Реклама
Реклама
Реклама

Скільки часу дійсна виписка з ЕГРП (ЕГРН)?

  1. Який термін дії встановлено для нової виписки з ЕГРН (кількість днів)
  2. Скільки часу діє виписка з ЕГРП (ЕГРН) для продажу
  3. Держмито за надання відомостей з ЕГРП (ЕГРН)

Скільки дійсна виписка з ЕГРП (або, з огляду на останні зміни законодавства, з ЕГРН), ми розберемося в нашій статті. Також розглянемо питання про сплату держмита при направленні запиту про надання відомостей з ЕГРН. Скільки дійсна виписка з ЕГРП (або, з огляду на останні зміни законодавства, з ЕГРН), ми розберемося в нашій статті

фото:

Який термін дії встановлено для нової виписки з ЕГРН (кількість днів)

Скільки часу діє виписка з ЕГРП (ЕГРН) для продажу

Держмито за надання відомостей з ЕГРП (ЕГРН)

Який термін дії встановлено для нової виписки з ЕГРН (кількість днів)

01.01.2017 вступив в силу новий закон «Про державну реєстрацію нерухомості» від 13.07.2015 № 218-ФЗ (далі - закон «Про державну реєстрацію»), згідно з яким відомості про об'єкти нерухомості та права на них фіксуються не в Єдиному державному реєстрі прав (ЕГРП ), а в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН) (ст. 7). Відповідно, з цієї дати видаються виписки не з ЕГРП, а з ЕГРН. Для цілей цієї статті обидва варіанти назви документа будуть використані паралельно.

ВАЖЛИВО! У законі «Про державну реєстрацію» зазначено: відомості з Єдиного держреєстру нерухомості вважаються актуальними на момент видачі виписки з нього заявнику (п. 4 ст. 62 закону «Про державну реєстрацію»).

При цьому ніякими нормативними актами не регламентовано, скільки часу дійсна виписка з ЕГРП (ЕГРН). На це вказується, наприклад, в листі Мінекономрозвитку Росії від 02.06.2008 № Д08-1593. Крім того, держорган зазначив, що виписки повинні бути пред'явлені за призначенням упродовж розумного строку з моменту їх отримання.

Цієї ж позиції дотримуються і суди. Наприклад, в апеляційному визначенні від 18.09.2014 по справі № 33-7616 / 2014 Новосибірський облсуд вказав, що хоча нормативними правовими актами і не обмежена, скільки діє виписка з ЕГРП, проте передбачається розумний строк для її подання - 1 місяць. Суд обгрунтував це необхідністю зберегти актуальність наведених у виписці даних.

Скільки часу діє виписка з ЕГРП (ЕГРН) для продажу

Терміни, протягом яких вважаються актуальними виписки з ЕГРН (раніше - ЕГРП), що надаються зацікавленими особами з метою засвідчити своє право на відчужуваний об'єкт нерухомості, наприклад, потенційним покупцям або кредитним організаціям, які згодом повинні будуть видати набувачам нерухомості цільовий кредит, законом та іншими НПА спеціально не регламентовані.

Терміни можуть бути довільно сформульовані особами, які повинні отримати таке посвідчення права, але з урахуванням вимог розумності.

Зазвичай термін не перевищує 30 днів з моменту отримання виписки, але повторимося, НПА він не регламентований. Чим свіже виписка, тим вище ймовірність, що відображені в ній відомості відповідають істині.

Оскільки замовлення виписки для осіб, які не включені в наведений в ст. 63 закону «Про державну реєстрацію» перелік, є платним, можемо рекомендувати відстежувати інформацію про сюжеті об'єкті нерухомості також за допомогою спеціального сервісу на офіційному сайті Росреестра, а саму виписку отримати безпосередньо перед здійсненням операції.

Держмито за надання відомостей з ЕГРП (ЕГРН)

Розмір держмита визначається в залежності від виду запитуваної виписки, категорії подавця запиту (фізична або юридична особа) і форми надання результату запиту (на паперовому носії або в електронному вигляді).

Ознайомитися з тарифами можна в додатку до наказу Мінекономрозвитку Росії від 10.05.2016 № 291.

Сплачену держмито можна повернути в повному обсязі, якщо запит відомостей після оплати так і не був здійснений (п. 10 Порядку справляння і повернення плати ..., затв. Наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 № 967).

Отже, термін дії виписки з ЕГРН, як і раніше термін дії виписки з ЕГРП, на законодавчому рівні не регламентований. Загальна практична рекомендація - видавати виписку упродовж розумного строку з урахуванням обставин і цілей її надання.

Автор: RusЮріст