Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути аліменти на дитину по 100% максимуму?

  1. Як стягнути аліменти на дитину?
  2. Як стягнути аліменти на дитину з приватним підприємцем?
  3. Як стягнути аліменти на дитину з безробітного?
  4. Рекомендуємо ТАКОЖ:

Стягнути аліменти на дитину - завдання, яке випливає з обов'язку батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а також і після 18 років у разі непрацездатності або ж продовження освіти і необхідності матеріальної допомоги, що передбачено статтями 180, 198, 199 Сімейного кодексу України

Стягнути аліменти на дитину - завдання, яке випливає з обов'язку батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а також і після 18 років у разі непрацездатності або ж продовження освіти і необхідності матеріальної допомоги, що передбачено статтями 180, 198, 199 Сімейного кодексу України.

У період, коли батьки з дитиною проживають однією сім'єю, питання утримання дитини вирішується на побутовому рівні за домовленістю між батьками.

Однак таке питання виявляється гостріше, коли подружжя розлучається і дитина починає проживати з одним із батьків. Тоді, як правило, і виникає питання стягнути аліменти на дитину, який вирішується через суд. про порядок розірвання шлюбу ми писали раніше.

Аліменти на дитину можуть стягуватися судом незалежно від перебування в шлюбі між собою батьків дитини!

Як стягнути аліменти на дитину?

Аліменти на дитину можуть сплачуватися одним з подружжя добровільно, на підставі договору або стягуватися за рішенням суду.

При подачі позовної заяви щодо стягнення аліментів на дитину слід пам'ятати, що аліменти стягуються на користь того з батьків, з ким проживає дитина. Аліменти на дитину можна стягувати при відсутності спору про батьківство!

До позовної заяви про стягнення аліментів на дитину слід навести докази, які підтверджують проживання дитини разом з Позивачем, перебування його на утриманні у Позивача. Важливе значення при вирішенні питання розміру аліментів, мають докази фінансової спроможності Відповідача.

Адвокат, який надає юридичну допомогу у справі про стягнення аліментів допоможе зібрати належні і допустимі докази, які дозволять стягнути максимальну суму аліментів. Такими доказами можуть також бути показання свідків, кредитні угоди на придбання дорогих товарів, докази наявності офіційних і неофіційних доходів у Відповідача.

До позовної заяви про стягнення аліментів слід додати:

  • докази походження дитини від Відповідача;
  • докази проживання дитини з Позивачем;
  • докази в обгрунтування бажаного розміру аліментів

До речі, від сплати судового збору звільняються позивачі за подання позовів про стягнення аліментів! Тобто за подачу позову до суду Ви НЕ ПЛАТИТЕ судовий збір!

Зразок позовної заяви на стягнення аліментів на дитину:

Завантажити (DOCX, 13KB)

Подавши позовну заяву про прохання стягнути аліменти, Вам слід подбати про те, щоб в матеріалах справи був ідентифікаційний код Відповідача. Якщо у Вас немає інформації про ідентифікаційний код Відповідача, то згідно законодавства, суд повинен його отримати самостійно. Вам потрібно лише це проконтролювати. Оскільки, в подальшому це значно спростить виконання рішення суду.

У виконавчому листі на стягнення аліментів суд обов'язково повинен вказати ідентифікаційний код Відповідача.

Як правило, у справах про стягнення аліментів найчастіше суд зобов'язує відповідача виплачувати аліменти, однак в залежності від позицій сторін, поданих доказів, пояснень тощо, сума аліментів на утримання дитини може бути від 900 до 18 000 грн.

Як правило, у справах про стягнення аліментів найчастіше суд зобов'язує відповідача виплачувати аліменти, однак в залежності від позицій сторін, поданих доказів, пояснень тощо, сума аліментів на утримання дитини може бути від 900 до 18 000 грн

При визначенні розміру аліментів на дитину суд враховує:

  • стан здоров'я та матеріальне становище дитини;
  • стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка або дружини, батьків, дочки, сина;
  • інші обставини, які мають істотне значення.

Як стягнути аліменти на дитину з приватним підприємцем?

Як стягнути аліменти на дитину з приватним підприємцем

Якщо Відповідач зареєстрований приватним підприємцем, то відповідно до законодавства він зобов'язаний вести книгу доходів і витрат, де показує рух коштів, які можуть стати доказом фінансового стану Відповідача.

Однак, як показує практика, не всі підприємці сумлінно дотримуються вимоги вести зазначену книгу.

В такому випадку, доказами доходів можуть бути підтверджені докази витрат Відповідача, зокрема, витрати на утримання майна, витрати на здійснення підприємницької діяльності, тощо.

Стягувати аліменти з приватного підприємця рекомендується в твердій грошовій сумі, яка підлягає індексації. Так значно простіше розрахувати суму аліментів, яка підлягає до сплати.

Аліменти повинні використовуватися тільки за цільовим призначенням і належать тому, на чиє ім'я виплачуються.

Дитина, якій немає 18 років має повне право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані на його утримання.

Як стягнути аліменти на дитину з безробітного?

"Якщо людина офіційно безробітний це не означає, що у нього немає взагалі ніяких доходів"

Коли мова йде про стягнення аліментів багато людей дотримуються тієї думки, що якщо другий з батьків дитини безробітний, то і звертатися до суду про стягнення аліментів не варто, все-одно нічого не отримають. Ця думка однозначно є хибною.

Якщо людина офіційно безробітний це не означає, що у нього немає взагалі ніяких доходів.

Відомі випадки в практиці, коли суд стягував з особи, яка мала статус безробітного, на утримання дитини суму коштів в розмірі половини від мінімальної заробітної плати щомісяця.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 182 Сімейного Кодексу України, мінімум, який повинен виплачуватися на утримання дитини в якості аліментів не може бути менше, ніж 5 0% прожиткового мінімуму для дитини (зміна з 06.06.2017 р, раніше 30%) прож. хв. (Верхня межа - 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку - 14 000-18 000 грн.) Певного віку (зараз прожитковий мінімум для дитини до 6 років - 1626 гpн., Від 6 до 18 років - 2 027 гpн.).

Рекомендуємо ТАКОЖ:

Якщо все ж розмір аліментів у грошовій сумі менше такого мінімуму, то держава зі свого боку зобов'язується і виплачує державну допомогу в розмірі різниці між фактичною сплатою аліментів і 50% мінімумом.

У разі, коли має місце ухилення батьків від сплати аліментів, відсутня можливість утримувати дитину або ж невідоме місцезнаходження батьків, то дитині надається тимчасова держдопомогу, у розмірах не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини. Такі виплати здійснюються за рахунок держбюджету України.

Важливо також знати, що якщо у батька, у якого є одна дитина в першому шлюбі, і на нього він виплачує аліменти на дитину у сумі не менше 25% від всієї отриманої в цьому місяці зарплати, 2 дитини - не менше 33% від з / п, 3 дитини - не менше 50% народжуються ще діти в новому шлюбі (припустимо, дві дитини). Тобто для дитини від попереднього шлюбу сума аліментів зменшується.

Така ситуація виходить тому, що закон закріплює норму, згідно з якою у батька виплачується сума на утримання дітей не повинна перевищувати 50% його загального заробітку. Що це означає? Це означає те, що дитина від першого шлюбу буде отримувати аліменти з розрахунку 1/3 від 50% доходу батька, а 2/3 підуть на забезпечення двох дітей в новому шлюбі.

Це означає те, що дитина від першого шлюбу буде отримувати аліменти з розрахунку 1/3 від 50% доходу батька, а 2/3 підуть на забезпечення двох дітей в новому шлюбі

Якщо у Вас виникло питання щодо стягнення аліментів на утримання дитини, Вам слід звернутися до нас для отримання персональної юридичної консультації. Кожна ситуація є унікальною і потребує індивідуального підходу. Юридична консультація з приводу стягнення аліментів на дитину і правова допомога дозволить вирішити ситуацію на вашу користь максимально вигідно для Вас.

Про те, як стягнути аліменти на дитину, на відео:

▼ сподобалось Стаття? Поділіться! ▼

Корисний матеріал? Оцініть:

Є питання? Натісніть нижчих "ОТРІМАТІ консультацію"!

Знайшли помилку? Віділіть ее и натісніть Ctrl + Enter

Юрист, к.ю.н., керуючий партнер проекту "Правова Консультація", м.Харків.

Як стягнути аліменти на дитину?
Як стягнути аліменти на дитину з приватним підприємцем?
Як стягнути аліменти на дитину з безробітного?
Як стягнути аліменти на дитину?
Як стягнути аліменти на дитину з приватним підприємцем?
Як стягнути аліменти на дитину з безробітного?
Що це означає?
Знайшли помилку?