Реклама
Реклама
Реклама

Як взяти землю в оренду у держави під бізнес?


Для організації бізнесу в більшості випадків необхідна територія - приміщення або земля Для організації бізнесу в більшості випадків необхідна територія - приміщення або земля. Але придбання ділянки або приміщення у власність досить дороге задоволення і дозволити його можуть далеко не всі, а багато хто можуть собі це дозволити просто-напросто не бачать сенсу. Саме тому найбільш оптимальний варіант - укласти договір оренди - з приватною особою або ж державою, при цьому, останнім пропонує більш вигідні умови, ніж фізичні особи. Нижче піде мова про те, як укласти договір оренди на землю з державою і які особливості необхідно врахувати.

Яку землю не можна взяти в оренду?

Відповідно до закону РФ, неможливо взяти в оренду землю, розташовану на територіях:

  • Парків або заповідників.
  • Які відносяться до особливих відомствам Російської Федерації - ВС РФ, ФСБ і т.д.
  • Кордонів ЗАТЕ.
  • Призначених для захоронення радіоактивних або хімічних відходів.
  • Які застосовуються для охорони кордонів держави.

Терміни та види оренди землі

Існує 4 види оренди - короткострокова, довгострокова, безстрокова, а також з правом викупу.

  • Короткострокова оренда оформляється на термін від 12 місяців до 5 років. При виборі цього виду оренди орендар має можливість продовжити термін дії договору (природно погодивши це з орендарем, тобто державним органом).
  • Довгострокова оренда оформляється на термін від 5 до 49 років і підлягає обов'язковій реєстрації. Як правило, цей спосіб вибирають в разі, якщо в подальшому планується викупити землю.
  • Безстрокова оренда не має строго встановлених часових проміжків і може бути розірвана в будь-який момент, але за умови, що ініціатор (це може бути, як орендар, так і орендодавець) попередить 2-ю сторону завчасно - не менше, ніж за 3 місяці.
  • Оренда з можливістю викупу оформляється на підставі змішаного договору, в якому містяться відомості як про саму оренду, так і про купівлю-продаж землі.

Вартість оренди земельної ділянки у держави

При укладанні договору на оренду, орендар зобов'язується вносити оплату - частота і розмір якої встановлюються в індивідуальному порядку і залежать від:

  • Категорії земельної ділянки та його кадастрової вартості.
  • Цілей, в яких його планується використовувати.
  • Розміру податку на землю.
  • Результату проведених торгів.

Варіанти з отримання ділянок в оренду


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Існує кілька способів оформлення оренди на земельні ділянки Існує кілька способів оформлення оренди на земельні ділянки.

  1. На аукціоні, ініціатором якого виступають органи влади

У цьому випадку інформація про його проведення розміщується в засобах масової інформації (на галузевих інтернет-порталах, в газетах і т.д.) - і саме там портал bukva-zakona.com рекомендує шукати інформацію. При виборі цього способу потрібно подати заявку на участь, яка повинна бути оформлена не пізніше, ніж за 5 днів до початку проведення аукціону - в іншому випадку особа ризикує отримати відмову.

  1. На торгах, які проводяться з ініціативи наймача

В даному випадку особі, яка хоче орендувати землю, самому необхідно проявити ініціативу і звернутися до органу влади з необхідним пакетом документації. Якщо інших претендентів на дану ділянку землі не буде, то співробітники уповноваженого органу оформлять договір на заявника (найчастіше так і відбувається, але трапляються й винятки). Важливо врахувати, що цей варіант підходить тільки в разі, якщо бажану ділянку землі перебуває на обліку в кадастрі.

  1. Оренда без проведення аукціонів і торгів

Ділянка землі, зареєстрований в кадастр, можливо взяти в оренду і без обов'язкового проведення аукціонів і торгів - в цьому випадку в уповноважений орган подається встановлений пакет документації, після перевірки якого між сторонами укладається договір.

  1. Оренда землі, яка не була зареєстрована в кадастрі

При виборі цього способу особі, що бажає орендувати землю, потрібно самостійно (за свій рахунок) провести межування і здійснити постановку вибраної ділянки на кадастровий облік, попередньо отримавши письмову згоду адміністрації.

Підготовка документів

Для оренди ділянки необхідно підготувати наступну документацію:

Після того, як необхідна документація підготовлена, її потрібно передати в місцеву адміністрацію. Подальші дії залежать від обраного варіанту - тобто потрібно чекати проведення аукціону або ж рішення уповноваженого органу. У разі, якщо рішення буде позитивним, то завершальним етапом буде реєстрація договору оренди в Росреестра.


Яку землю не можна взяти в оренду?