Реклама
Реклама
Реклама

Які є нюанси при оренді землі сільгосппризначення?

  1. Оренда земель сільськогосподарського призначення - чому це вигідно?
  2. Оренда земель сільськогосподарського призначення у приватної особи
  3. Оренда земель сільськогосподарського призначення у держави
  4. Суборенда земель сільськогосподарського призначення

Оренда земель сільськогосподарського призначення - вигідний варіант ведення госп. діяльності як для великих господарств, так і для приватників. Нюанси оренди земель сільськогосподарського призначення полягають в особливому порядку їх використання і великій різноманітності нормативних положень, що регулюють оборот земельних ділянок.

Оренда земель сільськогосподарського призначення - чому це вигідно?

Оренда земель сільськогосподарського призначення у приватної особи

Оренда земель сільськогосподарського призначення у держави

Суборенда земель сільськогосподарського призначення

Оренда земель сільськогосподарського призначення - чому це вигідно?

Існує думка, що оренда сільськогосподарських земель потрібна тільки великим сільгоспвиробникам і фермерам Існує думка, що оренда сільськогосподарських земель потрібна тільки великим сільгоспвиробникам і фермерам. Небагато людей замислюються про те, щоб використовувати землі сільгосппризначення для особистих цілей. Тим часом оренда сільгоспугідь несе в собі очевидні вигоди. Чому?

Призначення земельної ділянки визначає лише загальний напрямок дозволеної діяльності, а їх нюанси визначаються видом дозволеного використання земель. Відповідно до положень Земельного кодексу РФ земельні ділянки сільгосппризначення можуть використовуватися для різних пов'язаних з сільськогосподарським виробництвом цілей. Дане поняття включає в себе крім рослинництва і тваринництва також ведення особистого підсобного господарства (присадибної і польового), організацію городніх, дачних і садових ділянок.

І якщо городи або польові земельні ділянки не допускають зведення житлових будинків, то на землях, призначених для розміщення садових і дачних ділянок, їх зводити можна. При цьому орендна плата за таку ділянку може бути в рази менша від тієї, яка була б призначена за аналогічний земельну ділянку в межах поселення.

Можливість заощадити надається і при організації особистого підсобного господарства. Відповідно до російського законодавства, максимальна площа ділянок, які використовуються для цих цілей, може скласти 2,5 гектара. Очевидно, що придбати у власність таку ділянку зможе не кожен - набагато зручніше взяти землю в оренду. І головне тут - зробити це правильно.

Важливо! При визначенні розмірів особистого підсобного господарства враховуються площі всіх земельних ділянок, які належать громадянину на праві власності або іншому праві (входить сюди і право оренди).

Оренда земель сільськогосподарського призначення у приватної особи

Оренда сільськогосподарських угідь у приватної особи має свої нюанси, пов'язані з видом дозволеного використання земельної ділянки і формою володіння ним.

Важливо! договір оренди не може змінювати вид дозволеного використання земельної ділянки. Така зміна визнається самовільним і передбачає адміністративну відповідальність.

Взявши в оренду ділянку, призначену для ведення тваринництва, громадянин або юридична особа не має права зводити на ньому житлові будови, навіть якщо договором оренди така можливість передбачена.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Але ще більші труднощі викликає оренда земельного паю. Проведена на початку 90-х років минулого століття земельна реформа значно ускладнила земельні відносини в країні. Перетворення привели до появи безлічі земельних ділянок (земельних паїв), які належать їх власникам на праві спільної часткової власності. Як правило, межі цих земельних ділянок не визначені, самі земельні ділянки не сформовані, право власності на них так і залишається формальним. Саме тому взяти окремий земельний пай із земель сільгосппризначення в оренду неможливо до тих пір, поки ділянка не буде виділена в натурі.

Найчастіше власники земельних паїв колективно укладають договори оренди з юридичними особами, організованими на майновій базі колишніх колгоспів. Ще один варіант, оренда землі під фермерське господарство, також здійснюється колективно.

Але що робити, якщо вам не підходить варіант оренди земельних паїв, наприклад не влаштовують характеристики утвореного земельної ділянки? Тоді можна взяти земельну ділянку в оренду у найбільшого власника країни - держави.

Оренда земель сільськогосподарського призначення у держави

Оренда земель сільськогосподарського призначення у держави має свої особливості. Будь-який громадянин може звернутися із заявою до виконавчого органу муніципального освіти з проханням виділити відповідний для цілей сільськогосподарського виробництва земельну ділянку.

Важливо! Обраний земельну ділянку в цьому випадку може бути наданий фізичній особі в оренду тільки за допомогою проведення аукціону.

Як правило, така земельна ділянка знаходиться, і якщо він влаштовує заявника, то складається і підписується акт вибору земельної ділянки. Далі відбувається підготовка ділянки до аукціону: межування і оформлення кадастрового паспорта на земельну ділянку. Після проведення аукціону з переможцем підписується договір оренди земельної ділянки (навіть якщо заявник був єдиним учасником).

Певні нюанси виникають при оренді земель сільськогосподарського призначення селянським (фермерським) господарством. Законодавчо закріплена можливість надання земельних ділянок в оренду (власність) селянським (фермерським) господарствам на підставі їх обгрунтованої заяви без проведення аукціону. В останньому випадку скорочуються терміни розгляду заяви, а сам договір укладається протягом тижня з моменту прийняття рішення про видачу земельної ділянки в оренду.

Важливо! Обов'язок підготовки документів та постановки земельної ділянки на кадастровий облік в обох випадках покладається на заявника. А це процедура не тільки дорога, але і вельми тривала за часом. Отримання земельної ділянки в оренду у держави в кращому випадку займе кілька місяців, тому одним з варіантів скорочення термінів отримання земельної ділянки є укладення договору суборенди.

Суборенда земель сільськогосподарського призначення

Суборенда земельної ділянки, що сільськогосподарського призначення можлива, якщо орендар має згідно з договором оренди можливість здати угіддя в суборенду, а орендодавець не заперечує проти укладення відповідного договору.

Особливий порядок укладення договору суборенди виникає в тому випадку, якщо предметом договору є частина орендованої земельної ділянки, а не всю ділянку повністю. В такому випадку до договору оренди повинні додаватися документи, що підтверджують узгодження сторонами частини земельної ділянки, що здається в суборенду. До таких документів належать:

  • акт виміру площі;
  • ситуаційний план переданої в оренду частини земельної ділянки;
  • кадастровий план ділянки (графічна частина) з позначенням його частини, переданої в оренду.

У всіх інших випадках договір суборенди укладається з дотриманням умов, прийнятих в основному договорі оренди, на термін, що не перевищує строку основного договору оренди.

Оренда земель сільськогосподарського призначення - чому це вигідно?
Оренда земель сільськогосподарського призначення - чому це вигідно?
Чому?
Не знаєте свої права?
Але що робити, якщо вам не підходить варіант оренди земельних паїв, наприклад не влаштовують характеристики утвореного земельної ділянки?