Реклама
Реклама
Реклама

Податок ЕГРЮЛ: як і де отримати дану виписку

  1. ЕГРЮЛ: що це і навіщо?
  2. Відео - Як отримати виписку ЕГРЮЛ за допомогою сайту ФНС
  3. Чи є у виписки «термін придатності»?
  4. підводимо підсумок

Періодично фірми стикаються з тим, що ті чи інші організації або наглядові органи, а то і просто партнери просять у них документ - виписку ЕГРЮЛ. Отримати таку виписку можна в податкову службу, так як вона містить інформацію про юридичну особу, які сплачують податок. ЕГРЮЛ-виписка потрібно не так часто, але операції на кшталт відкриття розрахункового рахунку в банку без документа нездійсненні. У тексті ми поговоримо про процедуру отримання документа, розповімо, що чого він потрібен і куди платнику попрямувати, якщо необхідна виписка. Періодично фірми стикаються з тим, що ті чи інші організації або наглядові органи, а то і просто партнери просять у них документ - виписку ЕГРЮЛ

податок ЕГРЮЛ

ЕГРЮЛ: що це і навіщо?

Виписка з єдиного державного реєстру юридичних осіб - офіційний папір, що включає актуальну інформацію про організацію. ИФНС Росії завідує особливим реєстром, в якому зберігаються дані всіх фірм та ВП, коли вони реєструються. Це федеральна база, в відбиває як «стартові» характеристики організації, так і всі наступні зміни.

У звичайній виписці є інформація про повну назву форми і її формі організації, розмір капіталу, адреси (за фактом і юридичний), дані про види діяльності та наявні ліцензії та подібне. Існують ЕГРЮЛ розширеного типу, в яких міститься набагато більше відомостей про фірму. Так, в список входять відомості про банківські рахунки і дані фізичних осіб-засновників по паспорту, коди ІПН, ОГРН і подібні, дані про філії компанії, величина статутного капіталу і ще маса пунктів.

Перший тип виписки, «короткий», здатний побачити кожен бажаючий, зайшовши в інтернеті на офіційний ресурс - сайт податкової служби. Отримати звичайну виписку ЕГРЮЛ дозволено без сплати грошей (держмита) і досить швидко, але так як довідка містить дуже загальну інформацію, приймають її не всі і не скрізь. Виписка з розширеним переліком інформації, (її ще називають «з блакитною печаткою») доступна тільки за гроші і тільки двом типам суб'єктів:

  1. Органам державної влади: правоохоронним органам, судам, прокуратурі та інше.
  2. Представникам самої фірми (як правило, коло осіб обмежений генеральним директором і бухгалтером).

Так виглядає запит інформації в єдиному реєстрі

Виписка потрібна у великій кількості випадків, наприклад, щоб прийняти участь в аукціоні, в торгах або тендерах. Також офіційний документ необхідний при відкритті / закритті рахунку в банках, при процедурі ліквідації фірми, для проведення нотаріальних дій або отримання різних ліцензій. Якщо говорити про загальну довідці, яку може побачити будь-який - вона може бути корисна як джерело даних про конкурентів. Керівники різних фірм можуть з мінімальними витратами з'ясувати деяку інформацію, спроможну виявитися дуже важливою при тому ж тендері чи інших бізнес-схем. Ще одне призначення документа - перевірка поточних або потенційних партнерів. Великі «гравці ринку» регулярно проводять такий моніторинг, дізнаючись, наприклад, про нову людину в засновницькому складі.

Щоб отримати виписку на руки, уповноважена особа повинна звернутися в будь-який підрозділ податкової служби. З собою людина повинна мати паспорт та наказ чи доручення від голови компанії на отримання документа. У ФНС необхідно написати заяву, де варто вказати, в якій кількості примірників бажано отримати виписку, а також спосіб її передачі - поштою або особистої в руки. У заяві вказується повне найменування фірми, її свідоцтво про Державну та ІПН.

Останній етап - внесення держмита за затребувану офіційний папір. У простому випадку (очікування документа до п'яти днів) ціна мита складе двісті рублів, в оперативному, терміновому порядку виготовлення - вдвічі дорожче, чотири сотні рублів. Виписка, отримана від податкової, повинна обов'язково утримувати блакитну «податкову» друк. Звідси і йде народна назва документа - «з блакитною печаткою».

Відео - Як отримати виписку ЕГРЮЛ за допомогою сайту ФНС

Помилка в виписці: що робити?

При першій «стартовою» реєстрації підприємця-юрособи, і в процесі діяльності в документ може закрастися помилка або помилка. Після первинного (і кожного) отримання документа від ФНС потрібно скрупульозно його перевірити - кожну цифру і літеру. Є два варіанти помилок - в першому винні самі представники компанії, які невірно внесли дані, у другому - співробітники податкової, невірно дані прийняли. Виправляти помилку потрібно - невірна інформація може виявитися фатальною для компанії в самий незручний момент.

Важливий момент! Законодавство захищає співробітників ФНС від відповідальності за помилки. Підприємець несе і фінансову, і юридичну відповідальність за неправдиву інформацію, навіть якщо похибка не на його совісті. Виправляти це потрібно оперативно - якщо затягнути, можна отримати штраф до п'яти тисяч російських рублів.

Ще один тип «помилок» - навмисне перекручування інформації. Коли наглядовий орган виявить порушення, бізнесмен може отримати неприємне адміністративне покарання і неможливість займатися бізнесом до трьох років. Щоб не опинитися в неприємній ситуації, ми рекомендуємо знімати копії з усіх офіційних паперів і документів, переданих в податкову службу.

Для виправлення помилки або помилкової інформації будь-якого характеру, в податкову потрібно принести заяву і лист, що супроводжує його .. У першому потрібно викласти вимога про внесення змін до реєстру, у другому - пояснити, в чому помилковість даних, хто помилку цю допустив і як її виправити . Фахівцям установи дається на перевірку поданих документів два місяці, це максимум, після якого податківці видадуть свідоцтво про зміни і нову виписку.

Чи є у виписки «термін придатності»?

Одного разу взяти документ в декількох примірниках і надавати в разі потреби не вийде. Трапляється так, що державні органи або приватно практикуючі особи, наприклад, нотаріуси, вимагають від представника фірми свіжу виписку. Розповідаємо, чому.

У разі, коли в компанії відбулися зміни, про це потрібно повідомити податкову службу протягом трьох днів. У юр.лица змінюється керівник, сума статутного капіталу або інші важливі дані? Ці зміни будуть зафіксовані в єдиному реєстрі. Виходить, дані, що характеризують фірму як юрособа і платника податків, можуть змінюватися кожні чотири-п'ять днів, тому і потрібно часто свіжа виписка з ЕГРЮЛ. Чим більше часу пройшло від дати видачі документа, тим імовірніше, що інформація в ньому неактуальна. Наведемо приклади деяких термінів дії документа (не більше, ніж):

  1. Півроку для участі в тендерах і аукціонах.
  2. Місяці для акредитації на державні громадські та спортивні заходи.
  3. Тридцяти днів для арбітражних процесів.
  4. П'яти днів для нотаріальних дій.

Відповідно, якщо виписка від вас необхідна конкретній установі або конторі, треба запитати у представників заздалегідь, який термін дії виписки з ЕГРЮЛ їх влаштує

підводимо підсумок

Для будь-якого юрособи актуальна виписка з ЕГРЮЛ може виявитися необхідної в будь-який момент. Процедура її запиту та отримання нескладна і входить до переліку стандартних для податкової служби. Важливо не забути про сплату держмита і довіреність, якщо забирати документ буде не генеральний директор.

ЕГРЮЛ: що це і навіщо?
Чи є у виписки «термін придатності»?
Лица змінюється керівник, сума статутного капіталу або інші важливі дані?