Реклама
Реклама
Реклама

Вибори Президента: мелітопольський аспект

25 травня відбулися позачергові вибори Президента України. У державному реєстрі виборців значиться 165 тисяч жителів міста і району, складові територіальний виборчий округ № 81.

Незважаючи на неспокійну обстановку в нашій країні, позачергові вибори Президента України відбулися Незважаючи на неспокійну обстановку в нашій країні, позачергові вибори Президента України відбулися. Явка виборців в місті і районі була невисокою.

Всього в територіальному виборчому окрузі № 81 (Мелітополь та Мелітополь-ський район) було організовано 112 виборчих дільниць. За інформацією голови Мелітопольського окружкому Дмитра Колесника, проголосували 66 тисяч 364 жителя Мелітопольщини. Явка виборців на дільниці склала 40%. Всього в територіальному виборчому окрузі № 81 (Мелітополь та Мелітополь-ський район) було організовано 112 виборчих дільниць

Голова однієї з дільничних виборчих комісій в Мелітопольському районі Світлана Чубирь розповіла, що в попередні вибори в першу половину дня, хто проголосував вже було 50%, а в 2014 році їх кількість в цей же час склало лише 30% Голова однієї з дільничних виборчих комісій в Мелітопольському районі Світлана Чубирь розповіла, що в попередні вибори в першу половину дня, хто проголосував вже було 50%, а в 2014 році їх кількість в цей же час склало лише 30%. Законність виборчого процесу відстежували спостерігачі, в тому числі й іноземні, також на ділянках чергували правоохоронці. Голова Мелітопольської районної ради Юрій Єсипенко підкреслив, що позачергові вибори Президента України в Мелітопольському районі пройшли в демократичному полі.

Вже 26 травня Мелітопольська окружна територіальна комісія оголосила попередні результати виборчої кампанії.

Секретар Мелітопольської міської ради, виконуючий обов'язки міського голови Сергій Мінько звернувся зі словами подяки до членів окружної та дільничних комісій, правоохоронцям і самооборонівця, а також всім городянам, які брали участь у виборах Президента України.

- Тепер ми всі, незалежно від політичних уподобань, повинні консолідуватися навколо обраного глави держави і разом стабілізувати економіку і наводити порядок в державі, - зазначив Сергій Мінько. І додав, що вибори показали, що Мелітополь - це українське місто. - Хочу подякувати всім членам окружної комісії, всіх, хто працював в дільничних комісіях, спостерігачів, а це близько півтори тисячі чоловік, які в цей складний період показали свою злагоджену роботу і забезпечили нормальний процес голосування. Висловлюю подяку співробітникам міліції. На всіх ділянках в місті їх було близько 120-ти осіб. Вони організували спокійну нормальну роботу на виборчих дільницях, відстежували і контролювали в цілому криміногенну обстановку по територіях. Величезне спасибі Самообороні Мелітополя. За своєю ініціативою 140 осіб вийшли на охорону порядку і своєю участю допомогли співробітникам міськвідділу проконтролювати виборчий процес. Особлива подяка губернатору Запорізької області Валерію Баранову, який постійно тримав на контролі ситуацію в місті і районі, своєю активною участю допоміг нам вирішити ряд організаційних питань.

Як розповів голова виборчої комісії по територіальному виборчому округу №81 Дмитро Колесник, результати голосування ще обробляються комісією. Причиною цього стала «зависла» система «Вибори», яка заробила лише о пів на четверту ранку. Центральна виборча комісія звинувачує в цьому хакерів, які 25 травня неодноразово намагалися зламати сайти ЦВК і систему, щоб викласти необхідні їм результати голосування. Членам Мелітопольського окружкому довелося до чотирьох годин ранку 26 травня рахувати голоси вручну. Коли система «Вибори» заробила, члени окружкому почали вводити дані в систему. Цей процес тривав майже до чотирьох годин вечора 26 травня.

Також Дмитро Колесник розповів, що серйозних порушень, що впливають на хід виборчого процесу, в Мелітополі не відбулося. Один виборець намагався проголосувати за себе двічі. На жаль, члени виборчої комісії видали другий бюлетень цій людині. Даний факт вже зафіксовано в Центральній виборчій комісії, проводиться розгляд. За словами Дмитра Колесника, виборцю, який порушив закон, загрожує адміністративний штраф, а виборчої комісії - від адміністративного штрафу до кримінального покарання.

Ще один чоловік виявив, що навпроти його прізвища в списку вже розписалися раніше. Як пояснив Дмитро Колесник, це сталося помилково - хтось із виборців розписався не в своїй графі.

Багато скарг від виборців надходило в окружком про те, що деяких виборців не було в списках.

Як розповіла виборець Ксенія, вона не змогла проголосувати через те, що її не було в списку:

- Я військовослужбовець. Працюю у військовій частині більше 10 років. Кожен раз приходжу голосувати. В цьому році нам в частині роздали запрошення. Перевірили з чоловіком прізвища, все було правильно. Адже запрошення оформляються на підставі списків виборців. Коли 25 травня ми прийшли на виборчу дільницю, виявилося, що ні мене, ні чоловіка в списках немає. Ні в основних, ні в додаткових. На сусідній ділянці нас теж не було. Голова виборчої комісії запропонувала нам поїхати в суд, щоб за рішенням суду нас внесли в список. Така ситуація зі списками торкнулася багатьох військових.

Як пояснив Дмитро Колесник, в цьому році окружна територіальна виборча комісія не стосувалася списків. Цим питанням займалася державна реєстрація виборців.

За попередньою інформацією, більшість мелітопольців віддали свої голоси за Петра Порошенка - 35,9% (23 тисячі 872 людини). 11 тисяч 200 жителів міста і району довірили крісло Президента України Сергію Тігіпку. 5 тисяч 900 мелітопольців підтримали кандидатуру Михайла Добкіна (9% мелітопольців).

За попередніми результатами Центральної виборчої комісії, результати виборів визначили п'ятірку політиків-лідерів. Так, п'ятірку політиків замикає Сергій Тігіпко - його підтримали 5,27% громадян України (921 474 особи). На четвертому місці опинився Анатолій Гриценко - 5,46% голосів (954 209 осіб). Третє місце впевнено зайняв Олег Ляшко - 8,36% голосів (1 461 585 чоловік). Друге місце в п'ятірці лідерів зайняла колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко - за її кандидатуру проголосували 12,87% виборців (2 248 954 чоловік).

Абсолютним лідером передвиборної гонки і самих виборів став народний депутат, власник корпорації «Рошен» Петро Порошенко. Він набрав 54,5% голосів виборців (9 518 483 чоловік). Всього у виборах взяли участь 17 мільйонів 462 тисячі 350 виборців. Дані ЦВК поки попередні, оброблено більше 96% протоколів, але вже можна говорити про перемогу Петра Порошенка на виборах 2014 року.

Згідно із законом «Про вибори Президента України» Центральна виборча комісія повинна оголосити остаточні результати виборів до 4 червня. Після цього, протягом 30 днів новий Президент України пройде інавгурацію, після чого займеться державними справами.