Реклама
Реклама
Реклама

Порядок оформлення іпотеки на вторинне житло в Україні

Сьогодні іпотека оформляється в двох видах: перший - коли продавцем є компанія-забудовник, другий - коли квартира купується у приватної особи Сьогодні іпотека оформляється в двох видах: перший - коли продавцем є компанія-забудовник, другий - коли квартира купується у приватної особи. За основними критеріями ці дві процедури ідентичні. Але існують і деякі факультативні формальності, пов'язані саме до оформлення вторинного житла. Саме про них і піде мова далі.

Як оформляється іпотека в залежності від виду об'єкта

Принцип такого банківського продукту полягає в наданні грошових коштів на покупку житла з одночасним переходом об'єкта в заставу фінансової організації. Якщо здобувач планує придбати квартиру в новобудові, то в першу чергу він звертається не в банк, а до компанії-забудовнику. Такі організації співпрацюють відразу з декількома банками, з одним з яких потенційний позичальник і матиме далі. Угоди такого роду оформляються порівняно швидко - основну частку часу займає перевірка благонадійності позичальника.

Якщо планується покупка вторинного житла, то здобувач тепер звертається будь-який банк, що працює з іпотекою. На відміну від першого випадку, тут потрібно надати не тільки пакет підтверджуючих платоспроможність документів, але ще і дані на придбану квартиру. У випадку з новобудовою банк вже заздалегідь знає особливості і оцінну вартість кожної квартири. Коли купується вторинне житло, буде потрібно проведення його оцінки.

Оцінка квартири і укладення угоди

Ключовий етап процедури - оцінка об'єкта. Його ринкова вартість не матиме великого значення, як не матиме значення і власна оцінка, проведена позичальником. Співробітники банку самостійно проведуть всі оціночні заходи, і саме ці дані будуть взяті за основні.

По завершенню цих заходів і після встановлення вартості, позичальникові оголошується підсумкова сума. За фактом з цієї суми на покупку виділяється приблизно 60-75%. Крім цього позичальник повинен внести в обов'язковий перший внесок. У більшості випадків це не менше 15-20%. Невід'ємними умовами таких угод є наступні:

- вищий відсоток по кредиту - "вторинка" має меншу ліквідністю, ніж житло в новобудові, тому фінансова організація несе більше ризиків його нереалізації в разі розірвання угоди з позичальником;

- практично всі федеральні і банківські програми в основному направлені на придбання саме нових квартир;

- організації часто відмовляють у наданні коштів на увазі низьку ліквідність (або цілковито не ліквідності) об'єкта;

- схвалюється сума на кілька порядків менше, ніж суми, що видаються на придбання нового житла.

По термінах тут практично ніколи не буває відмінностей - порядок оформлення іпотеки на вторинне житло передбачає можливість дії договору до 30 років. Що стосується інших умов, то більшість банків воліють встановлювати їх самостійно.

Читайте також: Копірайтинг та розміщення новин на сторінках РІП "Прораб Дніпропетровщини"