Реклама
Реклама
Реклама

Жити або не жити в малоповерхової гостинці?

Юристи і чиновники застерігають від купівлі такої нерухомості, але дешеві міні-квартири продовжують розлітатися в Благовєщенську, як гарячі пиріжки

Юристи і чиновники застерігають від купівлі такої нерухомості, але дешеві міні-квартири продовжують розлітатися в Благовєщенську, як гарячі пиріжки. Аргументи кожної сторони вислухав кореспондент АП.

«Це єдиний вихід»

Надія Гречкина, оператор:

- Я знімала таку гостинку, поки вчилася в інституті. Звичайно, не настільки простора, як звичайна квартира, але жити одному в ній цілком комфортно. З огляду на вартість оренди житла в Благовєщенську, далеко не кожна сім'я, особливо молода, може собі дозволити зняти окремі квадрати, жити з сусідами хочуть не всі. І купити гостинку реальніше - навіть за найменшу однокімнатну квартиру зараз близько двох мільйонів просять, гостинку в два рази дешевше купити можна. Тому для багатьох людей подібна житлоплощу - єдиний вихід. Якщо грошей на квартиру не вистачає, то або кімнату в гуртожитку купувати, або таку ось гостинку. У другому випадку у тебе буде і кухня своя, нехай і маленька, і туалет, і душова. Крім того, в Благовєщенську завжди багато студентів. Тому і здавати її можна вигідно, попит ніколи не впаде. Так що коли постає питання: кімната в гуртожитку або така гостинка, думаю, стає зрозуміло, чому це житло має таку популярність в Благовєщенську.

«Вам потрібен кіт у мішку?»

Віталій Злочевський, юрист:

- Звичайно, подібні гостинки мають деякі плюси, але мінусів у них набагато більше. Як правило, подібні будинки позбавлені нормальної інфраструктури: немає парковок, гаражів та дитячих майданчиків. До того ж частина гостінок оформлена не як окрема квартира, а як частка в праві власності. При продажу такої кімнати вам буде необхідно повідомити про це всіх численних мешканців будинку - сусіди мають першорядне право викупу цієї площі. Ще одна проблема - комунальні мережі. Нерідко в таких будинках опалення, каналізація та водопостачання не централізоване, а автономне. Це означає, що закупівля палива або заміна деталей лягають на плечі мешканців. Так що якщо хтось із сусідів відмовиться платити - іншим доведеться викладати суму, якої бракує. І останнє: частина гостінок може не відповідати будівельним нормам. Ніхто не дасть гарантію, що такий будинок не розвалиться через пару років. Так чи варто витрачати сотні тисяч рублів на «кота в мішку»?


«Вам потрібен кіт у мішку?
Так чи варто витрачати сотні тисяч рублів на «кота в мішку»?