Реклама
Реклама
Реклама

Під контролем, або Куди скаржитися на несправний ліфт

  1. Як змінюють столичні ліфти: нормативи
  2. Коли побоювання небезпідставні
  3. Від звернення до пуску: хто і як повинен ремонтувати ліфти
  4. Куди скаржитися на несправний ліфт
  5. В очікуванні допомоги: що робити при зупинці або падінні ліфта

На сьогоднішній день в Москві заміна ліфтів проводиться в рамках регіональної програми капітального ремонту. Під заміну потрапляють ліфти, які відслужили 25 років.

На сьогодні це наймасштабніший ліфтової проект в Росії. Однак при неправильній експлуатації вийти з ладу може навіть новий ліфт. Коли мешканцям варто скаржитися на ліфт і як це зробити - в матеріалі mos.ru.

Як змінюють столичні ліфти: нормативи

У 2018 році в місті не повинно залишитися морально і фізично застарілого ліфтового обладнання, тобто ліфтів старше 25 років. В першу чергу замінять обладнання з орними дверима і ліфти в каркасно-приставних шахтах.

Термін роботи ліфта становить 25 років, після чого проводиться діагностика і приймається рішення, замінювати ліфт або продовжувати дозвіл на його експлуатацію. Витрати на заміну оплачуються Фондом капітального ремонту міста Москви.

З початку реалізації регіональної програми капітального ремонту в 2015 році до кінця поточного року Фондом капітального ремонту міста Москви буде замінено понад 11 тисяч ліфтів. Всього ж з 2011 року повністю замінено більше 24 тисяч підйомників. Тільки в 2017 році замінять понад п'ять тисяч підйомників більш ніж в 1080 будинках.

Нові ліфти повинні відповідати сучасним вимогам безпеки, комфорту та енергоефективності.

Нові кабіни, які з'являються в московських під'їздах, повинні бути антивандальними: покриття панелей дозволяє легко змивати малюнки. Кнопки в таких ліфтах можна вирізати або підпалити, а лампочки неможливо викрутити. Нові моделі ліфтів більш зручні і для людей з обмеженими можливостями. Номери поверхів на кнопках позначені символами системи Брайля і є звукове сповіщення про прибуття на поверх.

Більш детально продумані і питання безпеки. Наприклад, фотоелемент, який виявляє сторонній предмет і не дає ліфта закритися, тепер розташований по всій висоті дверей.

Терміни встановлення обладнання для кожної будівлі індивідуальні. Якщо в будинку до 12 поверхів, то на установку піде близько 45-55 календарних робочих днів, для будинків від 13 до 17 поверхів цей термін складе 55-75 днів.

Коли побоювання небезпідставні

Скрегіт і деренчання часто виявляються першими симптомами поломки ліфта. Це може бути викликано старінням деталей і деформаціями. Зі своїми побоюваннями жителі можуть звернутися в керуючу компанію або ТСЖ і попросити перевірити ліфт.

Якщо ж ліфт починає сіпатися, зависати між поверхами і зупинятися помітно вище або нижче поверхової площадки, то його подальша експлуатація небезпечна. Також він явно потребує ремонту при залипання кнопок і миганні світла.

Від звернення до пуску: хто і як повинен ремонтувати ліфти

За стан ліфтів у столиці тепер відповідають керуючі компанії. Вони укладають договір з фірмою, що спеціалізується на обслуговуванні ліфтів, і стежать за виконанням робіт. Найбільші такі фірми - ВАТ «Мосліфт», ТОВ «Практика», ТОВ «Підйом», ТОВ «Перша ліфтова компанія» і ВАТ «МОС ОТІС».

У разі раптової поломки ліфта через пожежі, затоплення, крадіжки, стихійного лиха або вандалізму проводиться позаплановий ремонт.

Опис пошкоджень та кошторис робіт надаються підрядниками в ТСЖ, ЖБК або керуючу компанію протягом одного робочого дня. Далі про аварію повідомляється управа району і створюється спільна комісія для обстеження ліфта. За його результатами протягом трьох робочих днів повинен полягати держконтракт, і тільки тоді починається ремонт.

До аварійного ремонту відноситься заміна однієї або декількох деталей: лебідки або електродвигуна головного приводу, гідроприводу, приводу дверей кабіни, кнопкових постів, кабіни і її складових частин, опорних роликів, дверей шахти і кабіни, станції управління, пристроїв безпеки, перетворювача частоти, натягача , обмежувача швидкості.

Щоб виключити аварії через технічного стану, проводяться щорічні технічні огляди, а також ремонт і планове технічне обслуговування ліфтів. Ліфти останнього покоління оснащені мікропроцесорними системами управління. Щомісяця на них проводиться технічний огляд, а спеціальний прилад дозволяє електромеханіка швидко аналізувати стан всієї системи.

Окремо платити за обслуговування ліфтів жителям не треба. Ці витрати вже закладені в єдиний платіжний документ.

Ці витрати вже закладені в єдиний платіжний документ

Куди скаржитися на несправний ліфт

Повідомляти про несправності і сторонніх звуках в ліфті можна в диспетчерську своєї керуючої компанії або ТСЖ. Визначити, хто саме керує будинком, і дізнатися контактні дані можна через сайт «Будинку Москви».

Також можна об'єднатися з сусідами і принести в офіс письмові заяви. В такому випадку співробітникам доведеться поставитися до проблеми мешканців більш серйозно.

Якщо керуюча компанія затягує терміни ремонту або взагалі не реагує на скарги, то про це варто повідомити в управу району і Мосжилинспекцию. Поскаржитись можна через електронну приймальню або на особистій зустрічі з начальником окружної інспекції. Після розгляду скарги Мосжілінспекция зобов'яже керуючу компанію усунути несправності.

Варто пам'ятати, що керуюча організація відповідає за надання всіх послуг і за належне утримання, безпеку і технічний стан всього загальнобудинкового майна (в тому числі і ліфтів) багатоквартирного будинку. За стан кабіни всередині (дзеркала, чистота) і експлуатацію ліфта відповідає керуюча компанія.

Мосжілінспекция здійснює контроль за тим, як керуюча компанія містить загальнобудинкові майно, в тому числі як дотримується обов'язкові вимоги щодо утримання ліфтів багатоквартирного будинку.

Зокрема, перевіряє у керуючої компанії наявність і працездатність диспетчерської служби і наявність договору зі спеціалізованою організацією на технічне обслуговування ліфтів та технічне опосвідчення.

Мосжілінспекция реагує на звернення громадян в разі бездіяльності або неякісного надання послуг з утримання в належному вигляді і експлуатації загальнобудинкового майна.

Якщо в ліфті не працює кнопка зв'язку з диспетчером чи ні повних даних (телефон, адреса, сайт) про обслуговує ліфт організації, то це вже привід звернутися в Мосжилинспекцию. Жителі також має право вимагати змінити обслуговуючу організацію, якщо та не виконує свої обов'язки.

Проконсультуватися з проблем, пов'язаних з роботою ліфта, можна за телефоном цілодобової гарячої лінії Мосліфт: +7 (499) 755-01-01 ; телефонами ЗАТ «СП" Підйом "» - +7 (495) 359-05-63 , ТОВ «CП" Практика "» - +7 (495) 967-75-57 , +7 (495) 504-42-00 ; ВАТ «Мос Отіс» - +7 (800) 200-68-47 , ТОВ «Перша ліфтова компанія» - +7 (495) 112-49-77 , +7 (495) 450-49-74 .

Зайнятим москвичам легше буде описати проблему на порталі «Наше місто». Користувачі можуть поскаржитися на несправний ліфт, освітлення в кабіні, а також повідомити про затримку терміну заміни ліфта, неякісно проведених роботах або про те, що ліфт не був замінений зовсім.

Якщо попередні звернення ігноруються, то варто звернутися до столичного управління Ростехнагляду Росії. За кожною скаргою проводиться позапланова перевірка, і якщо факт порушення підтверджується, то відповідальним за стан ліфта видається припис про усунення порушень.

В очікуванні допомоги: що робити при зупинці або падінні ліфта

Опинитися замкненим в ліфті через відключення світла або поломки - не найприємніше заняття. Головне в цьому випадку не піддаватися паніці і не намагатися вибратися самостійно. Не слід також стрибати, розгойдуючи кабіну, розсовувати двері або натискати на всі кнопки підряд.

Для початку потрібно зв'язатися з диспетчером за допомогою кнопки зв'язку. Зазвичай така кнопка виділяється на панелі жовтим кольором або значком дзвоника. Диспетчер відправить на вказану вами адресу бригаду ремонтників і при необхідності лікарів швидкої допомоги.

Якщо кнопка виклику не працює, то можна самостійно зателефонувати компанії, яка обслуговує ліфт. Контактні дані зазвичай вказані на спеціальній табличці в кабіні. Також варто зв'язатися з рідними або сусідами. Якщо ж телефону з собою немає, то можна просто голосно покликати на допомогу.

В очікуванні ремонтників краще сісти на підлогу, витягнувши ноги перед собою, і розстебнути (зняти) верхній одяг, якщо вам жарко. Воду (при наявності) варто пити дрібними ковтками.

Падіння ліфта вважається вкрай рідкісним явищем. Сучасні кабіни підвішені на декількох тросах і обладнані системою аварійного гальмування. Проте всім жителям варто знати про правила безпеки.

Якщо ліфт проскочив поверх або почав прискорюватися, то потрібно натиснути кнопку «Стоп» і постаратися прийняти безпечну позу. Найчастіше рекомендується лягти на спину, підклавши сумку під голову, і прикрити голову руками. У цій позі удар розподілиться по всьому тілу, що дозволить уникнути критичних травм. Однак швидко зреагувати і лягти на підлогу непідготовленій людині навряд чи вдасться. Тому можна просто сісти навпочіпки спиною до стіни і впертися руками в підлогу або взятися за поручень і зігнути коліна. А ось підстрибувати всупереч поширеній думці не варто. Швидкість падіння від цього сильно не зменшиться, а от травм після приземлення принесе ще більше.