Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити іпотеку на квартиру в Польщі іноземцю: терміни, відсоток, документи

  1. Як отримати іпотеку в Польщі іноземцю - чи потрібна карту побиту?
  2. Відсоток по іпотеці в Польщі
  3. Додаткові платежі при оформленні іпотеки в Польщі
  4. Який потрібен розмір доходу для іпотеки в Польщі?
  5. Які документи для оформлення іпотеки будуть потрібні?
  6. З чого почати процес оформлення іпотеки?
  7. Чи варто звертатися до посередників?
  8. А чи можна продати квартиру, яка знаходиться в іпотеці?
  9. Квартира в Польщі дає якісь пільги при отриманні ВНЖ?

Не так давно вийшла наша стаття на тему Як купити квартиру в Польщі . Сьогоднішня наша тема тісно пов'язана з питанням покупки нерухомості. Не у всіх і не завжди є можливість розрахуватися відразу і повністю і тут виникає питання про іпотечний кредит. Наскільки реально взяти житло в іпотеку в Польщі іноземцю, які вимоги до позичальника і які процентні ставки по іпотеці в Польщі - в цих питаннях ми спробуємо розібратися. Не так давно вийшла наша стаття на тему   Як купити квартиру в Польщі

Оформляємо іпотеку в польському банку

Чим привабливий іпотечний кредит в Польщі? Все дуже просто - для громадян України (Росії) відсоток по іпотеці від польських банків здається просто фантастично низькими (при тому, що в Польщі ще не найнижчі відсоткові ставки в Європі). Для тих хто приїхав в країну надовго, покупка свого житла в кредит стає дуже вигідною операцією, так як місячний платіж по іпотеці (за умови кредиту від 15 років і більше) дорівнює, а іноді навіть нижче орендної плати. Для молодих сімей це ще і можливість взяти участь в програмі «mieszkania dla mlodych» і отримати відшкодування частини відсотків від держави.

Ми вирішили оформити цю статтю у вигляді інтерв'ю з сім'єю, яка приїхала з України і через деякий час вирішили не платити в «чужу кишеню», а купити власне житло в іпотеку. Ми задали найпоширеніші питання, які надходять від наших читачів. І ось що з цього вийшло

Як отримати іпотеку в Польщі іноземцю - чи потрібна карту побиту?

Польські банки приймають до розгляду документи від іноземців тільки за наявності карту побиту (виняток громадяни іншої країни члена ЄС). При цьому не всі банки готові оформити вам кредит якщо у вас тимчасовий вид на проживання (karta czasowego pobytu) , Більшість вважає за краще мати справу з іноземцями в статусі ПМЖ. З тих банків, хто точно готовий прийняти до розгляду документи - це ING, Millenium Bank, BZ WBK і mBank.

Відсоток по іпотеці в Польщі

У Польщі на сьогодні найнижчий відсоток за іпотечним для громадян країни - 3,2-3,5%. Для іноземців варто орієнтуватися трохи на інші цифри - 3,6- 4,1% річних, що все одно дуже навіть добре. Для прикладу, наведемо розрахунок для квартири вартістю 250 000 PLN (початковий внесок - 50 000 PLN), термін кредитування 30 років, вік клієнта - 30 років. Ось які цифри показав нам кредитний калькулятор:

  • 1 місце - PKO Bank Polski. Щомісячний платіж по кредиту - 876,07 zł, Переплата за 30 років - 115 386 PLN (комісія банку - 3.5%, відсоток по кредиту + страховка - 3,36%,)
  • 2 місце - Kredyt hipoteczny mBANK. Щомісячний платіж по кредиту - 923.82 PLN, Переплата за 30 років - 132 576 PLN (комісія банку - 1.85%, відсоток по кредиту + страховка - 3,58%,)
  • 3 місце - Kredyt hipoteczny Bank WBK. Щомісячний платіж по кредиту - 945.90 PLN, Переплата за 30 років - 140 524 PLN (комісія банку - 2.5%, відсоток по кредиту + страховка - 3.72%,)

Додаткові платежі при оформленні іпотеки в Польщі

  1. Початковий внесок - оптимально це 10%, але не у всіх банків. До того ж чим менше заробітна плата, тим вище повинен бути початковий внесок.
  2. Податок на покупку нерухомості - це 2% від вартості + оплата послуг нотаріуса в середньому 2000 PLN (в сумі від 5000 до 10 000 PLN залежно від вартості квартири)
  3. Комісія банку за видачу кредиту (від 1,5 до 3,5% від розміру кредиту)
  4. Страхування життя позичальників і нерухомості (іноді ці платежі вже включені в платіж)

Важливо! Чи варто занижувати суму угоди в договорі з метою зменшення податку? Краще цього не робити і прописувати в договорі всю суму. У Польщі згідно Закону чистота угоди може бути перевірена протягом 5 років і якщо буде з'ясовано факт приховування реальної ціни, доведеться оплачувати податок з реальної вартості.

Який потрібен розмір доходу для іпотеки в Польщі?

Реальною цифри ніхто назвати не зможе напевно, адже у кожного банку власні алгоритми розрахунку платоспроможності клієнта, але можна відштовхуватися від такої цифри якщо від вашого доходу після оплати кредитного платежу залишається близько 1200-1400 PLN на члена сім'ї, то кредит вам буде схвалений.

Які документи для оформлення іпотеки будуть потрібні?

Основний документ - підтвердження вашого легального статусу в Польщі - Карта побиту (годинний або сталий), при цьому на момент подачі документів, ваша Карта повинна діяти ще як мінімум 1 рік.

Документ, що підтверджує наявність постійного джерела доходу в Польщі:

  • Якщо людина працевлаштований на підставі безстрокового трудового договору (umowa o prace na czas nieokreslony), то необхідно надати довідку про зарплату за останні 3 місяці.
  • Якщо людина працевлаштований на підставі трудового контракту на конкретний термін (umowa o prace na czas okreslony) - надати договір з терміном дії на рік вперед + довідку про доходи за останні 6 місяців
  • Якщо людина працевлаштований на підставі umowa zlecenia - надати довідку про доходи за останні 12 міс
  • якщо кредит оформляється на компанію (Sp.zoo) - фірма повинна пропрацювати мінімум 1 рік

Якщо протягом року ви міняли місце роботи, то розрив між працевлаштуванням не повинен бути більше 1 місяця

З чого почати процес оформлення іпотеки?

Знаходимо квартиру і підписуємо попередній договір з продавцями. Попередній договір передбачає заставу (найчастіше 3-5% від вартості квартири) або фіксована сума, наприклад 10 000 PLN. Сума застави враховується банком як частина початкового внеску. Попередній договір страхує покупця (так як продавець більше не має права продавати квартиру кому або) і продавця (в разі відмови від покупки без причини заставу залишається у продавця).

Після підписання попереднього договору йдемо в банк з усім необхідним пакетом документів і чекаємо згоди від банку (1-2 тижні). Після схвалення кредиту підписується основний договір у нотаріуса в присутності обох сторін. Так як договір зачитується вголос, то обидві сторони повинні володіти польською мовою, в іншому випадку залучається присяжний перекладач.

Після підписання договору, нотаріус робить запит в Кадастровий відділ для внесення даних про нових власників. Покупець з договором звертається в банк і на підставі договору протягом декількох днів сума надходить на рахунок продавця.

Після надходження коштів, вирішується питання про терміни в'їзду-виїзду. За великим рахунком, вся процедура займає 2-3 тижні з урахуванням розгляду заявки банком.

Чи варто звертатися до посередників?

Що примітно, в Польщі існує таке поняття як іпотечний консультант (doradza hipoteczny). Цей фахівець підбирає оптимальні умови кредитування, і самостійно відправляє заявки в банк. Ще один плюс роботи з консультантом, він може допомогти поторгуватися з продавцями. І тепер найцікавіше - послуги консультанта абсолютно безкоштовно для покупця, він отримує комісію від банку за видачу кредиту.

А чи можна продати квартиру, яка знаходиться в іпотеці?

Ніяких обмежень на операції з іпотечної нерухомістю немає - ви маєте право продавати квартиру. У цьому випадку продавець передає вам гроші, з яких ви гасіть залишок по кредиту.

Але найчастіше кредитні квартири не продають, а просто здають оренду. На сьогоднішній день, практично вся нова нерухомість знаходиться в іпотеці - це одна з кращих інвестицій в країні. Нерухомість постійно зростає в ціні. Поляки (а зараз вже і наші співвітчизники) беруть житло на етапі «котловану» в іпотеку, після чого здають його в оренду. Таким чином, орендодавці протягом 15-20 років оплачують власникові покупку квартири.

Квартира в Польщі дає якісь пільги при отриманні ВНЖ?

Ні. Власна нерухомість не є підставою для отримання ВНЖ або громадянства в країні.

Як отримати іпотеку в Польщі іноземцю - чи потрібна карту побиту?
Які документи для оформлення іпотеки будуть потрібні?
З чого почати процес оформлення іпотеки?
Чи варто звертатися до посередників?
А чи можна продати квартиру, яка знаходиться в іпотеці?
Квартира в Польщі дає якісь пільги при отриманні ВНЖ?
Чи варто занижувати суму угоди в договорі з метою зменшення податку?
Який потрібен розмір доходу для іпотеки в Польщі?
Які документи для оформлення іпотеки будуть потрібні?
Чи варто звертатися до посередників?