Реклама
Реклама
Реклама

Президія Вищого Арбітражного Суду РФ роз'яснив правову природу викупного платежу в договорі лізингу

23.06.2010
23

18 травня 2010 Президія Вищого Арбітражного Суду РФ виніс Постанову №1729 / 10, яке роз'яснює правову природу викупного платежу в договорі лізингу, який передбачає перехід права власності на предмет лізингу до лізингоодержувача після закінчення терміну лізингу, а також прямо вказує про порядок її визначення в разі , якщо розмір викупної вартості не встановлено сторонами за договором лізингу. Міститься в зазначеному Постанові тлумачення правових норм є загальнообов'язковим і підлягає застосуванню при розгляді арбітражними судами аналогічних справ.

Раніше судова практика не була однакової і в залежності від регіону, в якому розглядалася справа, суди займали різну позицію. Деякі суди при винесенні судових актів виходили з того, що чинним законодавством не передбачено повернення частини викупної вартості предмета лізингу. Інші ж суди вказували, що договір лізингу є договором змішаним і містить, в разі переходу права власності на предмет лізингу до лізингоодержувача, елементи договору купівлі-продажу. На цій підставі, в разі розірвання договору лізингу до моменту переходу права власності на предмет лізингу до лізингоодержувача, суди стягували викупну вартість (або її частина), сплачену лізингоодержувачем, на користь останнього.

Тепер Президія ВАС РФ роз'яснив, що в зв'язку з припиненням договору лізингу припиняється зобов'язання лізингодавця по передачі предмета лізингу, і при таких обставинах відсутні підстави для утримання тієї частини коштів, які були сплачені лізингоодержувачем у рахунок погашення викупної ціни предмета лізингу. Отже, сплачена частина викупної вартості предмета лізингу, у разі дострокового припинення договору лізингу, повинна бути повернена лізингоодержувачу.

Також Президія ВАС вказав, що при відсутності в договорі лізингу угоди про розмір викупної ціни її слід визначати відповідно до пункту 3 статті 424 ГК РФ як ціну, яка за таких же обставин стягується за аналогічні (в тому числі за терміном використання) товари.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся, будь ласка:
в Москві - до Денису Бикову, Керівнику практики вирішення спорів і медіації, по тел .: (495) 967-00-07 або по [email protected]
в Санкт-Петербурзі - до Сергія Спасеннову, Партнеру, по тел .: (812) 333-07-17 або по [email protected]