звернувшись до Центру зайнятості населення.

Також держава видає гранти в розмірі до 300 000 рублів, отримати які буває набагато складніше через високу конкуренцію. Гранти видають підприємствам, які займаються соціально-значимою діяльністю або що пропонує інноваційні проекти. Щороку проводиться кілька конкурсів, як на державному рівні, так і на рівні суб'єктів. Багато хто відмовляється від державної підтримки через паперову тяганину і великої кількості вимог, що пред'являються компанії і засновнику. Ще один істотний мінус - необхідність звітувати перед державою за витрачені кошти.

Повернутися до змісту

Читайте статтю: способи заробити гроші на дому .

Інвестори і бізнес-партнери

Багато успішні підприємці шукають способи збільшення свого доходу, і один з них - це інвестиції в бізнес. Інвестором може виступати приватна особа, ціла компанія або навіть фонд. Натомість вкладених коштів інвестор отримує можливість брати участь в житті проекту, відсоток від прибутку або частку в бізнесі. Підприємці, які зіткнулися з питанням, як отримати гроші на розвиток малого бізнесу, розуміють, що знайти інвестора не так вже й просто. Жоден досвідчений бізнесмен не буде вкладати власні гроші в сумнівні і безперспективні проекти.

Партнерів по бізнесу, які допоможуть коштами, можна знайти серед знайомих або в союзах підприємців. Бізнес-партнер може надати не лише фінансову допомогу, а й підтримку радою або своїми зв'язками. Але важливо розуміти, що коли фірмою володіє група осіб, доведеться рахуватися з думкою кожного, що не всім легко дається.

Повернутися до змісту

Допомога друзів

Деякі вибирають екстремальні способи, наприклад продають власне майно або залишають його в заставу приватним кредиторам з сумнівною репутацією
Деякі вибирають екстремальні способи, наприклад продають власне майно або залишають його в заставу приватним кредиторам з сумнівною репутацією. Іноді у приватних осіб підприємець отримує гроші під бізнес, тому якщо він не виплатить кошти вчасно, то ризикує втратити фірми. Зазвичай на подібні заходи йдуть засновники, які з яких-небудь причин не мають можливості надати необхідні документи та довідки банку, державі або інвестору.

В цьому випадку краще не ризикувати майном, а звернутися за допомогою до друзів або родичів. Але щоб не втратити друга, ви повинні бути впевнені, що у встановлений термін зможете повернути хоча б частину коштів. У випадку з великими сумами краще оформити угоду документально, щоб уникнути зайвих проблем і питань.

Повернутися до змісту

Кредит в фінансових організаціях

Отримати гроші для бізнесу від держави не так просто, а ось кредит в банку є одним з найбільш доступних способів. Багато банків пропонують клієнтам не одну програму кредитування середнього та малого бізнесу. Отримавши кредит, підприємцю необхідно буде лише регулярно і сумлінно здійснювати виплати. Даний спосіб хороший тим, що підприємець не має додаткових зобов'язань перед організацією і не зобов'язаний звітувати за витрачені кошти. Але ризикувати власним майном мало хто хоче, та й підвищена процентна ставка (не менше 20-25%) лякає багатьох підприємців.

Варто прочитати статтю: актуальний бізнес на сьогоднішній день в Росії .

Банки ризикують, видаючи фінанси на відкриття та розвиток бізнесу, тому пред'являють позичальникам серйозні вимоги.

  • Громадянство РФ, відсутність судимостей і хороша кредитна історія.
  • Грамотно складений і обгрунтований бізнес план.
  • Попередня діяльність позичальника повинна бути пов'язана з тією сферою, в якій він збирається розвивати бізнес, або з функціями управлінця, організатора і т.д.
  • Наявність у позичальника власності, яка буде виступати в якості застави. Це може бути квартира, земельна ділянка, комерційне приміщення, автомобіль. Часто саме собівартістю застави обмежується сума кредиту.

Власники вже існуючого бізнесу цілком можуть надати в якості застави свою компанію. Зазвичай головну цінність мають активи підприємства: офісні приміщення, виробничі майданчики, транспорт, спецтехніка, устаткування. Головне, щоб застава була ліквідним для банку. Отримати гроші під заставу успішного бізнесу підприємцю набагато простіше, ніж новачку, який поки не встиг зарекомендувати себе.

Якщо мова йде про малих сумах, багатьох виручають споживчі кредити і мікропозики, отримати які простіше, ніж бізнес-кредит. Для цього не потрібно складати бізнес-план і збирати величезну кількість документів. Правда, і процентна ставка буде набагато вище. Варіант з кредитом варто розглядати лише в тому випадку, коли підприємець на 100% впевнений в рентабельності своєї справи.

Повернутися до змісту

висновки

Вибрати відповідний спосіб фінансування бізнесу - це половина справи. Для отримання цих коштів потрібно набагато більше зусиль і часу. Підприємцю доведеться провести аналіз ринку, знайти інформацію про цільову аудиторію і конкуренції в даній сфері. Цікава бізнес-ідея, економічно обгрунтований бізнес-план, вміння грамотно його піднести і навіть особисті якості підприємця - все це грає роль при отриманні фінансової підтримки для бізнесу.