Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати людину з квартири без його згоди

  1. Як відбувається виписка з квартири через суд
  2. Як виписати з квартири мешканця через суд
  3. Як виписати з квартири без згоди людини через суд
  4. Як подати позовну заяву до суду, щоб мешканця виписати з квартири без згоди з його боку?
  5. Зняття з реєстраційного обліку людини через суд з муніципальної площі
  6. Як виписати з квартири дитини
  7. Як виписати з квартири, що знаходиться в муніципальній власності
  8. приватизоване приміщення
  9. Дозвіл від опіки
  10. процес виписки
  11. Виписати з квартири мешканця - спірні ситуації
  12. Моменти, на які рекомендується звернути увагу

Новини

блок

Необхідність виписати людину може з'явитися практично у кожного громадянина. Як виписати, коли член сім'ї отримує тюремний термін або з яких-небудь причин стає для Вас чужим, якщо довгий час не проживає в квартирі, а нарахування за комунальні послуги на цю людину продовжують регулярно надходити? Чи може власник квартири виписати іншого зареєстрованого? Часто виписка з квартири необхідна для того, щоб зробити яку-небудь угоду, наприклад якщо Ви вирішите здати житлоплощу в оренду або продати її, прописка третіх осіб буде вкрай не бажана.

Перелік ситуацій, при яких проводиться виписка з квартири:

  • стався розлучення подружжя і один чоловік виїжджає з квартири для проживання за іншою адресою;
  • один з членів сім'ї довгий час не проживає в квартирі, а про його місце знаходження нічого не відомо;
  • коли громадянин отримав квартиру у спадок або відбулося її дарування, а в ній прописані треті особи;
  • людина, яка прописана в квартиру або будинок, не оплачує комунальні платежі;
  • якщо особа, прописане на даній площі, веде аморальний спосіб життя, який заважає жити іншим прописаним особам, а саме: страждає на алкоголізм, наркоманію, бешкетує і т.д .;
  • якщо житлова площа знаходиться в муніципальній власності і її збираються приватизувати, а зі складу власників хочуть когось виключити;
  • якщо громадянин досяг повноліття і поїхав жити на інше місце проживання, закинув квартиру, а з реєстрації не знявся.

Необхідно знати, що які б не були серйозні причини щоб виписати з квартири мешканця - це можливо зробити тільки за постановою суду.

Як відбувається виписка з квартири через суд

Необхідність виписки людини з займаної квартири, коли він не згоден, часто виникає як у власника квартири, так і у квартиронаймача житлоплощі, що знаходиться в муніципальній власності, яку найняли за договором соціального найму (неприватизовані, а державні квартири). Виписка людей з квартири або будинку може відбуватися двома способами: перший спосіб - це добровільна виписка, коли люди самі підписують необхідну документацію і звільняють квартиру, а другий спосіб - це виписка з займаної квартири через суд. Якщо мешканець сам не проти виписки, але з різних причин перебуває далеко і не може приїхати і підписати на місці необхідні документи, в такому випадку він має право надіслати замість себе довірену особу, на яке оформлена довіреність з правом розпорядження у справах квартири.

Для виписки з квартири людей, до суду необхідно надати не тільки позовну заяву, але і докази, що підтверджують законність вимоги про виписку з квартири. Якщо мешканець виїхав на заробітки, або на ПМП в іншу країну, або навіть в інше місто і досить довгий час не з'являється на даній житлоплощі, то в такому випадку необхідно надати довідку з ЄЇРЦ і показання свідків, наприклад сусідів. Свідками може бути підтверджено, що дана особа дійсно давно не є за місцем прописки і суд, спираючись на ці свідоцтва прийме рішення виписати з квартири громадянина.

Як виписати з квартири мешканця через суд

Як виписати з квартири мешканця через суд

Право на житло закріплено в Конституції будь-якої цивілізованої держави, в тому числі і в Конституції Російської Федерації. Згідно із законом ніхто не має права позбавляти іншого громадянина права проживання, і виписати з квартири без його відома. Але іноді, якщо зачіпаються права інших громадян, наприклад власника, людини необхідно виписати. Такі ситуації виникають досить часто, наприклад:

  • якщо квадратні метри квартири передаються як частина спадщини,
  • при покупці квартири, в ній можуть виявитися прописаними інші громадяни, які проти зняття з реєстраційного обліку. Ці громадяни можуть довгий час не жити на цій житлоплощі, але вони складаються на реєстраційному обліку і це завжди буде створювати проблеми і незручності.

У таких випадках власник квартири повинен не просто виписати цих громадян або людини, а й вступити відповідно до закону, не зачіпаючи їх конституційних прав. Як же правильно виписати з квартири без згоди громадянина?

Як виписати з квартири без згоди людини через суд

Звичайно добре, якщо ця людина згоден добровільно виписатися, це позбавляє від проблем, але бувають ситуації, коли людина не погоджується виписуватися з квартири з якихось причин. І тут його виписати буде можливим тільки при звернення до суду. Ми допоможемо скласти позовну заяву про виписки людини з квартири. Тільки за рішенням судового засідання, можна виписати громадянина і тільки, якщо підстави для виписки дійсно серйозні. Необхідно знати, що суд не виселяє громадянина, а всього лише визнає право громадянина на житлоплощу як втратило. З постановою власник може звернутися до органів, які ведуть реєстраційний облік громадян і тільки тут, спираючись на рішення судового засідання, його можуть виписати з квартири.

Коли в квартирі з'являється новий власник (наприклад при покупці квартири або будинку) і при цьому в даній житлоплощі є прописані громадяни, новий власник квартири повинен звернутися до судового органу для зняття цих громадян з реєстраційного обліку.

Є багато моментів, коли виписка людини буде не можливим навіть через суд. Дуже важливо як саме проводилася приватизація даній житлоплощі .Якщо громадянин мав право брати участь в приватизації квартири, але з якихось причин від цього відмовився, а замість цього отримав право довічно проживати на даній житлоплощі, то прийняти рішення виписати цю людину суд не зможе. Вирішити проблему виписки людини з його квартири вийде тільки при добровільному бажанні людини виписатися.

Щоб в подальшому не виникало проблем, необхідно до придбання житлоплощі вимагати, щоб всі особи, які мають реєстрацію на даній житлоплощі, були зняті з реєстраційного обліку.

Часто, через суд доводиться розглядати справи, про те як виписати колишнього подружжя з квартири через суд. У тому випадку, якщо житлова нерухомість купувалася одним з подружжя ще до шлюбу, то за допомогою суду виписати іншу людину можливо на підставі статті 31 Житлового Кодексу РФ, так як дана нерухомість не буде спільно нажитим майном.

А ось виписати з квартири дитини досить не просто. У таких випадках в засіданні повинні бути пред'явлені перед судом дуже вагомі аргументи, за якими дитину виписати з квартири без згоди батьків або органів опіки і т.д. буде можливо. Перш ніж виноситься рішення про виписку людини, суд зобов'язаний врахувати безліч фактів, серед яких такі:

  • чи живе дитина на даній житлоплощі,
  • куди і в які умови буде виселений дитина,
  • обов'язковою умовою є реєстрація дитини з одним з батьків,

Справи про те, щоб зняти дитини з реєстраційного обліку, розглядаються судом особливо ретельно і довше, ніж в інших випадках.

Як подати позовну заяву до суду, щоб мешканця виписати з квартири без згоди з його боку?

Як подати позовну заяву до суду, щоб мешканця виписати з квартири без згоди з його боку

Якщо ви хочете подати позов до суду з метою виписати з квартири якого-небудь людини, яка не згодна, спочатку вам необхідно дізнатися прийомні дні в суді і уточнити, в якій саме кабінет потрібно буде прийти, щоб виписати з квартири без згоди мешканця.

Якщо суд - Світовий, то позовна заява подається відразу судді, який обслуговує ваш територіального відділку. Після закінчення п'яти днів він приймає рішення про початок виробництва, щоб виписати з квартири.

Написати позовну заяву в суд можна самостійно, а можна звернутися до кваліфікованих фахівців. Останній варіант найкращий, тому що для грамотного складання позову бажано мати знання в області права.

Якщо позовну заяву в суд про виписку людини написано некоректно, вас можуть чекати наступні проблеми:

  • Суд може просто не прийняти його і віддати вам його назад для доопрацювання
  • Суд може взагалі відмовити в розгляді вашої справи

Суд виносить позитивне рішення про примусове зняття людини з місця реєстрації з наступних причин:

  • Якщо мешканець квартири часто порушує громадський порядок
  • Якщо мешканець не виконує санітарні норми по утриманню квартири
  • Якщо мешканець не платить комунальні платежі
  • Чи не проживає в квартирі або будинку протягом довгого періоду, закинув квартиру
  • Шлюборозлучні справи і все, що з ними пов'язано

Як показує судова практика, якщо не були виявлені очевидні порушення прав виписується, більшість таких суперечок вирішуються за допомогою суду з позитивним результатом для позивача. Щоб суд визнав рішення однозначно на його користь, йому бажано надати відповідні документи, які будуть виступати підставою про виписку виписується. До таких документів належать:

  • Квитанції про оплату всіх податків і зборів по квартирі
  • Підтверджені місцевим дільничним всі заяви від сусідів на порушення громадського порядку відповідача або інших подібних дій людини в цій квартирі

Якщо позивач не має можливості надати письмові обґрунтування своїх вимог на квартиру і по виписці людини з неї, вони можуть замінитися на показання свідків. Це можуть бути:

  • Громадяни, які проживають в цьому ж приміщенні
  • Сусіди по під'їзду і т.д.

Після отриманого судового рішення заявник йде з ним у відповідну ФМС. На підставі отриманого документа співробітник міграційної служби сповіщає виписується людини. Періодично виникають ситуації, коли доводиться мешканця виселяти з квартири через суд.

Зняття з реєстраційного обліку людини через суд з муніципальної площі

Зняття з реєстраційного обліку людини через суд з муніципальної площі

Перед тим, як займатися примусовим виселенням і випискою через суд настійно рекомендується з'ясувати юридичний статус квартири. Квартира називається муніципальної, якщо вона була отримана за допомогою ордера на вселення або за договором соціального найму.

Як тільки громадянин вселився в дану жлплощадь, він відразу ж починає володіти всіма житловими правами на неї, а також правами користування квартирою. Документ, який доводить це, є підтвердженням реєстрації. Однак він не несе будь-яких правових наслідків.

Державне мито, яка призначається при примусової виписки, становить 200 рублів.

Виписати громадянина з реєстрацією можна виключно при зверненні до судових інстанцій. Тут можуть фігурувати дві можливості виписати дитину з квартири при зверненні до суду:

Громадянин протягом тривалого часу не проживає в квартирі. І мешканцем відповідно не виконуються зобов'язання по квартирі, який поклав на нього договір соціального найму. Це може бути оплата комунальних послуг і т.д.

  1. У тому випадку, якщо даний факт зафіксований судом, то він приймає рішення про те, що громадянин буде позбавлений реєстрації, що мешканець не може більше проживати в квартирі. Грунтуючись на дане рішення, територіальне УФМС знімає з реєстрації людини в тій квартирі, яка стала предметом судового розгляду.
  2. Громадянин взагалі не вселявся на адресу квартири і, відповідно, не проживає там. Це визначається судом як факт відмови в придбанні права на нерухомість.

Для того, щоб виписати дитину з займаної площі за допомогою суду не потрібно будь-яких фінансових витрат. Тільки оплата державного мита.

Як тільки заявник отримав на руки рішення судового органу, в якому всі його вимоги задоволені, йому потрібно надати його копію в УФМС. А ті, в свою чергу, на підставі цього документа знімуть з реєстрації мешканця.

У ситуації, коли відповідач в суді з яких-небудь причин не згоден з рішенням суду і самостійно не покидає квартири, в справу вступають судові пристави і виселяють його в примусовому порядку.

Як виписати з квартири дитини

Як виписати з квартири дитини

Права неповнолітніх дітей захищені Законом Російської Федерації, тому якщо необхідно здійснити операцію з нерухомістю, за допомогою звернення до судового органу, в якій прописаний дитина або якщо ця квартира належить дитині, справа дуже навіть не проста. У таких випадках всіх цікавить питання, як можна провести зняття з реєстраційного обліку неповнолітньої дитини, куди для цього звертатися і які саме документи для цього будуть потрібні. Варто зауважити, що зняти з реєстраційного обліку неповнолітнього за допомогою суду завжди дуже клопітка справа і розглядається воно дуже скрупульозно.

Прецеденти, при яких може виникнути потреба зняття з реєстраційного обліку, за допомогою звернення до судового органу неповнолітньої дитини:

  • переселення в інше місто;
  • переселення в іншу країну;
  • придбання нової квартири або будинку;
  • при розлученні батьків;
  • переселення в квартиру або будинок, який належить іншому члену сім'ї.

Отже, для того, щоб дитину виписати з квартири через суд необхідний дуже і дуже серйозний привід. Часто суд розглядає позовну заяву про виписку неповнолітнього, як виписку дитини з квартири. За фактом ці випадки дуже схожі, адже дитина не має законних прав керувати квартирою, яка йому належить. Рішення суду в таких випадках залежить від багатьох деталей і обов'язково звертається увага на те, до якого виду належить житло (приватизоване або муніципальне).

Приватизоване житло - це житло, яке належить суб'єкту на праві власності, тобто це право можна довести пред'явивши відповідні документи: договір купівлі-продажу, дарування або ін.

Як виписати з квартири, що знаходиться в муніципальній власності

Для прийняття рішення про зняття з реєстраційного обліку неповнолітньої дитини, необхідно знати, до якого виду належить житло, де прописана дитина.

У разі, якщо в квартирі, що належить муніципалітету, мешканці довгий час не оплачують комунальні послуги, вони можуть втратити право в ньому проживати. Але мешканець може довести поважність причини, по якій не відбувалася оплата комунальних послуги оф, тоді суд може виписати людині розстрочку. Якщо там живе неповнолітня дитина, то виписати дитину буде дуже не просто. Суд повинен переконатися, що дитині буде де жити і що в квартирі, яку буде жити дитина, не гірше тієї, з якою його виселяють. Так само необхідною умовою є прописка дитини на новому місці проживання хоча б з одним з батьків. У тому випадку, якщо нового місця проживання немає і дитині не буде де жити, суд не має права приймати рішення про зняття дитини з реєстраційного обліку, навіть не дивлячись на те, що в муніципальній квартирі є дуже великі заборгованості по оплаті комунальних послуг. Якщо, не дивлячись на всі перераховані вище умови, дитини зняли з реєстраційного обліку без його угоди, ця виписка вважається недійсною і підлягали анулюванню, а опікуни дитини будуть нести відповідальність, передбачену Законом РФ.

Зняття неповнолітньої дитини з реєстраційного обліку в приватизованій квартирі теж має свої особливості. По-перше суд повинен звернути увагу чи брав дитина участь в приватизації чи ні. Якщо дитина не брав в угоді участь - це є порушенням Закону, так як приватизація житла без його участі дитини є незаконною.

приватизоване приміщення

Розглянемо детально процес зняття з реєстраційного обліку неповнолітньої дитини в квартирі в двох ситуаціях: дитина не є власником квартир, тобто діти не брали участь в приватизації, і навпаки, дитина - власник житлоплощі.

Зазвичай при приватизації житла неповнолітні жителі беруть участь в цьому процесі в обов'язковому порядку. Відповідно, в більшості випадків дитина є власником житлової площі. Також слід зазначити, коли батьки провели приватизацію і не включили в цей процес дитини, то це незаконна процедура.

Варіант перший - дитина - власник житла

Для того, щоб виписати дитину, необхідно:

  1. Органи опіки повинні дати письмову згоду на зняття з реєстрації дитини. Якщо ви хочете житлоплощу продати або надати банку в заставу, то дану довідку по квартирі потрібно отримати заздалегідь, до здійснення угоди.

При знятті з реєстрації необхідно врахувати ряд моментів по квартирі:

  • При ПОКУПЦІ новой жітлоплощі Частка дитини в ній обов'язково винна буті НЕ менше, чем в тій, яка продається.
  • У разі, если колишня квартиру продали, а нову не купили, то на дитину нужно Відкрити розрахунковий рахунок (поточний або депозитний) и покласти на него відповідну дитині Частка копійчаних коштів, вірученіх від продажу нерухомості.

Якщо одна з цих умов не буде виконано, органи опіки не дадуть дозвіл на зняття неповнолітнього з реєстраційного обліку. Якщо законні представники або батьки все ж примудрилися отримати дозвіл, то в судовому порядку право власності дитини буде відновлено, проведену операцію суд анулює. Ініціатори подібних махінацій будуть піддані покаранню згідно з Кримінальним кодексом Росії.

  1. Необхідно здійснити операцію, набуваючи нову житлоплощу, а потім встановити на законодавчому рівні право власності неповнолітнього.

Як тільки буде отримано відповідне свідоцтво, в якому відображено право власності неповнолітнього, можна його зняти з реєстрації з колишньої квартири. Щоб це зробити необхідно прийти в УФМС по місцю колишньої реєстрації, написати заяву на зняття з реєстраційного обліку, а також додати документ про право власності на нове приміщення. Це може бути гарантійний лист від нотаріуса або від банку.

Крім того, в УФМС зажадають дозвіл від органів опіки, про яке зазначено вище. Далі вам потрібно буде оформити листок вибуття. Якщо дитині вже є 14 років, він повинен бути присутнім разом з батьками, писати власною рукою заяву і заповнювати листок вибуття. Термін виписки дитини становить один тиждень.

Дозвіл від опіки

Як вже говорилося, щоб неповнолітню дитину зняти з реєстрації, необхідно отримати дозвіл опіки. Співробітники цієї служби орієнтуються на порядок цієї процедури, прописаний в Цивільному і Сімейному кодексах РФ.

У опіку батьки чи законні представники приносять такі документи:

  • Паспорти батьків або законних представників, свідоцтво про народження або паспорт самої дитини
  • Документи (технічного характеру) на продавану квартиру, а також на куповану
  • Довідку з міграційної служби про прописаних в квартирі громадян
  • Свідоцтво про реєстрацію приміщення, з обліку якого буде знято неповнолітній

Якщо дитині вже виповнилося 14 років, він повинен бути присутнім разом з батьками або законними представниками. Він самостійно пише заяву про придбання нової квартири і про продаж існуючої. Дозвіл на виписку служби опіки дають не пізніше, ніж через два тижні. За цей час вони перевіряють наступне:

  • Чи порушуються права неповнолітнього
  • Чи немає в заплановану операцію факту шахрайства

Якщо нічого подібного не виявлено, служби опіки видають батькам дозвіл на покупку квартири (яка описана у всіх документах), постановці на облік в ній неповнолітню дитину, а також на зняття його з реєстрації в продаваної площі.

процес виписки

Батьки або законні представники завжди цікавляться, яким чином їм зняти дитину з реєстрації. Цей процес чітко регламентований.

  • Угода. Це може бути придбання нового житла, переїзд та інші випадки, які передбачені нашим законодавством.
  • Підбір документів. До них відносяться паспорта або інші документи, які можуть підтвердити особистість батьків або опікунів. А також пакет документації на попередню і купується житлоплощу
  • Отримання дозволу в органах опіки
  • На його підставі здійснюється операція з нерухомістю.
  • Зняття з реєстрації, як дитину, так і інших мешканців і подальша прописка в новому приміщенні.
  • Вирішення спірних ситуацій

Виписати з квартири мешканця - спірні ситуації

Звичайно ж, всіх, кого стосується дана проблема, хочуть, щоб все пройшло гладко і спокійно.

Спірні ситуації зазвичай з'являються в таких випадках:

  • Батьки дитини розведені. Для виписки необхідно щоб другий з батьків дав свою згоду
  • Купується квартира не підходить під вимоги
  • Невідповідності в документах
  • Дитина, якій вже виповнилося 14 років, або якщо він старше цього віку, не хоче виписуватися
  • інші спори

Бувають і інші окремі випадки. Тоді батьків мучить питання, а чи зможуть вони зняти дитину з реєстрації взагалі? Відповідь - зможуть. Тільки всі нюанси необхідно вирішити до моменту здійснення операції з купівлі нового житла.

Моменти, на які рекомендується звернути увагу

Виписати з квартири дитини? Ось деякі поради:

  • Пакет документів повинен бути без будь-яких проблем
  • Перш ніж давати завдаток на куповану нову житлоплощу, потрібно попередньо отримати дозвіл від служби опіки
  • Бажано, щоб нова житлоплощу володіла зручностями та ремонтом. В іншому випадку у опіки можуть виникнути питання
  • Якщо вашій дитині вже виповнилося 14 років або він старше, він може не погодитися на виписку. Бажано його заздалегідь підготувати в моральному плані, що скоро можливий переїзд. Інакше опіка може засумніватися в тому, що дитину не примушують насильно.
  • Якщо дитина є власником житлового приміщення, рекомендується почекати його повноліття і не проводити будь-яких угод з квартирою. Необхідно мати на увазі, що навіть «чиста» в усіх відношеннях угода з часом може розглядатися в судовому порядку. І суд практично завжди стає на бік дитини.

Зняти з реєстраційного обліку неповнолітнього мешканця не так просто, але цілком реально. Якщо ви плануєте провести абсолютно законну угоду, то все буде в порядку.

Чи може власник квартири виписати іншого зареєстрованого?
Як же правильно виписати з квартири без згоди громадянина?
Як подати позовну заяву до суду, щоб мешканця виписати з квартири без згоди з його боку?
Тоді батьків мучить питання, а чи зможуть вони зняти дитину з реєстрації взагалі?