Реклама
Реклама
Реклама

Все найнеобхідніше про те, що потрібно знати при покупці квартири

  1. Ви вирішили купити квартиру в новобудові
  2. Як виключити ризики при покупці квартири на вторинному ринку?
  3. Як перевірити історію квартири?
  4. Як перевірити якість квартири і самого продавця?
  5. Як перевірити права третіх осіб?
  6. Пакет документів при покупці квартири на вторинному ринку
  7. Які поради варто взяти до уваги, купуючи квартиру?

Отже, зваживши свої фінансові можливості, ви прийшли до рішення купувати квартиру Отже, зваживши свої фінансові можливості, ви прийшли до рішення купувати квартиру. Правда, ще є деякі сумніви, де саме купувати - на первинному або вторинному ринку. Давайте визначимося з плюсами і мінусами обох варіантів.

Купуючи новобудову, ви повинні бути готові до того, що для благоустрою квартири знадобляться кошти. Втім, для кого-то квартира з «голими стінами» може бути навіть краще: ви хочете її обробити на свій смак, і у вас є на це час і гроші.

Купуючи житло на вторинному ринку, ви можете зіткнутися з необхідністю ремонту, аж до капітального. Крім того, в цьому випадку більш ретельної повинна бути перевірка історії квартири, і можливо, продавцеві доведеться збирати багато документів, а вам його чекати.

Звернувшись в агентство з нерухомості, ви за допомогою його фахівців убезпечите свою угоду з купівлі-продажу. Це заощадить вам фізичні і моральні сили. Але якщо ви сподіваєтеся на себе, або у вас є надійний помічник (краще юрист), то можете самостійно виконати весь шлях, починаючи з вибору квартири і закінчуючи отриманням свідоцтва на право власності. Головне - все зробити правильно.

Ви вирішили купити квартиру в новобудові

В цьому випадку ви справу маєте з фірмою, яка будує і продає вам квартиру, і це означає, що ви вступаєте в партнерську угоду. Можливо, вам знадобиться консультація стороннього юриста, який буде підказувати правильність ваших дій.

Добре, якщо ви купуєте квартиру у уповноваженої організації муніципалітету, в цьому випадку у вас не повинно бути занепокоєння з приводу порядності забудовника. Але більшість будівельних організацій працюють самостійно, і вам доведеться грунтовно попрацювати, щоб переконатися в надійності фірми, у якій збираєтеся купити нерухомість.

Ви вже знаєте кон'юнктуру ринку житла в своєму місті, і явно низькі ціни або відсотки при покупці в розстрочку повинні вас насторожити. Наведіть всі можливі довідки про забудовника, дізнайтеся, які будинки він зводив, і чи задоволені ним мешканці.

Відвідайте офіс організації і задайте свої питання. Наприклад, такі: якими банками забудовник акредитований, чи є у нього ліцензія і дозвіл місцевої влади на будівництво житла. Попросіть показати установчі документи та проектну декларацію забудовника. Отримайте адресу, за якою ведеться будівництво, і подивіться самі, як йдуть роботи.

Не пропустіть статтю про те, які витрати несе покупець при покупці квартири: https://consultmill.ru/kvartira/pokupka/pri-pokupke-kvartiry-kakie-rashody-neset-pokupatel.html

Задавайте якомога більше питань, наводите якомога більше довідок, і тільки в цьому випадку ви не помилитеся. Адже якщо компанія раптом оголосить себе банкрутом, а ви вже вклалися в квартиру, то повернути свої гроші вам буде надзвичайно складно.

Укладаючи з забудовником договір, знайте, що він складається індивідуально в кожному конкретному випадку. Допомога юриста вам стане в нагоді напевно.

У договорі повинні бути прописані такі пункти:

  • адреса будинку та характеристика квартири;
  • термін передачі квартири;
  • вартість, варіанти і терміни оплати;
  • форс-мажорні обставини і способи вирішення можливих суперечок;
  • термін дії гарантій на квартиру;

Головним документом вашої угоди із забудовником є ​​свідоцтво права власності. Але перш ніж його отримати, ви повинні прийняти у нього квартиру, уважно оглянувши. Якщо виявите недоліки і будете не готові з ними змиритися, то вкажіть їх в акті прийому-передачі. Забудовник зобов'язаний все усунути.

Запам'ятайте. Купуючи квартиру в новобудові, всі фінансові операції ви проводите по безналу. Але якщо вас переконали в доцільності готівкового розрахунку, то неодмінно вимагайте касовий чек про оплату і квитанцію до прибуткового касового ордеру.

Як виключити ризики при покупці квартири на вторинному ринку?

Що можна вважати перевагою покупки вторинної квартири Що можна вважати перевагою покупки вторинної квартири? По-перше, квартиру не треба чекати, поки її побудують. Ви відразу можете оцінити її стан, знадобиться робити капітальний ремонт або можна обмежитися косметичним і в'їжджати. Швидше за все, будинок вже має налагоджену інфраструктуру: десь недалеко дитячий сад, школа, магазини, є транспортні лінії.

Вам і продавцеві квартири для укладення угоди доведеться зібрати чималу кількість документів. І це не означає, що кожен робить свою справу, і цього цілком достатньо.

Ви як покупець повинні пройти, по суті, той же шлях, яким йде, збираючи довідки, свідоцтва та інші документи, нинішній власник квартири. Ви повинні бути впевнені, що доклали максимум зусиль, щоб убезпечити свою сделку.Что для цього треба робити?

Ви повинні переконатися, що продавець є законним власником квартири. Попросіть його показати паспорт, і, переконавшись, що він господар квартири, ви потім зможете навести про нього довідки в домоуправління.

Наступним кроком має бути знайомство з правовстановлюючим документом власника.

Варіантів документа кілька, у них є свої особливості:

  • договір купівлі-продажу;
  • договори міни;
  • договір дарування;
  • договір, який набув чинності за рішенням суду;
  • договір ренти;
  • свідоцтво про право на спадщину;

Такий договір - це головний документ власника, в ньому не повинно бути ніяких виправлень. Але іноді помарки в тексті все ж зустрічаються, в цьому випадку навіть одна виправлена ​​буква повинна бути завірена підписами продавця і покупця або підписом нотаріуса.

Уважно вивчіть правовстановлюючий документ: чи немає в ньому будь-яких умов, які можуть обмежувати право власника розпоряджатися квартирою, зокрема, продавати її. Виявивши запис, яка говорить про наявний обтяження або умовах, наприклад, про тривалий термін виплати за придбану раніше квартиру, ви повинні поцікавитися документами, що підтверджують, що ця умова виконана, а обмеження знято.

Якщо продавець показав вам договір приватизації, то зверніть увагу на всіх учасників, адже за законом кожен з них має свою частку власності на квартиру. І хоча договір купівлі-продажу буде підписувати той, на кого квартира зареєстрована, всі інші повинні дати письмову згоду на відчуження житла.

Якщо продавець квартири став її власником за договором дарування або свідоцтвом про право на спадщину, то для проведення угоди буде потрібно лише згода тих членів сім'ї, які проживають на цій площі.

Якщо власник квартири показав вам договір купівлі-продажу з розстрочкою платежу , Або він купував квартиру з використанням кредитування, в такій ситуації треба переконатися, що ніяких заборгованостей у нього не залишилося. Квартира може залишатися в заставі у продавця до повного погашення кредиту або боргу.

Про це в договорі (свідоцтві) є відмітка. Продаж житла можлива, але процедура ускладнена тим, що нинішній власник повинен отримати на угоду згоду заставодержателя, наприклад, банку.

Наступним вашим кроком має стати перевірка юридичної «чистоти» квартири.

Як перевірити історію квартири?

Серед документів на квартиру, які продавець повинен вам показати - виписка ЕГРП (Єдиний державний реєстр прав на нерухомість) Серед документів на квартиру, які продавець повинен вам показати - виписка ЕГРП (Єдиний державний реєстр прав на нерухомість). Вона може розповісти про багато подій, що мали місце в історії квартири. У виписці ви побачите всіх колишніх власників житла починаючи з 1998 року, коли реєстр був створений.

Перш за все, зверніть увагу, як часто квартира змінювала власників. Можливо, на неї накладався арешт. У виписці можуть бути згадки, наприклад, про терміни по визнанню угод недійсними, і тоді уточніть, чи знято терміни і чи є на цей рахунок відповідне рішення суду.

Якщо такі епізоди протягом 3 останніх років були, то можуть з'явитися претензії від попередніх власників. Має місце і така ситуація: суд розглядає питання по квартирі і ще не виніс рішення, значить, угоду слід відкласти на час.

Якщо квартира дісталася власнику у спадок, ви повинні переконатися, на якій саме підставі - за заповітом або за законом.

Покрокова інструкція для тих, хто не знає, з чого почати покупку квартири: https://consultmill.ru/kvartira/pokupka/s-chego-nachinat.html

Для чого це потрібно? Справа в тому, що спадкоємців може бути кілька, і можливо, хтось із них може звернутися до суду з вимогою про поновлення пропущеного строку для прийняття спадщини. Згідно із законом, до продавця квартири можна підписати угоду, в якому він зобов'язується вирішити всі можливі проблеми з іншими спадкоємцями.

Про квартиру і її нинішньому власнику зберіть якомога більше інформації. Поговоріть з сусідами, в домоуправління, в паспортному столі. Нерідко таким випадковим чином можна виявити, що в момент продажу між родичами, зацікавленими в даній житлоплощі, ведуться суперечки.

Для підтвердження варто звернутися із запитом до Росреестр або в канцелярію у цивільних справах суду, на території якого знаходиться квартира. Запам'ятайте, конфлікти навколо житлоплощі і обтяження - це для вас зайві ризики.

Як перевірити якість квартири і самого продавця?

Купуючи квартиру, ви не повинні обмежитися тільки її оглядом. Зверніть увагу на можливі перепланування, і якщо вони є, то поцікавтеся, узаконив їх продавець. Треба докласти зусиль, щоб подивитися документи БТІ на квартиру, там ви швидко помітите невідповідності перевлаштованих житла плану квартири.

Питання про перепланування принципово важливий. Якщо вона зроблена самовільно, і в експлікації квартири не проведені зміни, то одного разу ви самі, вже в якості власника квартири, можете опинитися порушником закону, і вам доведеться платити великі гроші за правильність оформлення або переробку в квартирі, а також штрафи.

Тому краще завчасно подбати про цей бік, запросити, наприклад, співробітника БТІ для огляду квартири.

Іноді продавець з незрозумілих причин доручає оформлення угоди своєму представнику, оформивши на нього довіреність. Вивчіть документ, завірений він нотаріусом, які повноваження покладені на представника, чи не закінчився термін дії документа. Оформлення за дорученням - небажаний для покупця випадок. Адже довіреність можна скасувати в будь-який момент, не повідомивши вас до відома.

Дуже важлива частина перевірки квартири пов'язана з людьми, які володіють нею або прописані там. Потрібно бути впевненим, що ви маєте справу з дієздатним людиною, що продавець не є асоціальним типом, наприклад, закінченим алкоголіком. При необхідності слід запастися довідкою з психоневрологічної або наркологічної клініки.

Як перевірити права третіх осіб?

Один з головних ризиків при купівлі квартири полягає в тому, що на житлоплощі можуть бути прописані люди, про яких ви не підозрюєте Один з головних ризиків при купівлі квартири полягає в тому, що на житлоплощі можуть бути прописані люди, про яких ви не підозрюєте.

Процедура перевірки прав третіх осіб - обов'язкова, вона дозволить вам встановити, чи зберігають ці люди право на проживання в разі продажу нерухомості.

Бувають ситуації, коли людина прописана, але ніхто не знає, де він. Можливо, він відбуває термін покарання у в'язниці, знаходиться на тривалому лікуванні або поїхав у довготермінове відрядження.

Нерідко люди похилого віку, інваліди, прописані на житлоплощі і передали квартиру з безоплатної угоді нинішнього власника, потім звертаються до суду з вимогою визнати свою угоду недійсною.

Згідно із законом, третя особа може з'явитися через кілька років і заявити свої права на житлоплощу. Ця ситуація чи не найнеприємніша для покупця, адже потім доведеться жити з незнайомою людиною або вирішувати питання за допомогою фінансів.

Інформацію про третіх осіб можна отримати, часом, тільки за розширеною виписці з будинкової книги. І це треба робити.

В тому випадку якщо в квартирі прописані неповнолітні діти , Закон завжди стоїть на сторожі їх інтересів. Перш ніж здійснювати операцію, переконайтеся в наявності у продавця відповідного дозволу органів опіки, яке видається з дотриманням прав дитини.

Ще одна поширена ситуація: продавець перебуває в законному шлюбі, хоча не живе з чоловіком. Він запевняє вас, що ніяких заперечень з боку чоловіка бути не може. Однак в ваших інтересах, щоб власник квартиру надав нотаріально завірена згода офіційного чоловіка або дружини на операцію. Воно обов'язково повинен бути доданий до пакету документів.

Пакет документів при покупці квартири на вторинному ринку

Оптимальний варіант угоди - укладення договору купівлі-продажу в нотаріальній конторі Оптимальний варіант угоди - укладення договору купівлі-продажу в нотаріальній конторі. Хоча закон передбачає і простий висновок, коли продавець і покупець складають текст в письмовому вигляді і підписують його.

У договорі має бути чітко прописаний порядок розрахунків, зазначений пункт про оплату заборгованостей по рахунках і документально підтверджений намір прописаних в квартирі осіб (які не є власниками) виписатися з неї.

Якщо господар квартири в законному шлюбі, то повинна бути згода другого з подружжя на угоду. Якщо є діти, то батьки повинні оформити офіційну згоду на виписку дітей.

Для державної реєстрації потрібно зібрати пакет документів у такому списку:

  • заяву покупця про державну реєстрацію його права власності;
  • заяву продавця про державну реєстрацію переходу права власності до покупця;
  • квитанція про оплату держмита та ксерокопія;
  • договір купівлі-продажу (з кожної сторони угоди і 1 примірник реєстраційної палати);
  • паспорта покупця і продавця;
  • правовстановлюючі документи в оригіналі;
  • виписка з будинкової книги та ксерокопія;
  • згода другого з подружжя на угоду, завірене нотаріусом;
  • технічний і кадастровий паспорт на квартиру (в тому випадку, якщо з моменту останньої угоди по квартирі пройшло 5 років);
  • постанову органів опіки в частині захисту інтересів неповнолітніх, прописаних у квартирі;
  • свідоцтво про народження неповнолітнього і ксерокопія;

В результаті всіх заходів по угоді результатом ваших зусиль стане отримання свідоцтва про право власності та зареєстрований договір купівлі-продажу квартири зі штампами про реєстрацію угоди і права.

Які поради варто взяти до уваги, купуючи квартиру?

Продажі квартири бувають прямі, зустрічні і розселення Продажі квартири бувають прямі, зустрічні і розселення. Перший варіант «чистого продажу» не викличе великих складнощів при оформленні угоди купівлі-продажу. При зустрічній покупці угода може затягнутися, а то і зірватися.

В цьому випадку не поспішайте вносити заставу за вподобану квартиру. Розселення дуже довгий процес і витратний, при якому покупець часом змушений брати на себе вирішення багатьох організаційних питань, здійснювати договори міни і купівлі-продажу.

Звернувшись до послуг агентства нерухомості, обов'язково укладайте договір. Зафіксуйте реальну вартість квартири, яку купуєте. Знизивши її, в разі будь-яких ускладнень, наприклад, розірвання договору, ви можете програти.

Детальний опис процесу передачі грошових коштів при купівлі квартири: https://consultmill.ru/kvartira/prodazha/peredacha-deneg.html

Вказавши реальну суму, ви потім оформите податкове вирахування і повернете частина грошей. Пільга зі сплати податкового вирахування для покупців житла становить 13% з суми до двох мільйонів рублів.

Якщо ви вносите певну заставу, то він повинен саме так називатиметься, але ніяк не авансом. Застава залишається вашою власністю, а аванс можна витлумачити як виплату за послуги.

Нагледівши на вторинному ринку квартиру для покупки, оціните не тільки її, але і будинок, в якому вона розташована. А точніше, статус будинку: особнячок може виявитися пам'ятником федерального значення, чи він знаходиться в довірчому управлінні. Це істотно змінить ваші плани на це житло.

Якщо вам доведеться писати розписку, то оформляйте її правильно. Це ваш борговий документ, і в разі помилки ситуація може бути витлумачена проти вас, наприклад, повернення грошей виявиться неможливим. Ніяких подвійних розписок не давайте. Наприклад, по розписці на зобов'язання продавця щодо відшкодування коштів на якісь поліпшення, практично неможливо стягнути.

Будьте обережні, щоб не зіткнутися з шахрайством при покупці квартири. Якщо продавець поспішає провести угоду, не відкриває всі свої документи, пропонує нерухомість за ціною, набагато нижчою за ринкову вартість, то задайте собі питання: чому він так робить. Звичайно, ситуації можуть бути різні у людини, але і випадків шахрайства сьогодні досить.

Може, продавець хоче скоріше позбутися від квартири, тому що є якісь обставини, небажані для нього, а вже для вас тим более.Мошеннікі можуть підробити рішення судів, заповіту, свідоцтва, договори передачі квартири та інші документи. Не давайте себе обдурити, перевіряйте і перевіряйте ще, якщо у вас є хоча б найменші сумніви. Відсудити квартиру у професійних шахраїв практично неможливо, так кажуть експерти.

Если ви купуєте квартиру за кордоном, враховуйте додаткові витрати, Які могут віявітіся Досить скроню. Вам придется оплачуваті послуги адвоката та перекладача в стране, де ви купуєте квартиру. Ви зобов'язані враховувати, що там може бути більш високий вміст житла, до цього додадуться проблеми збереження квартири під час вашої відсутності. І, звичайно, ви повинні добре знати закони цієї країни, де купуєте нерухомість.

Тим не менш, покупка квартири - це радісна подія для вас і вашої родини. І якщо ви доклали максимум зусиль до того, щоб перевірити «чистоту» придбаної квартири, проявили наполегливість у вивченні документів і обачність в проведенні операції купівлі-продажу, то всі колишні хвилювання повинні піти. Тепер ви стали власником бажаної нерухомості, і можна влаштовуватися в новій квартирі.

Як перевірити історію квартири?
Як перевірити якість квартири і самого продавця?
Як перевірити права третіх осіб?
Як виключити ризики при покупці квартири на вторинному ринку?
Що можна вважати перевагою покупки вторинної квартири?
Что для цього треба робити?
Як перевірити історію квартири?
Як перевірити якість квартири і самого продавця?
Як перевірити права третіх осіб?
Які поради варто взяти до уваги, купуючи квартиру?