Реклама
Реклама
Реклама

Військкомат при зміні прописки - в 2019 році, потрібно повідомити і після 27 років, облік, як повідомити, можливі штрафи

  1. Обов'язки призовників
  2. Чи потрібно повідомляти військкомат при зміні прописки і як це зробити
  3. Як відбувається облік
  4. Необхідні документи
  5. можливі штрафи
  6. Чи потрібно повідомляти після 27 років

При зміні постійного місця реєстрації або знаходженні в іншому регіоні більше 90 днів призовник або військовозобов'язаний повинен повідомляти про своє місце знаходження в територіальний військкомат. Процес регулюється на законодавчому рівні і зобов'язує кожного надавати подібні відомості до військового комісаріату.

Облік у військкоматі при зміні прописки переслідує практично ті ж цілі, що і надання даних про нове місце проживання в ФМС. Робиться це для контролю за громадянами як призовного віку, так і тих, хто перебуває в запасі.

По-перше, це полегшує пошук громадянина, який ухиляється від служби в армії. По-друге, дозволяє швидким чином мобілізувати збройні сили. По-третє, дозволяє вести точний контроль за військовозобов'язаними і надавати дані про їх кількість на випадок воєнного стану.

Сам факт подання відомостей про нове місце проживання в військкомат не несе ніяких наслідків, але ось ухилення від цього переслідується за законом у вигляді адміністративного штрафу. В кінцевому рахунку місце постійного перебування людини все-одно буде встановлено, але дорожчий для нього ціною.

Обов'язки призовників

Багато молодих людей, що відносяться до призовної віком, переїжджають в інші міста на навчання або роботу. Згодом прописуються по постійному адресою, але не знають, чи потрібно повідомити військкомат при зміні прописки. Згідно із законом це необхідно зробити протягом двох тижнів після зміни місця постійного перебування .

Для цього необхідно надати до військкомату за новою адресою наступні документи:

Завантажити бланк адресного листа вибуття за формою 7

Призовники піддають додаткової медичної комісії, а при необхідності вони повністю проходять її заново для визначення стану здоров'я та рівня придатності до служби в армії. Після всіх нюансів призначається дата наступного відвідування військкомату для комісії, надання довідок для відстрочки, якщо людина вчиться, або для відправки в армію.

Люди, які пройшли військову службу, також зобов'язані повідомляти свої дані про нове місце перебування. Термін той же - 2 тижні з моменту зняття з реєстраційного обліку. Процес виглядає значно простіше.

Досить прийти в районний військкомат з паспортом і військовим квитком, після чого робиться запит в установу для зняття з обліку та постановки за новою адресою. Ніяких додаткових дій робити не доводиться. При відсутності можливості зробити автоматичний запит, громадянин зобов'язаний особисто з'явитися до військкомату за колишньою адресою і взяти повідомлення про зняття з обліку.

У разі якщо молода людина через незнання або через забудькуватість самостійно не звернувся до комісаріату про надання нових відомостей про місце прописки, то йому може нагадати про це роботодавець або представити навчального закладу, зажадавши певну довідку про взяття на військовий облік.

У більшості випадків цей метод практикується в силових структурах, охоронних підприємствах.

Чи потрібно повідомляти військкомат при зміні прописки і як це зробити

Військкомат необхідно повідомляти про зміну прописки, а також про тимчасове місці перебування тривалістю понад 90 днів. Відмінності полягають у тому, що при постійній прописці не потрібно зніматися з військового обліку.

Послідовність дій при зміні постійної прописки виглядає наступним чином:

  1. Молода людина повинна протягом 2 тижнів надати відомості до військкомату про нову адресу проживання. Якщо зміна прописки здійснюється в межах одного населеного пункту, то досить з'явитися до військкомату з паспортом і надати відомості. Зняття з військового обліку не відбувається, а лише змінюються дані.
  2. Якщо молода людина переїжджає на постійне місце проживання в інше місто, то він зобов'язаний спочатку знятися з військового обліку за попереднім місцем, отримавши відповідне повідомлення, а потім надати його і необхідні документи до військкомату за новою адресою. У деяких випадках постановка на облік відбувається в автоматичному режимі, але не варто на це сподіватися, якщо планується переїзд на тривалий відстань (може вийти незручна ситуація, якщо доведеться повертатися з Москви до Владивостока для врегулювання формальностей, тому рекомендується заздалегідь повідомити співробітників про бажання знятися з обліку та отримати відповідний документ);
  3. Якщо момент призову на службу доводиться на час переїзду, то призовнику необхідно заздалегідь звернутися до військкомату і повідомити адресу майбутнього місця проживання. Дані будуть перенаправлені. Після прописки необхідно в найкоротші терміни оповістити співробітників військового комісаріату за місцем нового проживання. Бажано вкластися в 14 днів. Якщо на цей період була видана повістка для відбуття проходження строкової служби, то момент може бути відкладений до вирішення питання з пропискою. Підтверджуючі документи необхідно надати співробітникам комісаріату.

при тимчасової реєстрації за новою адресою більше 90 днів також необхідно повідомляти військкомат про ці зміни. Зняття з військового обліку не відбувається, але співробітники будуть в курсі про тимчасове перебування громадянина.

Після остаточного повернення на постійне місце проживання за пропискою також слід сповістити співробітників комісаріату. Для людини цього всього лише формальність і забирає мінімум часу, але при цьому виключає накладення небажаного адміністративного штрафу.

При зміні постійного місця реєстрації або знаходженні в іншому регіоні більше 90 днів призовник або військовозобов'язаний повинен повідомляти про своє місце знаходження в територіальний військкомат

Бланк адресного листка вибуття (форма 7)

Як відбувається облік

Багатьох хвилює процес зняття з обліку, оскільки помилково мається на увазі тривале спілкування з співробітниками комісаріату, передача необхідних документів та інше. Насправді все йде більш простіше і швидше.

Зняття з військового обліку і постановка за новою адресою передбачає наступні дії:

  1. Прописка (здійснення реєстраційного обліку в ФМС) за новою адресою.
  2. Відвідування «старого» військкомату з необхідними документами (паспорт, довідка про нове місце проживання, якщо немає ще штампа прописки).
  3. Надання тих же даних в установу за новою адресою з повідомленням про зняття з обліку.

Слід пам'ятати, що співробітники комісаріату завжди вимагають вказувати причину, по якій необхідно зняти з обліку, тому в першу чергу необхідно прописатися в новому місці. Неможливо зняти людини з військового обліку без нового місця проживання.

Необхідні документи

Список документів при зміні місця проживання та постановці на облік нескладний і виглядає наступним чином:

  • паспорт РФ;
  • документ, що підтверджує факт роботи або навчання;
  • фото на документи розміром 3 * 4;
  • свідоцтво про шлюб (якщо людина складається в офіційних стосунках);
  • шкільний атестат або диплом про освіту, якщо навчання закінчена;
  • водійське посвідчення, якщо така є;
  • документи, що підтверджують наявність додаткових професій або кваліфікацій.

Щоб процес переоформлення пройшов максимально швидко, рекомендується зібрати всі необхідні документи в оригіналі і зробити з них ксерокопії. У разі якщо всі дані були внесені раніше і вони залишилися без змін, то інформація просто підтверджується.

можливі штрафи

У статті 21.5 КоАП РФ говориться про розмір штрафу в розмірі 100-500 рублів за несвоєчасну подачу відомостей до військкомату при зміні прописки.

Стаття 21.5. Невиконання громадянами обов'язків з військового обліку

Також в список порушень входить:

  • неявка громадянина за повісткою;
  • неявка для постановки на військовий облік у встановлені терміни;
  • зміна прописки без зняття з військового обліку за попереднім місцем проживання;
  • ігнорування повідомлення співробітників військкомату про тривалих поїздках і відрядженнях;
  • зміна сімейного стану, місця роботи і проживання в межах одного регіону.

У більшості випадків найбільш серйозним порушенням вважається саме ігнорування постановки на облік за новим місцем проживання. До іншим пунктам співробітники комісаріату відносяться лояльно.

Чи потрібно повідомляти після 27 років

Багато хто помилково припускають, що після закінчення призовного віку військкомат до них відношення ніякого не має, як і вони до нього. Однак, при зміні проживання навіть після 27 років необхідно повідомляти комісаріат про переїзд, зніматися з обліку і вставати за новою адресою.

Проходив людина військову службу чи ні ролі ніякої не грає, тому що у військових зборах беруть участь всі категорії чоловічої половини населення країни, але тільки з обмеженнями по здоров'ю, якщо це потрібно.

Процес врегулювання справ з військкоматом при зміні постійного місця проживання після 27 років виглядає майже так само, як і у призовників:

  1. Людина повинна виписатися з колишньої житлоплощі.
  2. Зареєструватися за новою адресою.
  3. Надати відповідні документи про прописку до військкомату за старою адресою проживання, щоб співробітники зняли його з обліку.
  4. Подати ті ж самі відомості в комісаріат за новим місцем проживання.

Повідомлення співробітників військкомату після 27 років є такий же обов'язком, як і в призовному віці, і має на увазі ті ж самі штрафи. При необхідності термінових військових зборів або при оголошенні воєнного стану в країні громадянина, який не вказав своє місцезнаходження, можуть чекати більш суворі міри покарання.

У більшості випадків постановка на військовий облік за новим місцем проживання - стандартна процедура, яка не потребує тривалого часу. Особливо якщо все робиться в установлені строки та з необхідним набором документів.

Прописку в іншому місті

можна оформити за допомогою сайту держпослуг або МФЦ.

Як оформити прописку для РВП - читайте тут .

Які особливості прописки встановлені в 2019 році - дивіться ось тут .