Реклама
Реклама
Реклама

Мешканці півночі вимагають зберегти існуючий порядок виходу на пенсію

Мешканці півночі вимагають зберегти існуючий порядок виходу на пенсію

Автор: Ігор Шпектор ,

У Громадську палату Російської Федерації і Союз міст Заполяр'я і Крайньої Півночі надходить величезна кількість питань і скарг, пов'язаних з майбутніми змінами за призначенням пенсій.

Ми розуміємо, що збільшення працездатного віку давно назріло. Процес хвилюючий, але необхідний. Однак, з нашої точки зору, є деякі моменти, які помилкові, а висновки не аргументовані.

Це відноситься, зокрема, до збільшення пенсійного віку для деяких категорій працівників, що виходять на пенсію достроково в зв'язку з роботою в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до них, і у кого вона становить в даний час 55 років для чоловіків і 50 років для жінок.

Міністерство праці та соціального захисту Російської Федерації пропонує підвищення віку виходу на пенсію для даних категорій громадян до 60 років і 58 років відповідно.

За твердженням Мінпраці Росії, зниження пенсійного віку було обумовлено складними умовами проживання в цих районах, відсутністю інфраструктури і так далі, тобто Мінпраці Росії вважає, що пенсія призначалася в районах Крайньої Півночі, виходячи з дискомфорту проживання. Це глибока помилка, так як ранній вихід на пенсію в першу чергу обумовлювався впливом на організм людини таких чинників, як кисневе голодування, тривала полярна ніч і тривалий полярний день, тривалість холодного періоду понад 10 місяців. У багатьох районах Арктики відсутня рослинність і наявні інші фактори, пов'язані з суворими кліматичними умовами проживання. Клімат на Крайній Півночі за всі ці роки не змінився.

Якщо слідувати логіці міністерства, то виникає питання, а як бути з виходом на пенсію в районах Крайньої Півночі, де ніяк не змінилися соціальні умови життя, де як і раніше відсутні дороги, відсутнє центральне теплопостачання в будинках, відсутня центральна каналізація, залишаються сотні тисяч квадратних метрів аварійного житла і т.д. Все це і сьогодні має місце в багатьох населених пунктах.

Інший аспект, що викликає нерозуміння, - це те, як визначена категорія громадян, яких не торкнеться збільшення віку виходу на пенсію, і чому не потрапляють в дану категорію працівники будівельної галузі, працівники житлово-комунального господарства, які основний час проводять в важких умовах. Чому в цю категорію входять працівники, зайняті на підземних роботах, і не входять, незважаючи на важку працю, що працюють на поверхні.

Я не думаю, що потрібно описувати всю значимість північних територій для економіки і геополітики Росії, проте нагадаю, що Крайню Північ дає країні п'яту частину національного доходу, 64 відсотка валютних надходжень і ін.

При цьому треба мати на увазі, що на Крайній Півночі порушені природні міграційні процеси, і можливість отримати підвищену пенсію залишається одним з чинників залучення працездатного населення в регіон. Слід мати на увазі й те, що на Півночі існує значне безробіття. Особливо в населених пунктах з містоутворюючими підприємствами, там, де згортається виробництво або йде скорочення його обсягів.

Потрібно також врахувати, що з точки зору цінової політики життя на Крайній Півночі не змінилася на краще, а тільки погіршилася у зв'язку з переходом до ринкових відносин. Порівняння можливостей пенсіонерів 60-70-х років минулого століття і теперішнього часу тому підтвердження.

Приклад: раніше пенсіонер, який одержує в Воркуті пенсію 132 рубля, мав можливість вилетіти в Москву за 42 рубля в один кінець, тобто фактично міг зробити три польоти, а в даний час у нього немає коштів навіть на один виліт. Сім'я могла виїхати з дітьми на літній відпочинок до моря, в даний час такої можливості також немає. При цьому відпочинок для жителів півночі в сприятливих кліматичних умовах життєво необхідний.

Я сподіваюся, що фахівці уряду, проаналізувавши і порівнявши ціни на продукти харчування, одяг, інші життєво важливі вищеназваного періоду і теперішнього часу, побачать, що ситуація не покращилася.

Необхідно прислухатися до настійних вимог сіверян про збереження існуючого порядку виходу на пенсію і пенсійного забезпечення для чоловіків і жінок, які працюють в районах Крайньої Півночі, без зміни, а також звернути увагу на інші вищеназвані аспекти.