Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати з квартири колишнього власника квартири: як скласти позовну заяву до суду про виписку мешканців з куплених апартаментів, а так же зразок у вільному доступі для скачування

  1. Умови для виписки і законні підстави
  2. Де це робиться?
  3. Перелік необхідних документів
  4. Як виписати з квартири колишнього власника квартири?
  5. держмито
  6. Позовна заява про виписку з квартири колишнього власника
держмито Позовна заява про виписку з квартири колишнього власника

Всі питання, що стосуються прописки і виписки осіб з житлоплощі, регулюються відповідними нормативними актами Всі питання, що стосуються прописки і виписки осіб з житлоплощі, регулюються відповідними нормативними актами.

Наприклад, згідно статті 153 ЖК РФ розмір комунальних послуг відповідає кількості власників, а значить, що зайвий власник ні до чого. Але деякі норми законодавства суперечать одна одній.

Якщо звернутися до статті 292 ГК РФ, то стає ясно, що продавець нерухомості і члени його сім'ї втрачають право на неї разом з продажем. Значить, власник повинен виписатися після підписання договору купівлі-продажу.

Довідка: деякі власники не виписуються через особистої вигоди, інші просто забувають про цю процедуру. Але сім'ї, яка купила нерухомість, сторонній квартирант ні до чого. Тому їм нерідко доводиться займатися випискою самостійно.

Умови для виписки і законні підстави

Як виписати колишнього власника з купленої квартири? Для початку, необхідно надати вагомі причини і підстави для виписки.

Існує три підстави для того, щоб у власника було право виписати продавця квартири. Про перший було сказано вище - це оформлення договору, що підтверджує угоду купівлі-продажу.

Друга підстава - це відсутність колишнього господаря протягом тривалого часу. Підтвердити цей факт непросто, тому для суду потрібні показання свідків сусідів.

Під третім підставою закон має на увазі оплату комунальних послуг за особу, яка на житлоплощі не проживає. Нові власники не зобов'язані платити за сторонньої людини, тому закон на їхньому боці.

Юристи радять обговорювати питання про прописку продавця до того, як будуть підписані документи. При необхідності можна навіть взяти розписку про те, що він і члени його сім'ї зобов'язуються виписатися в обумовлені терміни.

Де це робиться?

Є два варіанти вирішення проблеми, кожен з яких використовується в залежності від ситуації, що склалася Є два варіанти вирішення проблеми, кожен з яких використовується в залежності від ситуації, що склалася.

Можна звернутися відразу в паспортний стіл, пред'явивши свої документи і заяву. Якщо в паспортному столі відмовлять виписувати продавця квартири (а таке в деяких випадках можливо), то доведеться звертатися до суду.

Коли паспортист може відмовити у виписці? Наприклад, якщо колишній власник є інвалідом або має малолітню дитину. Тоді виписка можливо тільки на підставі судового рішення. Крім того, складати позов нерідко доводиться і тоді, коли людина відмовляється виписуватися самостійно.

Важливо! якщо паспортист порушить закон і випише, наприклад, інваліда, то той може оскаржити процедуру в суді.

Але перед тим як звертатися в державні органи і починати процедуру виписки, слід поговорити з прописаним на житлоплощі людиною. Можливо, вдасться вирішити проблему мирно і він випишеться самостійно. А суд - це, скоріше, крайній захід.

Перелік необхідних документів

Підготовка документів залежить від того, в який саме орган доведеться звертатися покупцеві нерухомості. У паспортний стіл необхідно надати:

  • свій громадянський паспорт з новою пропискою;
  • документ, на підставі якого нерухомість була отримана у власність;
  • довідку з будинкової книги.

Паспортист може зажадати і додаткові документи, наприклад, платіжки за комунальні послуги.

Якщо є необхідність судового розгляду, то до названих вище документів необхідно додати: Якщо є необхідність судового розгляду, то до названих вище документів необхідно додати:

  • позовну заяву;
  • довідку, що підтверджує оплату держмита.

Суду будуть потрібні докази того, що особа зареєстрована на житлоплощі незаконно.

Також слід підготуватися до того, що відповідач буде захищати свою правоту.

На практиці, якщо немає серйозних підстав для того, щоб він залишався зареєстрованим в проданої квартирі, то суд задовольнити вимоги позивача.

Довідка: але навіть при самому несприятливому результаті суд встановить терміни, протягом яких відповідач зобов'язаний буде вирішити свої житлові проблеми і виписатися.

Як виписати з квартири колишнього власника квартири?

Що ж повинен зробити покупець для виписки продавця? При зверненні в паспортний стіл:

  1. надати папери, що підтверджують право власності, і паспорт;
  2. скласти заяву (можна скористатися допомогою працівника паспортного столу);
  3. з'явитися в призначений термін і дізнатися результати.

Якщо є причини, за якими здійснення процедури неможливо, паспортист зобов'язаний повідомити про це заявника.

Коли причини не повідомляються, а у виписці відмовлено, необхідно звертатися зі скаргою на співробітника до безпосереднього начальника.

Для вирішення проблеми за допомогою суду необхідно: Для вирішення проблеми за допомогою суду необхідно:

  1. підготувати папери і скласти позов;
  2. сплатити мито;
  3. відправитися в канцелярію мирового суду і подати документи.

Суд розглядає подану заяву близько 5 днів.

Потім призначається дата судового засідання, під час якого сторони зобов'язані надати докази, що підтверджують їх правоту. Потім суд виносить рішення.

держмито

Державне мито за подачу позову становить 300 рублів. Квитанцію про оплату слід подати разом з іншими документами.

Позовна заява про виписку з квартири колишнього власника

Позов при зверненні до суду повинен бути складений правильно, інакше його доведеться переробляти. А це означає, що засідання буде відкладено. Тому краще використовувати готові бланки або скористатися допомогою фахівця.

Закон не забороняє складати подібні документи від руки.

Заява повинна містити:

  • назва суду;
  • відомості про позивача і відповідача, включаючи адреси та контактні телефони;
  • опис ситуації, що склалася;
  • вимоги виписати відповідача з житлоплощі, яка йому не належить;
  • перелік документів, які додаються до заяви;
  • дату і підпис.

Бажано, щоб вимоги позивача були підкріплені посиланнями на відповідні нормативні акти.

Завантажити зразок заяви в суд на виписку з квартири колишніх мешканців .

Якщо після продажу квартири продавець все ще зареєстрований на цій житлоплощі, страждають в першу чергу нові господарі. Тому не варто зволікати з випискою, так як невідомо, тимчасово чи прописаний людина. Слід йти в паспортний стіл або суду і відстоювати свої інтереси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Де це робиться?
Коли паспортист може відмовити у виписці?
Як виписати з квартири колишнього власника квартири?
Що ж повинен зробити покупець для виписки продавця?