Реклама
Реклама
Реклама

Російські вузи піднялися в світовому рейтингу

У рейтинг кращих світових університетів увійшли 22 російських навчальних закладів. Вперше лідерами стали американські вузи У рейтинг кращих світових університетів увійшли 22 російських навчальних закладів

Головна будівля МДУ імені М.В. Ломоносова. Фото: Сергій Бобильов / ТАСС

У топ-44 кращих навчальних закладів світу за версією QS World University Rankings в цьому році потрапили вісім російських вузів. У минулому році їх було п'ять. Кращими вузами Росії укладачі списку назвали МГУ імені Ломоносова, СПбГУ і Новосибірський державний університет. До речі, ще один вуз з Новосибірська - Державний технічний університет - вперше увійшов в рейтинг, зайнявши позицію в групі нижче 700-го місця.

МГУ в рейтингу QS World University Rankings зберіг 108 рядок, СПбГУ втратив дві позиції, опинившись на 258-му місці, НГУ піднявся на 26 рядків до 291-го місця. Четвертим і п'ятим вузом Росії названі МГТУ імені Баумана - 306-е місце, і МДІМВ - 350-е місце. Обидва за рік піднялися більш ніж на 30 позицій.

Новачками в топ-400 рейтингу QS стали МФТІ, Физтех, Томський державний університет і Томський ж політехнічний. У 500 кращих вузів також увійшли МІФІ, Вища школа економіки та Санкт-Петербурзький політехнічний університет.

Всього в цьому році в рейтинг потрапили 22 російських університету, з них 18 поліпшили свої позиції. Керівник дослідницького департаменту QS Бен Саутер в інтерв'ю ТАСС пов'язав успіхи вузів з державними зусиллями щодо їх підтримки. Своєю думкою про причини визнання російських навчальних закладів з Business FM поділився глава Асоціації недержавних вузів Росії Володимир Зернов.

З цією точкою зору згоден ректор Фінансового університету Михайло Ескіндаров.

Що стосується світових лідерів в галузі освіти, тут не обійшлося без сюрпризу. Вперше в історії рейтингу три перших місця зайняли американські вузи - Массачусетський технологічний, Стенфорд і Гарвард. Кембриджський університет, традиційно займав лідируючі позиції, відсунутий на четверте місце. Позиції втратили 38 з 40 британських вузів в рейтингу. опитані The Telegraph експерти пов'язують це з фінансовою невизначеністю в країні на тлі «Брекзіта». QS World University Rankings публікує рейтинги кращих вузів світу з 2003 року.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?