Реклама
Реклама
Реклама

Ринок нерухомості Харкова: ліквідними залишаються тільки однокімнатні квартири

Харків, 27 січня.

За рік з початку євромайдан квартири в Харкові з вигідної і ліквідної точки вкладення коштів перетворилися в більшості своїй в баласт, який стає все дешевше і ненадійніше з кожним кілометром наближення лінії фронту до Харкова. Ще влітку, в зв'язку з напливом перших хвиль переселенців з Донбасу, ціни на житло отримали джерело зростання, але вже з осені експерти фіксують різке зменшення кількості платоспроможного попиту на нерухомість і падіння цін у валютному еквіваленті.

"У 2006 році ми з чоловіком купили в кредит квартиру на ХТЗ, віддали за неї 45 тис доларів. Зараз борг - близько 25 тис доларів. І навіть коли долар замість 5 грн став коштувати 8, а потім 14 і 20 грн, ми вважали, що ця покупка вигідна, поки не спробували виставити квартиру у вільний продаж. Так ось, реально продати її зараз можна рівно за ті гроші, які ми відразу і віддамо банку ", - говорить Наталя, вчитель молодших класів. За її словами, це фактично позбавляє можливості її сім'ю швидко виїхати з воюючою країни: "Грошей купити житло десь ще просто не залишається. Покупок в доларах майже немає, все заявляють ціни тільки в гривнях. А значить, по суті, ця війна вже вкрала у нас мінімум 20 тис доларів ".

Харків, 27 січня

"Ця війна вже вкрала у нас мінімум 20 тис доларів"

За інформацією ріелторів, ринок дійсно завмер, кількість угод лічені.

"Відсутні угоди як на первинному, так і на вторинному ринку. Рахуйте самі - в 2013 році вартість 1 квадратного метра в новобудовах Харкова коливалася від 4800 до 9000 грн. Отже, купуючи пай, клієнт змінював і вкладав не менше 25-30 тис доларів. сьогодні, навіть продаючи пай самому забудовникові, він отримує на руки суму в 2,5-3 рази меншу в перерахунку на долари ", - розповідає Вероніка, незалежний ріелтер. Відсутні угоди як на первинному, так і на вторинному ринку

"Сьогодні навіть продаючи пай самому забудовникові, він отримує на руки суму в 2,5-3 рази меншу в перерахунку на долари"

За її словами, на вторинному ринку ціна однокімнатної квартири на Павловому Полі впала з 42-45 до 33-37 тис доларів, 2-кімнатної на Салтівці - з 45-48 тис до 37-40 тис, 3-кімнатної на Нових будинках - з 60 тис до 45-47 тис.

"Щодо ліквідними залишаються однушки або кімнати в комуналках в хороших районах. На них є попит і продати їх можна за 2-3 тижні, інші більш дорогі об'єкти можуть стояти на продажу місяцями, їх навіть не дивляться", - говорить експерт.

На думку Катерини, співробітника одного з харківських банків, експерта по іпотечному кредитуванню, "до нас вже неодноразово зверталися позичальники по валютних кредитах з проханням перевести кредит в гривню в зв'язку з ростом курсу і різким падінням ринкової вартості нерухомості. Поки ми змушені відхиляти такі прохання по різних причин. НБУ не роз'яснив нам, звідки будуть братися кошти на компенсацію наших втрат у разі конвертації, особливо якщо ми будемо втрачати на курсі і на процентних ставках ".

НБУ не роз'яснив нам, звідки будуть братися кошти на компенсацію наших втрат у разі конвертації, особливо якщо ми будемо втрачати на курсі і на процентних ставках

НБУ не роз'яснив нам, звідки будуть братися кошти на компенсацію наших втрат у разі конвертації

Всі експерти сходяться на думці про те, що колись найбільш дороге на Україні житло в Харкові перетворюється в неліквідне майно, і причини цього очевидні - складна кримінальна ситуація в місті, зростання числа терактів, близькість зони АТО.

Євген Паромний

Приєднуйся до нас на каналі в Яндекс.Дзен