Реклама
Реклама
Реклама

Вартість житла в Санкт Петербурзі

  1. Центр міста
  2. Нерухомість в «нових» районах
  3. Первинний ринок

Мені часто задають кілька простих запитань, наприклад: яка вартість житла в Санкт Петербурзі? або Що відбувається з цінами на нерухомість?

цінами на нерухомість

Важко дати такий же простий відповідь на ці питання. Ця стаття якраз і є спроба дати можливість в загальному зорієнтуватися на ринку житла. У попередній статті розповідається про тих факторах, які впливають на вартість житла в Петербурзі , Серед яких один з найважливіших - місце розташування. Я буду і далі робити огляди за цінами житла, тому не забудьте підписатися на оновлення сайту по електронній пошті .

Відразу хочу обмовитися, що в цьому пості мова йде не просто про вартість житла в Санкт Петербурзі, але про середні ціни на житлову нерухомість в Санкт-Петербурзі в 2011 році в різних районах і про деякі порівняннях з цінами 2010 г. Але потрібно пам'ятати, що ринок нерухомості в Петербурзі різноманітний і природно на кожне правило знайдеться виняток. Зараз тільки про статистику.

Умовно Санкт-Петербург можна розділити на дві частини - старий фонд або центральна частина, що включає в себе Центральний район, Петроградський, Васильєвський острів і Адміралтейський район і відносно нові райони - Виборзький, Калінінський, Кіровський, Красногвардійський, Красносельський, Московський, Невський, Приморський, Фрунзенський.

Центр міста

Найвища вартість житла в Санкт Петербурзі на сьогодні - на Петроградської стороні, майже стільки ж коштує квадратний метр житла в Центральному районі, потім слід Василеостровский район і Адміралтейський. Ринок нерухомості в цих районах в 2011 р відрізняється від інших такими характеристиками:

  1. Середня вартість квадратного метра в центральних районах майже на чверть дорожче вартості такого ж метра в нових районах.
  2. У цих районах вартість новобудов істотно вище в порівнянні з вторинним ринком.
  3. Вартість квартир на вторинному ринку в цих районах залишається на рівні 2010 р або поступово знижується.
  4. Розселення комунальних квартир в центрі міста в 2011 р практично зупинилося.

Тепер докладніше по цим характеристикам.

1. Про першу характерну рису можна додати тільки те, що це природне історично склалося відмінність, на яке впливає і те, що в центрі середня квартира істотно більше за метражем, ніж в нових районах.

2. Одночасно в цих районах зі зрозумілих причин вартість первинного житла перевищує вартість вторинного - і цей розрив збільшується, особливо в Центральному районі.

Так, в листопаді 2010 р вартість метра в новобудові тут була на 19% вище, ніж середня вартість метра на вторинному ринку (125 517 руб. / Кв.м. На первинному ринку до 102 001 руб. / Кв.м. На вторинному ), а в листопаді 2011 - вже на 28% (141 293 руб / кв.м. до 101 381 руб. / кв.м.).

3. За статистикою вартість житла в центральних районах в останній рік демонструють зниження, або залишаються практично на тому ж рівні, що і рік тому. Причому в найбільш дорогих районах - Петроградському і Центральному трохи знизилася навіть вартість 1-кімнатних квартир.

4. Приватні інвестори вже не інвестують в розселення комунальних квартир, тому що найцікавіші і прості варіанти розселені. Решта за загальним експертної думки не можуть бути розселені без участі держави.

Держава поки обходиться тільки заявами.
Більш того, кімнати в комуналках вигідніше продавати по одній, тому власники, які мають по кілька кімнат в квартирі, продають їх різним покупцям і кількість сусідів в комуналках поступово зростає. Центр міста ризикує перетворитися в нетрі, що в свою чергу може не тільки знизити інтерес до інвестицій в центральних районах, а й знизити туристичну привабливість Санкт-Петербурга.

Нерухомість в «нових» районах

Вторинний ринок

В щодо нових районах на особливому положенні знаходиться Московський - за вартістю житла він наближається до центральних районів (близько 90 тис.руб. / Кв.м), проте на відміну від старого фонду по динаміці зміни ціни Московський поводиться так само, як нові райони - вартість житла тут зростає.

З нових районів найбільш дорогим після Московського є Виборзький (~ 84 тис.руб. / Кв.м.). Майже однакові за ціною три райони - Красногвардійський, Калінінський і Приморський - приблизно близько 78 тис.руб. / Кв.м.

Найдешевший квадратний метр сьогодні знаходиться в Красносельском районі (близько 71 тис.руб. / Кв.м.), тут житло дешевше навіть, ніж в таких передмістях як Пушкін (~ 79 тис.руб. / Кв.м.) і Курортний район (~ 75 тис.руб. / кв.м.).

На відміну від Центру, нові райони в 2011 році зростали в ціні квадратного метра. Найшвидші темпи зростання вартості житла за останній рік також показали найдешевші райони - Красносельський, Фрунзенський і Невський.

На вторинному ринку покупці як і раніше вважають за краще найдешевші 1-кімнатні квартири. У 2011 році зростає також ліквідність 2-кімнатних квартир.
Відповідно найбільшими темпами зростає вартість 1-кімнатних квартир в нових районах.

Первинний ринок

У новобудовах в окраїнних районах ціни нижче ніж на вторинному ринку на 10-15%.

Насправді некоректно безпосередньо порівнювати вартість первинного і вторинного житла, тому що вартість первинної нерухомості дуже залежить від термінів здачі будинку - ціни в практично готових нових будинках не нижче, а часто вище, ніж на вторинному ринку.

Проте, ми домовилися говорити про середні ціни і тенденції. Так ось, зростання вартості на первинному ринку можна порівняти з ростом на вторинному - в загальному 5-8% за рік.

Найдорожчі квадратні метри в споруджуваних будинках в Московському (~ 84 тис.руб. / Кв.м.), Кіровському (~ 72 тис.руб. / Кв.м.) і Виборзькому (70 тис.руб. / Кв.м / ) районах. А найдешевші - в будинках Красногвардійського району (62 тис.руб. / Кв.м /).

За даними bn.ru найбільш швидкими темпами в 2011 р в споруджуваних будинках росли ціни на 2-х і 3-х кімнатних квартирах.