Реклама
Реклама
Реклама

Гуртожиток-комуна і дитсадок на даху: найвищий конструктивістський будинок Москви визнали пам'яткою архітектури

  1. Обрабстрой
  2. збереження пам'яток

Список об'єктів культурної спадщини регіонального значення знову поповнився. Охоронний статус отримав житловий будинок робочого житлово-будівельного кооперативного товариства «Об'єднане робоче будівництво» (Обрабстрой). Будівля розташована уздовж сполучної гілки Курського напрямку Московської залізниці і Жовтневої (колишньої Миколаївської) залізниці.

Будинок побудували в 1931 році за проектом архітектора Василя Кільдішева в стилі конструктивізму, якому властиві простота форм і відсутність декора.Планіровка нагадує перевернуту латинську букву F, а складається будівля з чотирьох секцій різної поверховості. Центральна частина будинку - дев'ятиповерхова, її вінчає башточка-рубка з круглими вікнами-ілюмінаторами. З боків від центрального под'ездарасположени два восьмиповерхових корпусу, вони виконані з розворотом, що надає їм схожість з крилами, а з південного боку примикає шестиповерховий корпус.

З боків від центрального под'ездарасположени два восьмиповерхових корпусу, вони виконані з розворотом, що надає їм схожість з крилами, а з південного боку примикає шестиповерховий корпус

Дев'ятиповерхова частина будинку Обрабстроя - найвища житлова будівля епохи конструктивізму. У 1930-ті роки діяв висотний регламент, згідно з яким у споруджуваних житлових будинків не могло бути більше восьми поверхів. Винятком став лише будинок Обрабстроя.

«Житловий будинок Обрабстроя був побудований як будинок перехідного типу. За схожим принципом був спроектований і знаменитий Будинок Наркомфіну. Ці будівлі знаменували перехід від приватного житла до соціалістичної комуні. Архітектор будинку Обрабстроя поєднав в одній будівлі індивідуальні квартири і гуртожиток-комуну. Так, наприклад, в дев'ятиповерховому корпусі квартири з ванними і кухнями розташовувалися на перших п'яти поверхах. А кімнати гуртожитку-комуни були на чотирьох верхніх поверхах. Вони виходили в єдиний коридор. Кухні, душові та вбиральні були загальними. Для мешканців будинку працювала їдальня. Підвал був відведений під громадські приміщення: клуб, спортзал і пральню. Правда, клуб і спортзал незабаром були пристосовані під житло, а ось пральня пропрацювала до 1960-х років », - розповів керівник Департаменту культурної спадщини Олексій Ємельянов .

На даху, над центральним під'їздом, перебувала оглядова площадка. А на останньому поверсі шестиповерхового корпусу розташовувався дитячий сад, частина даху цієї будівлі використовувалася для прогулянок вихованців.

У 1960-х роках в будинку пройшов капітальний ремонт. В результаті приміщення верхніх поверхів перебудували під комунальні квартири, а вхід на оглядовий майданчик над центральним під'їздом закрили.

В результаті приміщення верхніх поверхів перебудували під комунальні квартири, а вхід на оглядовий майданчик над центральним під'їздом закрили

У центральному під'їзді будинку збереглося оригінальне вертикальне скління - вузькі вікна витягнутої форми, а також покриття підлоги сходових майданчиків. Це наливний бетон, пофарбований в шаховому порядку суриком (захисно-декоративної фарбою оранжево-червоного кольору, стійкою до стирання і інших зовнішніх впливів).

Це наливний бетон, пофарбований в шаховому порядку суриком (захисно-декоративної фарбою оранжево-червоного кольору, стійкою до стирання і інших зовнішніх впливів)

Обрабстрой

Робоча житлово-будівельне кооперативне товариство (РЖСКТ) «Обрабстрой» було засновано в 1925 році. Воно об'єднувало співробітників різних державних підприємств Бауманского району і займалося будівництвом житлових будинків на його території. У 1927 році Обрабстрой вважався одним з великих столичних забудовників, в нього входило 48 підприємств. Пізніше товариство увійшло до складу РЖСКТ «Бауманський будівельник». У 1934 році воно побудувало ще один будинок перехідного типу за адресою: Стара Басманная вулиця, будинок 20, корпус 1. Проект архітектора Олександра Кеслера також поєднував індивідуальні квартири і коридорну систему на двох останніх поверхах.

Василь Кільдишев (1894 - рік смерті невідомий) - радянський архітектор, який працював в 1930-і роки. Закінчив Московське училище живопису, скульптури та архітектури. Став автором будинку РЖСКТ «Медсанстрой» на Покровці (будинок 41, побудований в 1929 році), а також співавтором проекту семиповерхового житлового будинку в Петроверігском провулку (будинок 3, будова 1).

збереження пам'яток

Робота по збереженню і відновленню пам'яток архітектури в столиці ведеться постійно. Список об'єктів культурної спадщини регулярно поповнюється: тільки за останні сім років охоронний статус отримали близько 700 будівель. З них понад 370 - це виявлені об'єкти культурної спадщини, а близько 325 - об'єкти культурної спадщини як федерального, так і регіонального значення.

Так, в серпні під охорону держави взяли інший зразок конструктивізму - житловий будинок робочого товариства «Трудкоопстрой», побудований в кінці 1920-х років . А у вересні охоронний статус отримав ансамбль старого московського поштамту на Мясницькій вулиці , Одне з будівель якого є зразком епохи конструктивізму, а також фабрика-їдальня заводу «Динамо» , Зведена в 1930-х роках.