Реклама
Реклама
Реклама

Що означає вираз "час гроші"? Походження і переклад

  1. Що означає?
Красива легенда приписує авторство прислів'я «Час - гроші» середньовічним «торговцям часом». У той період історії громадських годин, під якими прийнято призначати побачення, просто не існувало, тому закохані зустрічалися біля міських фонтанів. Якраз там і розташовувалися підприємливі люди похилого віку панове, які пропонували нетерплячим кавалерам дізнатися точний час за допомогою наявних тоді найдосконаліших водяних і пісочного годинника. Очікує свою даму юнакові іноді хотілося дізнатися точний час не менше чотирьох разів за кілька хвилин. За символічну плату таку послугу і пропонували спритні «годинникарі», поговарівая при цьому: «Час - гроші».

Однак в реальності фраза «Час - гроші: Time is money (англ.)» Належить перу відомого американського політичного діяча і вченого Бенджаміна Франкліна (1706 - 1790 рр). У 1748 році, написавши твір «Рада молодому купцеві», Франклін вжив вислів: «Пам'ятай, що час - гроші».

Трактувалося вираз час - гроші максимально просто: не гай даремно час, за яке можна заробити гроші. Також слід розуміти містера Франкліна так: втрата часу рівнозначна втраті капіталів, які можна було заробити за цей час. Деякі дослідники життя цієї чудової людини вважають, що подібну фразу Франклін міг прочитати у давньогрецького філософа Теофраста (близько 372 - 287 рр до нашої ери), який писав: «Час - дуже дорога трата». Пізніше цю ідею про цінність раціонального використання часу для досягнення фінансового успіху Бенджамін Франклін розвинув у своєму есе «Шлях до багатства» (1958 р). Зокрема писав про те, що не слід даремно гаяти часу і бути постійно зайнятим чимось корисним.

Непорушна на сьогодні істина для успішного бізнесмена: час слід берегти і витрачати розумно, оскільки це все ті ж гроші. Також вважається, що час - найвища цінність. Достаток, то є велика кількість грошей, звільняє час життя людини для реалізації творчих нахилів і амбітних планів самореалізації. Тому фразеологізм час гроші означає, що між часом і грошима існує пряма залежність: Чим більше часу ви витратите на марна справа, тим менше грошей у тебе буде в майбутньому.

Що означає?

1. Вираз «гроші не пахнуть»?

Що означає?
Що означає?
1. Вираз «гроші не пахнуть»?