Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати неповнолітню дитину з квартири власника

  1. Як виписати неповнолітнього: основний порядок
  2. Виписка неповнолітнього з приватизованої квартири
  3. Виписка неповнолітнього не власника
  4. Виписка неповнолітнього з муніципального житла
  5. Виписка дитини з квартири де він не проживає
  6. Виписка з квартири, без подальшої прописки
  7. Нюанси виписки неповнолітнього судом
  8. висновок

Необхідність виписати дитину з квартири виникає при продажу або обміні квартири . Але це не так просто як здається, на перший погляд. Це дуже довгий і складний процес, тому що дана дія регулюється двома законами - житловим правом і законом, що захищає права неповнолітніх дітей.

згідно ст. 26 ГК РФ діти, які не досягли віку 14 років, вважаються недієздатними, тому від свого обличчя ніяких юридичних дії без участі законних представників (батьків, опікунів) здійснювати не можуть. Про те як законно виписати неповнолітнього дитини з квартири власника піде мова в нашій статті.

Як виписати неповнолітнього: основний порядок

Якщо виникла необхідність виписати з житлової площі неповнолітнього, то необхідно знати основні правила, якими потрібно керуватися:

  1. Вікова категорія. Виписка за старим місцем проживання не досягли 14 років, весь збір і підписання паперів лежить на батьках і здійснюється без його присутності. Якщо ж його вік від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, то він повинен знаходитися при оформленні виписки і особисто заповнювати бланки зі своїм підписом.
  2. Наявність частки неповнолітнього громадянина в житло.

Коли малюк володіє частиною житлового майна, то його можливо виписати маючи позитивне згоду органів піклування та опіки за місцем проживання.

Щоб його видали необхідно надати на розгляд пакет таких документів:

  • довідка, отримана з паспортного про які проживають в приватній квартирі;
  • відповідне свідоцтво володіння майном, паспорт права на квартиру (його ще називають технічний);
  • свідоцтво про народження;
  • паспорт батьків;
  • прохання, написана від руки, про виписку з конкретної житлоплощі. На перегляд документів йде не менше 14 днів, потім приймається або відмову або схвалення прохання.

На перегляд документів йде не менше 14 днів, потім приймається або відмову або схвалення прохання

Отримавши на руки дозвіл можна здійснювати сам продаж, а потім тільки вже виписувати. Відбувається це написанням батьків у вигляді прохання в паспортному зняття свого чада з обліку за певною адресою проживання.

Щоб пройти цей етап подаються такі документи:

  • заяву про зняття з реєстрації;
  • паспорта особистостей батьків (батька та матері);
  • свідоцтво про народження неповнолітнього;
  • отриманий дозвіл від опікунських органів і папери, що підтверджують право власності житлом.

Особа 14 віку, заяву пише самостійно. Документація перевіряється не менше трьох днів, потім слід зняття з обліку дитини з певною квартири.

Наступний етап - це прописка неповнолітнього в інший житловій квартирі. Буде потрібно звернутися до паспортистки по новому фактичним місцем проживання, де подаються аналогічні документи, як при виписці, крім схвалення піклування. Через три робочі дні прописка готова.

Коли малюк, якого потрібно виписати не відноситься до власників і не має частки в продається житло, не потрібно брати дозвіл у кабінеті опіки. Паспортистці подаються документи, що при першому випадки, за винятком дозволу піклування.

Головним моментом є те, що в обох ситуаціях потрібно адреса прописки, в майбутньому де буде він проживати. Звісна річ, що виписати його «в нікуди» ніколи не дозволять. Якщо йому належала певна частка за старою адресою, то і по новому повинна відповідати тим же показником, не менше.

Отримання дозволу від органів опіки. Щоб одержати дозвіл від органів опіки потрібні певні умови, спираючись на які приймається рішення дозволити або відмовити в цьому проханні. Тільки піклувальна рада має право приймати таке рішення. Є кілька правил, які в обов'язковому порядку повинні дотримуватися:

  • Зняття або нова реєстрація відбувається в присутності обох батьків.
  • Їх дозвіл на виписку, це коли батьки не перебувають у шлюбі або вони в розлученні, або не проживають спільно.
  • Нова житлова площа або частина власності в житло жодним чином не може бути менша за попередню. Це найголовніше правило, без якого не отримати дозволу ради опіки.

Розглядається подану заяву протягом двох тижнів, саме стільки необхідно для перевірки є обмеження прав дитини чи ні.

Після підписання згоди на прохання, відбувається виписка, реєстрація за новою адресою проживання.

Один з важливих документів під час розгляду є листок вибуття, в ньому зазначене нове місце житла дитини. Вся документація подається тільки в оригіналі.

Виписка неповнолітнього з приватизованої квартири

Умови для зняття з реєстрації дитини, якщо житло є його власністю:

  1. Взяти в піклування відповідний письмовий дозвіл, що дає згоду на операцію з продажу квартири (Наприклад, дарування, обмін).
  2. Щоб вам видали це дозволу потрібно до здійснення операції з продажу майна купити квартиру, де він буде зареєстрований.

Важливо! Придбана квартира повинна відповідати за квадратними метрами тієї, яка була продана, якщо вона повністю належить неповнолітній.

Або ж у разі, коли тільки певна частина була в його власності, то і в новій квартирі він повинен отримати ту ж частину, ні на квадратний метр менше.

Коли його виписують, а відповідно новое жилье не купується, то в цьому випадку потрібно отримати стандартний дозвіл піклування, а виручену суму за частку, що належала малюкові, необхідно покласти в банк на його ім'я.

Ці 2 правила найголовніші, не дотримуючись їх, не дозволять неповнолітнього виписати або ж виписавши, визнають рішення недійсним через суд.

Порядок виписки відбувається наступним чином:

  1. Необхідно отримати письмове схвалення органів опіки на продаж майна і покупку нового. Без цього документа ніякої угоди укласти неможливо. Для отримання такої згоди подається:
    • Довідка, яка надається з паспортного столу про офіційно зареєстрованих мешканців у квартирі, що продається. Для видачі цього документа подається свідоцтво про народження дитини або його паспорт, якщо він є, паспорт батьків, а також свідоцтво підтверджує право власності житлового приміщення.
    • Потім батьки звертаються в інстанції по опіці осіб не досягли 18 років, якщо неповнолітньому за 14 років, то і він разом з ними пише заяву на продаж старого житла і покупку нового. Документи, що додаються до прохання: акт власності на придбану і квартиру, що продається; папір про зареєстрованих осіб продаваної, а також купується житлової площі; паспорт одного і другого опікуна, батька; паспорт або свідоцтво про народження неповнолітнього власника; технічний контракт купується і продається нерухомості.
    • Протягом 14 діб повинні ознайомиться органи опіки з законністю документів, що не обмежуються якимось чином права дитини, а вже виходячи з отриманих даних приймають рішення. Після чого видають дозвіл на виписку з однієї адреси і також реєстрацію по-іншому.
  2. Наступний етап, це укладення угоди купівлі нової та продажу старої квартири в Реєстраційній палаті.
  3. Маючи на руках свідоцтво про право володіння нової житловою площею, необхідно виписати дитину з проданої квартири. Щоб здійснити дану процедуру слід:
    • Знову піти в паспортний стіл, заповнити бланки на виписку дитини з проданої квартири.
    • Надати пакет документів: паспорт одного з батьків, дозвіл органів опіки, свідоцтво про народження або паспорт дитини, контракт прав власності нової квартири на ім'я дитини.
    • Заповнити бланк вибуття, де прописується нове місце проживання.
    • Упродовж тижня дитина буде виписаний зі старого місця проживання.
  4. Здійснивши виписку неповнолітнього, потрібно зареєструвати його за новою адресою проживання. Знову йдете в паспортний, тільки тепер уже в тому місті, районі, де придбана квартира і надаєте той же пакет документів.

Виписка неповнолітнього не власника

У ситуації, якщо в квартирі дитина прописана, але не відноситься до власників, при її продажу згоду на угоду органів піклування не потрібно. Важливою умовою є тільки те, що після виписки дитина буде зареєстрований з одним батьком за новим місцем проживання. Етап прописки і виписки стандартний.

Виписка неповнолітнього з муніципального житла

Неповнолітнього реально виписати з муніципального житла в разі надання йому аналогічного житла, мається на увазі не менше і не гірший за попередній.

Зняття з реєстрації проходить в кілька етапів:

  1. У паспортному кабінеті беруться офіційні папери, що підтверджують проживання неповнолітнього спільно з батьками. Отримати виписку можливо при подачі таких документів: договір найму квартири, посвідчення особи батьків, а також їх дитини, при відсутності - його свідоцтво про народження.
  2. Також в бухгалтерії цього ж паспортного столу отримати свій рахунок лицьової.
  3. Потім скласти запит в органи опіки на схвалення зняття дитини з обліку. До заяви додається:
    • Особистий рахунок.
    • Довідка осіб зареєстрованих в муніципальному житловому приміщенні.
    • Свідоцтво, видане при народженні дитини.
    • Контракт соц. найму.
    • Паспорт технічний як зі старого, так і майбутнього, нового проживання.
    • Паспорт опікунів або обох батьків.
    • Нова домовленість, що підтверджує наймання або покупку квартири.
  4. Органи опіки перевіряють прохання протягом двох тижнів, після надають дозвіл.
  5. Потім виписують дитини, подають паспортистці: свідоцтво дитини, паспорта, соціальний договір на новий будинок, який посвідчує наймання, листок вибуття і схвалення органів піклування.

Закінчивши зняття неповнолітнього з реєстрації потрібно приступити до його прописку в новопридбаному житло.

Виписка дитини з квартири де він не проживає

Наприклад, дитина живе у батьків, а зареєстрований проживають у родичів по лінії батьків. У сформованому випадки також необхідно піти в органи опіки, запросити згоду виписки дитини за даною адресою.

Щоб це організувати, необхідно надати свідоцтво того, що на даний час неповнолітній проживає в нормальних, не гірше умовах, як там, де він був зареєстрований.

Для цього доведеться звернутися батькам і родичам в міграційну службу, щоб отримати підтвердження відповідних умов проживання дитини.

Після позитивного рішення відбувається виписка неповнолітнього громадянина і потім вже його прописка.

Виписка з квартири, без подальшої прописки

Як відомо, виписати дитину не дозволяється, якщо йому ніде прописатися, але є виключення. Коли дитина власник майна, що продається, а нового ще немає (тільки буде купуватися), то піклувальні органи можуть дати добро на зняття дитини з реєстрації, поставивши умову, що виручена сума буде покладена на банківський рахунок неповнолітньої власника до моменту покупки нової квартири.

Виходячи з практики, отримання такої згоди від опікунської ради велика рідкість.

Нюанси виписки неповнолітнього судом

Існують приклади, коли дане питання доводиться вирішувати в суді, останнє слово виписати з житлової площі дитини чи ні лежить на судді.

Для цього власник квартири, це може бути і зацікавлена ​​особа, подає позов до суду про зняття неповнолітнього з реєстрації за конкретною адресою.

Для розгляду позову потрібно надати:

  • Назва інстанції, куди подається позов.
  • Адреса проживання і ПІБ обох сторін.
  • Причини обґрунтовані, чому дитину виписують (фактичне місцезнаходження дитини в іншій країні, місті, несплата комунальних та т.д.). Навести докази.
  • Домову книгу.
  • Квитанція про оплату держмита.

Після розглядаються подані документи і докази зазначених фактів в позові. Прийнявши позитивне рішення поданого позову, в силу він вступає через 30 днів. Рівно місяць дається на виписку.

Виходячи з даної статті, можна сказати, що зняти громадянина з обліку, чи не досягли повноліття, можливо виключно за умови, коли йому є де проживати в подальшому, з умовою подальшої прописки.

Ніякий суд або інша інстанція не дозволить неповнолітньому залишитися без даху над головою. Тому не маючи іншого житла, де б можна було жити і зареєструватися громадянинові не досягли 18 років, навіть не варто намагатися виселити його як добровільно, так і примусово.

висновок

Закон завжди захищає права дітей, тому щоб уникнути непорозумінь при виписці дитини з квартири, варто звернути увагу на наступні чинники:

  • Права дитини ні в якому разі не повинні порушуватися: якщо в колишній квартирі йому було «положено» 20 кв. м., то і в новій він повинен отримати не менше.
  • Необхідна умова виписки дитини - отримання згоди органу опіки та піклування.
  • Виписати дитини в «нікуди» не вийде. Вірніше, можна передбачити варіант, коли після продажу квартири нова не купується, але тоді на рахунку дитини (спеціально відкритому) повинна акумулюватися грошова сума, рівна «належить» йому кв. м.