Реклама
Реклама
Реклама

Михайло Смирнов: «Вежа Федерація» в Москві - найвища в Європі і найміцніша в світі - Комплекс містобудівної політики і будівництва міста Москви

Аналогів цьому хмарочосу немає ні в одній країні світу: він оснащений високошвидкісними ліфтами, автоматизованою системою вентиляції і кондиціонування, енергоефективними вікнами, що забезпечують комфортне перебування в приміщенні, і іншими інноваційними технологіями.

Про обсяг проведених робіт і унікальності комплексу в інтерв'ю кореспонденту порталу будкомплексу Москви розповів генеральний директор ЗАТ «Вежа Федерація» Михайло Смирнов.

- Михайле Юрійовичу, які роботи вже завершені, які ще необхідно закінчити і в які терміни?

- Ми закінчили монолітні роботи зі зведення «Вежі Федерація». У березні 2015 року хмарочос буде повністю засклений. У вересні завершиться створення навершя вежі, а в грудні плануємо закінчити роботи по інженерних систем. Плануємо здати хмарочос влітку 2016 року.

- Скільки людей сьогодні працює на цьому будівництві і в якому режимі?

- Будівництво «Вежі Федерація» ведеться цілодобово, без перерв і вихідних. Будівельники працюють у три зміни. Щодня на об'єкті працює близько 850 осіб.

- Як забезпечується безпека будівельників при роботі на висоті?

- До будь-якому будівництві застосовуються суворі правила з техніки безпеки. І будівництво хмарочоса - не виняток.

Всі будівельники до того, як отримати допуск до роботи на висоті, проходять інструктаж з техніки безпеки. Каски, спеціальне взуття, яскраві маркування на одязі - це лише малий перелік обов'язкових заходів безпеки. По периметру споруджуваних поверхів зведені тимчасові обмежувальні огорожі, огорожі і поручні, незаскленому поверхи затягнуті монтажної сіткою. Ряд фахівців обов'язково використовує альпіністське спорядження і страховку.

Генеральний підрядник з будівництва «Вежі Федерація» - турецька компанія Renaissance Сonstruction, один з лідерів в області будівництва з великим досвідом зведення висотних будівель. Ми довіряємо їх професіоналізму. Проте фахівці з Мосгосстройнадзора (входить в структуру будкомплексу Москви. - Ред.) Постійно контролюють будівництво.

На заливку фундаментної плити «Вежі Федерація» витрачено 14 тис На заливку фундаментної плити «Вежі Федерація» витрачено 14 тис. Кубометрів бетону, що зафіксовано в Книзі рекордів Гіннесса. Цього бетону вистачило б, щоб залити п'ять футбольних полів шаром в один метр!

- Скільки часу зводиться один поверх хмарочоса? І яку межу висоти будівництва такої вежі, з огляду на існуючі технології, норми і правила?

І яку межу висоти будівництва такої вежі, з огляду на існуючі технології, норми і правила

«Бурдж-Халіфа»

«Kingdom Tower» «Kingdom Tower»

«Джон Хенкок Центр»

- Темпи будівництва «Вежі Федерація» - три поверхи на місяць. У цій будівлі - всього 100 поверхів, з них п'ять - підземні. 95 наземних поверхів будівлі. Сучасні технології будівництва, в тому числі монолітного, дозволяють сьогодні зводити високі будівлі будь-якої складності. Наприклад, в Саудівській Аравії анонсовано початок зведення хмарочоса Kingdom Tower висотою 1000 метрів, який стане найвищою в світі.

Сьогодні ж найбільшою висоткою світу є «Бурдж-Халіфа» в місті Дубай (Об'єднані Арабські Емірати), вона схожа на сталагміт. Її висота - 828 метрів.

Можу також привести в приклад «Джон Хенкок Центр» в американському місті Чикаго. Це 100-поверховий хмарочос, головна особливість якого полягає в його пустотілої конструкції, що нагадує велику чотирикутну колону. За даними на січень 2008 року, він був на 5-му місці по висоті в США і на 18-му місці в світі. Його висота сягає 457,2 метра.

Ці будівлі зведені із застосуванням абсолютно різних систем і технологій. Ідея, концепція - основа проекту. А далі - проектування та зведення, які багато в чому залежать від рельєфу місцевості, стійкості платформи. Навіть кліматичні особливості впливають на проект.

Норми при зведенні всіх хмарочосів більш-менш схожі і в той же час відрізняються. Але, як відомо, одна з головних вимог для таких висоток - забезпечення стійкості. Проводиться багато експертиз, перевірок, тестів. Наприклад, для перевірки стійкості при вітрових навантаженнях конструкцію проекту в зменшеному масштабі «продувають» в спеціальних лабораторіях.

- Вважається, що «Вежа Федерація» до моменту завершення всіх робіт буде найміцнішим хмарочосом в світі. Це так?

- Дійсно, «Вежа Федерація» - найміцніший хмарочос. І ось чому: для її зведення був використаний бетон класу B90, який в два рази міцніше звичайного. Рішення будувати флагманську вежу саме з такого бетону було прийнято ще на етапі проектування об'єкта. Ми впевнені, що при попаданні в будівлю будь-якого предмета зовні, при ударі будь-якої сили з вежею нічого не станеться. Хочу також відзначити, що наші будівельники під час проведення монолітних робіт використовували тільки ті матеріали, що були узгоджені в проекті. Якість, безпека, надійність - це головне. «Вежа Федерація» - флагманський проект у всіх сенсах.

Підставою для неї служить фундамент, в основу якого покладена масивна бетонна плита. На заливку плити було витрачено 14 тис. Куб. метрів бетону, що зафіксовано в Книзі рекордів Гіннесса. Цього бетону вистачило б на те, щоб залити п'ять футбольних полів шаром в один метр!

Ще приклад: стійкість обох будівель (комплекс «Вежа Федерація» складається з веж «Схід» і «Захід». - Ред.) Забезпечується за рахунок потужного бетонного ядра, що має в основі стіни 1,4 метра, а також 25 периметральних колон, які пронизують обидві вежі від фундаменту до самого верхнього поверху. Кожна колона в основі складає 2 х 1,4 метра. Через кожні 25-30 поверхів в «Вежі Федерація» розташовані аутригерний поверхи (металеві конструкції, які служать для перерозподілу навантаження з більш верхніх поверхів на нижні. - Ред.). Вони дають будівлям додаткову стійкість.

Хочу підкреслити, що при зведенні «Вежі Федерація» застосовані найжорсткіші в світі будівельні нормативи. Контроль технологій будівництва здійснює Мосгосстройнадзор, а також ряд провідних будівельних науково-дослідних інститутів: НДІ бетону та залізобетону, НДІ будівельної фізики, Центральний науково-дослідний і проектний інститут будівельних металоконструкцій ім. Мельникова, Державний спеціалізований проектний інститут.

Аутригерний поверхи дають будівлі додаткову стійкість Аутригерний поверхи дають будівлі додаткову стійкість

- А з точки зору безпеки «Вежу Федерація» теж можна вважати лідером?

- Безумовним. У діловому комплексі встановлено кілька власних систем безпеки: охоронна, протипожежна, система контролю за станом інженерного обладнання (водопостачання, кондиціонування, вентиляція, опалення, освітлення та ін.), Система віддаленого контролю доступу (дотримання режиму переміщень на об'єкті) і відеоспостереження.

У «Вежі Федерація» є пожежні ліфти, які призначені як для евакуації людей, так і для підйому екстрених служб при надзвичайній ситуації. Вони продовжують працювати навіть при зупинці всіх інших ліфтів хмарочоса. Є пожежна драбина, оснащена аварійним освітленням і протидимного вентиляцією.

технічний поверх технічний поверх

На мінус першому поверсі «Вежі Федерація» розташована центральна диспетчерська. Монітори займають там цілу стіну, саме туди надходить інформація від усіх систем і датчиків. Чергування фахівців ведеться цілодобово.

Датчики протипожежної системи реагують на будь-які зміни температури і задимлення. А черговий оператор в диспетчерській приймає рішення на основі інформації, що надходить, штатна це ситуація або надзвичайна. При необхідності включаються голосова та звукова системи оповіщення.

Зазначу, що в «Вежі Федерація» передбачено кілька зон безпеки. Це приміщення, призначені для евакуації людей. Взагалі весь комплекс розділений на кілька протипожежних зон. Перешкодою для поширення вогню в надзвичайній ситуації стануть навіть будівельні конструкції (стіни і перекриття, зведені із застосуванням спеціальних вогнестійких матеріалів), дренчерною завісою (водяна система пожежогасіння) і автоматичні протипожежні штори - в неактивному стані їх не видно, вони, як правило, вмонтовані в стелю, використовуються в ліфтових зонах і переходах.

Встановлено сотні камер відеоспостереження. Відеомоніторинг ведеться в місцях загального користування - на прилеглих територіях, в галереях, холах, зонах ліфтів та ін.

- А скільки всього ліфтів працює в «Вежі Федерація»?

Ліфт серії TWIN Ліфт серії TWIN

- У нашому комплексі налічується 67 ліфтів. Це більше, ніж в найвищому хмарочосі світу «Бурдж Халіфа» в Дубаї, в якому 57 ліфтів! Їх середня швидкість в «Вежі Федерація» - вісім метрів в секунду.

- Розкажіть докладніше про фасаді комплексу, який повністю виконаний зі скла. Відомо, що були використані незвично широкі склопакети «в підлогу», близько 2,5 метра заввишки, що відкривають панорамний вид на Москву.

- Вікна в «Вежі Федерація» найвищі і широкі. Там немає перекладин і інших конструкцій, що заважають панорамному огляду. На цьому об'єкті застосовані новітні системи скління, спеціально розроблені фахівцями китайської компанії, світового лідера з виробництва скляних фасадів. Склопакети мають підвищену міцність, що забезпечує максимальну безпеку людей, а також мають підвищену шумоізоляцію, відображають сонячні промені, захищають від впливу ультрафіолету.

Склопакети мають підвищену шумоізоляцію, відображають сонячні промені, захищають від впливу ультрафіолету Склопакети мають підвищену шумоізоляцію, відображають сонячні промені, захищають від впливу ультрафіолету!

Крім того, вони енергоефективні та зберігають оптимальну температуру в приміщенні. Це означає, що влітку скло не дає перегріватися повітрю в приміщенні, а взимку зменшує відтік тепла назовні, зберігаючи мікроклімат апартаменти або офісу. Цього вдалося досягти за рахунок того, що фасад будівлі вперше в Росії виконано за технологією структурного скління склопакетами із заповненням аргоном (газ без кольору, смаку і запаху. - Ред.).

Фасади вежі «Восток» монтуються зі швидкістю три поверхи на місяць

На фасаді башти «Схід», наприклад, використано понад дев'ять тисяч склопакетів, кожен з яких індивідуальний і має свій власний серійний номер. Штучний підхід до виробництва склопакетів обумовлений двома чинниками - вперше застосованим в Росії великим фасадним склінням, а також архітектурною формою будівлі, що звужується догори, що передбачає різні за розміром фасади в залежності від поверху.

До речі, фасади вежі «Восток» монтуються зі швидкістю три поверхи на місяць.

- Чи не виникне складнощів при чищенні фасадів?

- Інноваційна прихована система очищення фасадів, яка вперше в Росії буде встановлена ​​на «Вежі Федерація», повністю замінить промислових альпіністів.

Ця система вбудовується в конструктив самого хмарочоса і в звичайному житті абсолютно невидима. Під час мийки хмарочоса з даху будівлі висувається спеціальна система «міні-кранів», яка дозволяє швидко доставити обладнання та організувати миття фасадів в будь-який самій важкодоступній частині вежі. Така заміна вже звичного всім «десанту» промислових альпіністів - одна з ознак цивілізованої хмарочоса, для якого регулярне миття - ознака хорошого тону. А для власників офісів та апартаментів - гарантія завжди чистих стекол, що принципово важливо для людей, які вибирають «Вежу Федерація» заради кращого в Москві панорамного виду.

- Як влаштована система вентиляції і кондиціонування будівлі?

Система очищення фасадів замінить промислових альпіністів Система очищення фасадів замінить промислових альпіністів

- У «Вежі Федерація» створена власна автоматизована система вентиляції і кондиціонування. Додатково кожен апартамент може бути обладнаний технологією «Розумний будинок».

Енергозбереження в діловому комплексі «Федерація» засноване на найсучасніших технологічних розробках. У «Вежі Федерація» застосовується унікальна для Росії система рекуперації (повернення) тепла. Ця енергозберігаюча технологія заснована на принципі повторного використання тепла видаляється відпрацьованого повітря будівлі для підігріву свіжого приточного повітря. Це дозволяє економити значну кількість енергії.

Крім того, автоматизована система управління будівлею дозволяє перекачувати надлишки тепла і холоду з однієї частини будівлі в іншу, забезпечуючи мінімальне споживання енергії. Це стало можливим завдяки установці гідравлічних систем змінного тиску. Крім цього, у всьому комплексі стоять спеціальні датчики, які фіксують зміну температури, освітленості, присутності людей і реагують на ці зміни.

Всі ці технології застосовуються в діловому комплексі «Вежа Федерація» і є унікальними для російського ринку. Наша система вже довела свою ефективність: під час аномальної спеки влітку 2013 і 2014 років ми не отримали жодного нарікання від наших орендарів і мешканців.

- Цікаво, на яку рекордно низьку температуру може опускатися стовпчик термометра на висоті 90-го поверху?

- На висоті 95-го поверху температура повітря взимку приблизно на 5 градусів нижче, ніж на землі.

На верхніх поверхах вежі «Восток» розмістяться найвищі бізнес-простору в Росії - SKY-офіси На верхніх поверхах вежі «Восток» розмістяться найвищі бізнес-простору в Росії - SKY-офіси

- Який обсяг інвестицій в ваш проект? Скільки зазвичай коштують такі об'єкти в світі і як окупаються?

- Вартість будівництва обох хмарочосів комплексу «Вежа Федерація» - 1,2 млрд доларів. Для порівняння: бюджет зведення найвищої вежі в світі "Бурдж Халіфа» склав 1,5 млрд доларів.

- У чому, на Ваш погляд, унікальність «Вежі Федерація»?

- «Вежа Федерація» - це найвищий статус і неповторний образ життя. Саме тут вперше в Росії були встановлені новітні ліфтові системи «twin», що дозволяють використовувати дві кабіни швидкісних ліфтів в одній шахті, що в 1,7 рази збільшує обсяг перевезення пасажирів.

При будівництві комплексу «Вежа Федерація» застосовані практично всі енергоефективні технології, використовувані в світовому будівництві.

У Сіті з'явиться великий ТПУ, який об'єднає наземний транспорт, дві лінії метро, Мале кільце залізниці, Третє транспортне кільце, вертолітний майданчик і надасть вихід до річкового транспорту У Сіті з'явиться великий ТПУ, який об'єднає наземний транспорт, дві лінії метро, Мале кільце залізниці, Третє транспортне кільце, вертолітний майданчик і надасть вихід до річкового транспорту

- Вежа «Захід» успішно функціонує. Скільки людей тут працює і проживає?

- Тут введено в експлуатацію 62 житлових апартаменти, де проживають близько 150 осіб. В офісній частині будівлі площею 165 тис. Кв. метрів трудиться приблизно 20-22 тис. чоловік.

- В умовах економічного спаду попит на офісні площі може знижуватися. Чи не розглядали ви питання про організацію просторів змінного призначення замість жорсткого поділу на офіси та квартири?

- «Вежа Федерація» вже пропонує своїм клієнтам новий формат бізнес-простору і життя. На верхніх поверхах вежі «Восток» (від 63-го по 68-й) розмістяться найвищі бізнес-простору в Росії - SKY-офіси. Неповторний панорамний вид з вікон, власне бізнес-простір в серце фінансової життя Москви, репутація успіху, стабільності і надійності - це лише малий перелік переваг.

SKY-офіси можуть об'єднуватися з житловою зоною апартаментів. Власник або керівник компанії може переходити з робочого кабінету, наприклад, відразу до себе в вітальню.

Метраж одного SKY-офісу може бути від 80 до 2300 кв. метрів, це цілий поверх! Наявність великої кількості інженерних комунікацій дозволяє навіть в невеликих за площею блоках розмістити все необхідне для життя і роботи - кухню, душ і ін. Деякі навіть хамам встановлюють.

- І останнє, напевно, найголовніше питання: як вирішується проблема транспортної доступності «Москва-Сіті»?

- Зараз Сіті вирішує її за допомогою уряду Москви. Тут з'явиться великий транспортний вузол, який об'єднає наземний транспорт, дві лінії метро, ​​мале кільце залізниці, Третє транспортне кільце, вертолітний майданчик і надасть вихід до річкового транспорту.

Таким чином, планується розвивати всі види транспорту. Буде організовано односторонній рух уздовж Пресненський набережній, тут запустять екологічні міські автобуси. Частина транспортного потоку візьме на себе Москва. Проведуть довгі велодоріжки. Розробляється і проект вертолітного повідомлення. Коли всі об'єкти «Москва-Сіті» будуть добудовані, тут буде налічуватися близько 22 тис. Кв. метрів паркувальних місць.

Московські хмарочоси НЕ будуть ізольовані від зовнішнього світу. Це буде «Манхеттен» без його головного недоліку - знаменитих пробок.

Михайле Юрійовичу, які роботи вже завершені, які ще необхідно закінчити і в які терміни?
Скільки людей сьогодні працює на цьому будівництві і в якому режимі?
Як забезпечується безпека будівельників при роботі на висоті?
Скільки часу зводиться один поверх хмарочоса?
І яку межу висоти будівництва такої вежі, з огляду на існуючі технології, норми і правила?
Це так?
А скільки всього ліфтів працює в «Вежі Федерація»?
Чи не виникне складнощів при чищенні фасадів?
Як влаштована система вентиляції і кондиціонування будівлі?
Цікаво, на яку рекордно низьку температуру може опускатися стовпчик термометра на висоті 90-го поверху?