Реклама
Реклама
Реклама

Зняття з реєстрації за місцем проживання (виписка)

  1. Способи зняття з обліку
  2. Необхідні документи для зняття з реєстраційного обліку
  3. Документи для дитини
  4. Куди звертатися, як можна подати заяву за місцем проживання
  5. терміни зняття
  6. Зняття з обліку без присутності

Кожен російський громадянин повинен мати місце проживання. Якщо він переїжджає до інших держав, в інший регіон РФ або просто в інше приміщення, необхідно анулювати реєстрацію за старою адресою. Така процедура, як зняття з реєстрації за місцем проживання, регламентується законодавчо і повинна відповідати певним вимогам.

Способи зняття з обліку

Згідно із законодавством РФ є два варіанти зняття громадянина з обліку за місцем проживання:

  1. Перед відбуттям в інше місце необхідно звернутися до реєстраційних органів або до уповноважених посадових осіб ГУВМ МВС РФ (ФМС) - до відділення, МФЦ або паспортистці, що приймає в керуючої компанії або ТСЖ за місцем проживання - з відповідною заявою. Вони знімуть людини з реєстраційного обліку, а на підтвердження буде поставлений штамп у паспорт і оформлений адресний лист вибуття.
  2. Другий варіант дозволяє виїхати взагалі без оформлення цих документів. В такому випадку, коли російський громадянин прибуде на інше місце, можна буде виписатися з колишнього адреси разом з оформленням нової реєстрації. Для цього достатньо при оформленні заяви заповнити та відривний талон, в якому людина просить зняти його з обліку за попереднім місцем проживання. У ряді випадків співробітники ГУВМ (ФМС) можуть зажадати окрему заяву про те, що за колишньою адресою громадянин РФ більше не проживає.

Так що якщо немає часу звертатися в ГУВМ (ФМС) тільки для того, щоб виписатися зі старої квартири, немає нічого страшного: це можна буде зробити одночасно з новою реєстрацією.

Необхідні документи для зняття з реєстраційного обліку

Існує певний перелік документів, які повинні бути надані для зняття з реєстраційного обліку:

  1. Заява. Оскільки конкретну форму закон не встановлює, його можна написати у довільній формі із зазначенням особистих даних.
  2. Документ, що засвідчує особу (паспорт).
  3. Виписка з будинкової книги.
  4. Адресний лист вибуття.
  5. Листок статистичного обліку вибуття (у випадках, коли російський громадянин переїжджає за кордон).
  6. Для неповнолітніх дітей, які залишилися без батьків, додатково треба надати згоду органів опіки та піклування.

Для неповнолітніх дітей, які залишилися без батьків, додатково треба надати згоду органів опіки та піклування

Теоретично допускається замість російського паспорта надати паспорт СРСР зразка 1974 року. На практиці ж такі паспорти практично не зустрічаються і пред'являються вкрай рідко.

Заява має бути заповнено особисто громадянином, який виписується з квартири, або його законним представником.

Іноземних громадян знімають з обліку в разі їх вибуття на інше місце проживання, при виїзді за межі Росії, на підставі судового рішення або в разі смерті. Розреєстрації в таких випадках здійснюють міграційні органи на підставі одного з документів, перелічених нижче:

  • Повідомлення про те, що іноземець прибув на інше місце проживання.
  • Повідомлення про вибуття з готелю або іншого місця, в якому іноземний гість тимчасово проживав.
  • Рішення органів суду про припинення реєстрації.

Виписка в цих випадках провадиться у встановлений законом триденний термін.

Документи для дитини

Особливий порядок існує щодо виписки неповнолітніх. Якщо дитині, якого треба зняти з обліку, ще немає 14 років, реєстраційні дії здійснює її законний представник. Після досягнення цього віку дитина реєструється самостійно, однак його батьки або опікуни повинні дати на це згоду.

Документи надаються ті ж, що і для дорослих: паспорт, заяву, виписка з будинкової книги (при її наявності), листок вибуття, дозвіл органів опіки для дітей-сиріт. Термін виписки становить 3 дні. Якщо документи подаються через паспортний стіл, він може бути збільшений до 6 днів. На дітей, які не досягли 14 років, замість російського паспорта потрібно пред'явити свідоцтво про народження.

Подарунок 2100 рублів на житло!

Подарунок 2100 рублів на житло

При реєстрації за посиланням в AirBnB ви отримаєте 2100 рублів на свій аккаунт.

За ці гроші можна зняти хороші апартаменти на 1 день за кордоном або в Росії. Бонус працює тільки для нових акаунтів.

Куди звертатися, як можна подати заяву за місцем проживання

Оформлення реєстрації російських громадян, а також зняття з обліку перебуває у віданні Головного управління з питань міграції. Якщо людина переїжджає за кордон, в заяві потрібно вказати країну, в яку планується переїзд. Ні МЗС, чи не російські консульства за кордоном не уповноважені виписувати громадян, які проживають на території інших держав.

Виписка проводиться шляхом звернення до відділення ГУВМ (ФМС) або паспортний стіл керуючої компанії за місцем постійної реєстрації. Документи подаються особисто або за нотаріальним дорученням. Також закон передбачає право громадянина отримати на руки копію його заяви, на звороті якого проставлено відповідний штамп.

Також закон передбачає право громадянина отримати на руки копію його заяви, на звороті якого проставлено відповідний штамп

Іноді трапляється, що в метушні переїзду адресний листок вибуття втрачається. Турбуватися не потрібно: причиною для відмови в прописці за новим місцем проживання це не є.

Є і ще один нюанс. Буває, що при заповненні заяви про припинення реєстрації осіб вказав одну адресу, а жити переїхав зовсім в інше місце. Це не є караним і ніяких наслідків за собою не тягне.

Зняття з реєстраційного обліку може бути вироблено з різних причин:

  • Зміна постійного місця проживання. В цьому випадку зняття з обліку за старою адресою відбудеться автоматично.
  • Наступ смерті. Цей факт підтверджується відповідним свідоцтвом.
  • Виявлення недостовірної інформації, яка привела до видачі прописки.
  • Позбавлення волі. Щоб зняти людини з обліку, потрібно додати копію вироку суду, яке набрало законної сили.
  • Призов до Збройних Сил РФ. Виписку в цьому випадку можна зробити без призовника, досить надати документ з військкомату.
  • Ситуація, коли суд визнає людину безвісно відсутнім або померлим. До комплекту документів також буде необхідно докласти судове рішення.

Буває, що після розгляду в суді людина втрачає право на користування нерухомістю. В цьому випадку заперечення враховані не будуть, з займаної житлоплощі його випишуть. Таке може статися при розірванні шлюбу з подальшим розподілом майна, виникненні великих боргів по комунальних платежах, а також при закінченні дії договору службового або соціального найму. Є й інші випадки: наприклад, людина зробила незаконне перепланування в квартирі і не бажає усувати наслідки порушення.

Реєстрація може бути скасована і з тієї причини, що в документах виявляться неточності або неправдиві дані. Навіть якщо людина в цьому не винен, а зловживання допустили відповідальні посадові особи, реєстрацію можуть анулювати. Зняття з реєстраційного обліку в цьому випадку допускається тільки за рішенням суду.

Зняття з реєстраційного обліку в цьому випадку допускається тільки за рішенням суду

Що стосується вартості, про це теж можна не турбуватися. За зняття з реєстраційного обліку державне мито не стягується.

Щоб спростити процедуру зняття з обліку, можна залишити попередню заявку на порталі державних послуг. Для цього потрібно вибрати відповідний розділ і заповнити форму, надавши всю необхідну інформацію. Після цього заява буде відправлено на обробку.

Статус заявки можна в будь-який час перевірити в особистому кабінеті. Через три дні після відправки форми повинен прийти відповідь - запрошення відвідати уповноважений орган з оригіналами всіх документів. Після перевірки співробітник поставить штамп в паспорт, і процедура буде завершена. При виникненні будь-яких проблем на пошту заявнику прийде відповідне повідомлення.

терміни зняття

Законодавство встановлює певні терміни для зняття з реєстраційного обліку. Якщо людина надав коректний пакет документів, цю послугу йому повинні надати в триденний термін. Однак і тут існують свої нюанси.

Якщо мова йде про приватизовану нерухомості, триденний термін, як правило, дотримується. При виписці через довірену особу проблем теж не виникає. Складнощі можливі, коли людина виписується з квартири, що знаходиться в державній або муніципальній власності. Решта членів сім'ї, які там живуть, можуть бути проти, і іноді це закінчується тривалої судовою тяганиною.

Також необхідно врахувати, що день подачі в загальний термін не входить. Іноді кілька днів варто передбачити і для переправки документів в ГУВМ (ФМС), якщо вони подаються через інші органи.

Зняття з обліку без присутності

Зняття з обліку без присутності

Бувають випадки, коли людина не хоче зніматися з реєстраційного обліку. У такій ситуації його можуть виписати наймач або власник житлоплощі. Однак на це повинні бути вагомі причини. Такі питання завжди розглядає суд, в який необхідно подавати позовну заяву про позбавлення людини права користування житловим приміщенням.

Якщо у зареєстрованого на житловій площі немає можливості особисто звернутися із заявою про виписку, він може попросити про це довірена особа. Останньому доведеться пред'явити довіреність, в якій будуть позначені відповідні повноваження.

Крім того, якщо людина проживає за кордоном і не може відвідати ГУВМ, він має право завірити заяву у нотаріуса або в російському консульській установі і відправити поштою. Таке право громадянину РФ надає закон, і в разі його порушення заявник може звернутися до суду з позовною заявою.