Реклама
Реклама
Реклама

Наказ про звільнення за власним бажанням - зразок 2019 року

Відповідно до російського законодавства, звільнення (Припинення трудового договору) може відбуватися за цілою низкою причин. Деякі з них перераховані в ст.77 Трудового кодексу (ТК) РФ. Згідно з документом, звільнення може бути: Відповідно до російського законодавства,   звільнення   (Припинення трудового договору) може відбуватися за цілою низкою причин

Незалежно від ініціатора і причини звільнення, відділом кадрів організації видається наказ про звільнення працівника. У ст.84.1 ТК РФ зазначено, що «Припинення трудового договору оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця». Для цього встановлена спеціальна форма Т-8.

Подивитися або завантажити форму наказу на звільнення образу Т-8 можна за посиланням . Заповнення кожного пункту в документі є обов'язковим. Повинні бути вказані:

  • реквізити організації;
  • назва документа (наказ, в деяких випадках - розпорядження), дата і реєстраційний номер документа;
  • підставу для видання наказу (наприклад, заява про бажання працівника розірвати трудовий договір);
  • суть питання (звільнення працівника із зазначеної дати);
  • інша супутня інформація по необхідності (наприклад, відправити співробітнику повідомлення про видання наказу, якщо він відсутній на роботі);
  • підпис керівника організації;
  • інформацію про ознайомлення з наказом працівника, про який видається документ.

Співробітники кадрової служби часто задають питання, чи можна наказ на звільнення робити заздалегідь. Їм буває це зручно для того, щоб ознайомити працівника, який звільняється, поки він ще є на робочому місці. Такий підхід не буде суперечити закону, але не має сенсу з двох причин:

  • Співробітник підприємства має право передумати і відкликати заяву про звільнення з організації. Тоді заздалегідь виданий наказ доведеться скасовувати.
  • В останній день роботи людини на підприємстві кадрова служба зобов'язана видати йому трудову книжку , А бухгалтерія - розрахуватися за зарплатою . При отриманні документів звільнився працівник зможе без проблем підписати наказ.

Іноді який звільнився співробітнику потрібна виписка з звільнену наказу. Наприклад, для оформлення соціальної допомоги, подання до суду, переоформлення втраченої трудової книжки. Виписка, або стисла форма наказу, потрібно також у разі, якщо оригінальний документ занадто довгий. Виписка готується відділом кадрів за запитом протягом 3 днів. При цьому колишній співробітник не зобов'язаний вказувати причину, навіщо вона йому знадобилася.

При цьому колишній співробітник не зобов'язаний вказувати причину, навіщо вона йому знадобилася

вище наведена виписка з наказу про звільнення (Зразок). За оформленням вона дуже схожа на наказ, але більш компактна.

  • У «назві документа» пишеться «Витяг з наказу». Реквізити підприємства, номер і дату оригінального наказу не змінюють.
  • Повністю повторюється преамбула.
  • До витягу виноситься тільки потрібний пункт або підпункт наказу.
  • Вказується посада і П.І.Б. підписала оригінальний наказ, але сама підпис не ставиться.
  • Ставиться напис «Вірно», дата, прізвище та підпис завірителя, печатка організації.

При бажанні піти з організації співробітник повинен заявити про свої плани в письмовому вигляді. Тобто написати заяву про звільнення за власним бажанням. Відповідно до ст.80 ТК РФ:

«Працівник має право розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця в письмовій формі не пізніше ніж за два тижні, якщо інший термін не встановлено цим Кодексом або іншим федеральним законом. Протягом зазначеного строку починається наступного дня після отримання працедавцем заяви працівника про звільнення ».

Можливий і більш швидкий розрив трудових відносин, якщо роботодавець і підлеглий домовляться про це. Однак у звільнення наказі не може значитися дата раніша, ніж два тижні після написання заяви, якщо працівник з цим не згоден. У деяких випадках закон дозволяє звільняється вимагати раннього звільнення, навіть якщо керівництво не згодне (наприклад, під час вступу до вузу, виході на пенсію ).

Зразок наказу звільнення за власним бажанням наведено нижче.

Законодавством передбачено, що до терміну звільнення за власним бажанням працівник може передумати і відкликати свою заяву:

ст. 80 ТК РФ.

«До закінчення строку попередження про звільнення працівник має право в будь-який час відкликати свою заяву. Звільнення в цьому випадку не проводиться, якщо на його місце не запрошений у письмовій формі інший працівник, якому відповідно до цього Кодексу та іншими федеральними законами не може бути відмовлено в укладенні трудового договору. ».

Працівник не втрачає свого права, навіть якщо відділ кадрів уже видав наказ про звільнення. У цьому випадку наказ доведеться скасовувати, видаючи новий наказ. Скасовувати наказ про звільнення доводиться і за рішенням суду, якщо той відновлює звільненого працівника на посаді.

Чітка форма наказу, що скасовує виданий наказ про звільнення, законом не встановлена. За аналогією з наказом про розірвання трудового договору, документ повинен містити:

  • реквізити організації;
  • назву, дату і реєстраційний номер;
  • підставу для видання наказу з посиланням на вхідний реєстраційний номер (заяву про відкликання попередньої заяви працівником; рішення суду про поновлення на посаді);
  • суть питання (скасування наказу про розірвання трудового договору з працівником);
  • іншу інформацію за потребою;
  • підпис директора компанії;
  • інформацію про ознайомлення працівника.

Як і в разі наказу про звільнення, співробітника потрібно ознайомлювати з нововидані наказом під розпис. Наведений зразок наказу про скасування наказу про звільнення містить всю перераховану інформацію. Їм можна керуватися в роботі.

Їм можна керуватися в роботі

Найбільш частими формулюваннями при догляді співробітника з організації є його власне бажання або угода сторін. Навіть в разі конфлікту лояльний роботодавець намагається писати в наказі нейтральну причину, адже вона піде і в трудову книжку працівника. Але якщо працівник порушує встановлену на підприємстві дисципліну, на нього може бути видано наказ на звільнення за порушення трудового договору . Проект документа узгоджується з профспілковою організацією.

Згідно ст.84.1 ТК РФ

«Запис в трудову книжку про заснування і про причини припинення трудового договору повинна проводитися в точній відповідності з формулюваннями цього Кодексу або іншого федерального закону і з посиланням на відповідні статтю, частина статті, пункт статті цього Кодексу або іншого федерального закону».

У рідкісних випадках роботодавець вказує як причину розірвання трудового договору пияцтво або прогули. Такі формулювання передбачені частиною 6 ст.81 ТК РФ, є законними і відносяться до випадку звільнення з ініціативи роботодавця. В обох випадках за проступки працівнику встановлено дисциплінарне стягнення.

У листі Роструда № 1493-6-1 від 01.06.2011 р зазначено:

«Якщо стягненням є звільнення з відповідних підстав, наказ складається за уніфікованою формою № Т-8, в якій в графі" Підстава "вказуються доповідні записки, акти і пояснювальні працівника. Видання додатково наказу про застосування дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення в цьому випадку не потрібно ».

Тобто в разі звільнення за прогул або пияцтво не потрібно видання двох наказів - про накладення дисциплінарного стягнення та про розірвання трудового договору. Достатнього тільки останнього. Однак видання двох документів також не суперечить закону.

З 1 січня 2013 р не обов'язково користуватися встановленими формами документів. Наведений зразок наказу про звільнення за прогул містить всю обов'язкову для такого випадку інформацію.

Перед виданням наказу потрібно довести факт прогулу. Для цього:

  • Складається в довільній формі акт про відсутність працівника на робочому місці.
  • Пишеться доповідна на ім'я керівництва.
  • Запитується пояснювальна записка від прогульника (або докази того, що він дійсно не міг або мав право не вийти на роботу).

Вихід на роботу в нетверезому стані оформляється так само зі складанням актів. При систематичному пияцтві можливе звільнення. Зразок наказу про звільнення за пияцтво не наводиться. Він такий же, як і в випадку для прогулу. Тільки в якості причини для того, щоб вигнати співробітника з роботи, вказується «поява на роботі в стані алкогольного сп'яніння», наводиться посилання на підпункт «б» пункту 6 статті 81 ТК РФ.

Іноді за прогул виганяють, якщо працівник без дозволу йде в щорічну відпустку за графіком. Це не є законним у разі, якщо є затверджений графік відпусток, і працівник йому слід. До речі, прогул не завжди призводить до звільнення:

  • Відсутність на роботі з поважної причини, а також в разі, коли за працівником зберігається місце, не є прогулом.
  • Роботодавець не завжди звільняє за прогул. Він може зробити зауваження, оголосити догану із занесенням або без занесення в трудову книжку.

В останньому випадку видається наказ про винесення стягнення, але трудовий договір не розривається. Зразок наказу про прогул працівника без звільнення має на увазі застосування дисциплінарного стягнення до працівника.

Зразок наказу про прогул працівника без звільнення має на увазі застосування дисциплінарного стягнення до працівника

Розірвання трудового договору за угодою сторін здається самим мирним і гідним в порівнянні з іншими варіантами. Однак у процедури є свої підводні камені. Питання регулює ст.78 ТК РФ, яка дуже небагатослівно заявляє:

«Трудовий договір може бути в будь-який час розірваний за згодою сторін трудового договору».

По суті, це означає наступне: якщо сторони не проти, то піти з організації можна і без 2-тижневої відпрацювання, і під час випробувального терміну, навіть під час декрету або лікарняного (Коли закон забороняє роботодавцю звільняти співробітників в односторонньому порядку). Ініціативу в цьому питанні може проявити будь-яка сторона: і працівник, і роботодавець. Послідовність дій:

  • Пропозиція формується письмово або навіть усно кожної зі сторін.
  • Якщо вони згодні, то можуть укласти угоду, вказавши в ньому дату передбачуваного відходу службовця. За бажанням в угоді обумовлюються і так звані «відступні», які отримає працівник в останній день роботи. Якщо вони не обумовлені, працівник отримує виплати , Належні йому за законом.
  • У деяких організаціях керівник просто пише резолюцію про те, що він не заперечує, на заяві працівника. Законом це питання чітко не регламентується.
  • Після підписання угоди або накладення резолюції на заяву видається наказ про розірвання трудового договору за взаємною згодою сторін. Зазвичай договір складається з універсальної формі Т-8. Звільняється повинен ознайомитися з документом під розпис.

Правильний зразок наказу про звільнення за угодою сторін наведено нижче.

Правильний зразок наказу про звільнення за угодою сторін наведено нижче

Даний вид розірвання договору має переваги і недоліки для обох сторін.

  • Угода про звільнення не можна розірвати в односторонньому порядку. Так що перед його укладанням варто добре подумати. Це зручно роботодавцю.
  • Якщо співробітник пішов таким способом, при постановці в службу зайнятості він отримає більшу допомогу, ніж якби звільнився сам. Безперервний стаж буде зберігатися за ним місяць, а не 3 тижні.
  • Обом сторонам вигідно те, що за домовленістю дуже просто анулювати угоду до того, як побачить світ наказ, і повернути все, як було.

Звільняє людей керівник підприємства. А хто може відправити у відставку його самого? звільнити директора може власник організації, в даному випадку виступає роботодавцем. На його ім'я директор пише заяву за власним бажанням, і власник підписує наказ. У ТОВ власником (роботодавцем) є збори учасників.

За умовами догляду керівник відрізняється від простого найманого трудівника. Якщо останній повинен попередити керівництво мінімум за два тижні, то директор зобов'язаний зробити це мінімум за місяць. Згідно ст.280 ТК РФ:

«Керівник організації має право достроково розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця (власника майна організації, його представника) в письмовій формі не пізніше ніж за один місяць».

«Керівник організації має право достроково розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця (власника майна організації, його представника) в письмовій формі не пізніше ніж за один місяць»

З іншого боку, закон дозволяє звільнити керівника і раніше за погодженням сторін. Послідовність звільнення директора:

  • Після подачі ним заяви за власним бажанням збираються учасники ТОВ, приймають по даному питанню рішення і оформляють його протоколом. По суті, це формальність, адже навіть власник не в змозі змусити директора відпрацьовувати більше місяця.
  • Видається наказ про звільнення. В даному випадку фахівці радять використовувати не стандартну форму Т-8, а наказ про припинення повноважень. Хоча застосування Т-8 також не буде помилкою. Зразок наказу про звільнення генерального директора наведено нижче. В якості причини можна вказувати закінчення строку трудового договору та інші фактичні.
  • Заявник розписується про ознайомлення з наказом.
  • Директор сам собі робить запис у трудовій книжці про звільнення і його причини.
  • Реєструючого органу надсилається повідомлення про те, що в організації змінився керівник.
  • В останній день роботи з керівником повинні розрахуватися по зарплаті й віддати трудову книжку.

Розірвати трудовий договір з головою правління може тільки правління. Саме воно відповідає за обрання керівника зі свого складу (якщо в статуті не вказано, що голова обирається загальними зборами), воно ж може його звільнити. Розпорядження або наказ на звільнення голови правління видається роботодавцем за вже знайомою нам формі Т-8.

Крім підстав, що діють для звільнення рядових співробітників, для керівного складу з'являються такі (ст.278 ТК РФ):

  • Дострокове припинення трудових відносин за рішенням уповноваженого виборного органу (правління);
  • Відсторонення від роботи керівника організації-боржника через банкрутство

При догляді з роботи матеріально відповідальної особи матеріально-технічні цінності (ТМЦ) потрібно передати під звіт іншому працівникові. Приймання-передача оформляється так:

  • В обов'язковому порядку проводиться інвентаризація. Для її проведення наказом за формою інв-22 видається наказ про формування комісії. В інвентаризації беруть участь всі члени комісії, звільняється і зацікавлені особи. Процес відбувається до того, як співробітник уволться.
  • Оформляється акт приймання-передачі цінностей у вільній формі. Він візується бухгалтером.
  • Співробітника можна звільнити після того, як він передав ТМЦ іншій відповідальній особі.

Наказ на передачу матеріальних цінностей при звільненні простий за формою і змістом. Він візується керівником організації, а внизу ставлять підписи особи, ознайомлені з текстом (передає і приймає ТМЦ).

Він візується керівником організації, а внизу ставлять підписи особи, ознайомлені з текстом (передає і приймає ТМЦ)

Наказ про звільнення термінових службовців в запас видається президентом РФ щорічно по два рази на рік: 27 березня і 27 вересня. Під перший потрапляють всі пішли на службу в квітні-липні. Другий відправляє додому призваних у жовтні-грудні.

Наказ про звільнення в запас дасть можливість виїхати з місця служби, отримати повний розрахунок (зарплату та компенсацію за невикористану відпустку). Цей документ є обов'язковим для припинення трудових відносин. За формою і змістом він схожий на звичайну форму Т-8.

Відносини військовослужбовця і держави часто скріплені контрактом , Схожим на спеціальний трудовий договір. Ці відносини регулюються трудовим правом. При розірванні договору необхідний спеціальний наказ, який обумовлюється «Положенням про порядок проходження військової служби» (президентським Указом № 1237 р від 16.09.1999 р).

Наказ на звільнення кадрового військового може складатися на будь-яку дату, не обов'язково збігається з датою догляду. Однак він не може видаватися заднім числом. Потрібно уважно заповнювати графу про причини звільнення. Ця ж запис потім переноситься в військовий квиток, який замінює військовослужбовцю трудову книжку.

При недостатньому досвіді кадрової роботи перед виданням наказів краще вивчати законодавство і наведені зразки. На практиці зі звільненням співробітника або відстороненням його від посади пов'язана маса тонкощів. При виникненні питань краще довіритися фахівцеві. Невелика онлайн-або офлайн-консультація здатна позбавити від великих проблем в майбутньому.

А хто може відправити у відставку його самого?