Реклама
Реклама
Реклама

покупцям

Сьогодні навряд чи знайдеться хоча б одна людина, якій не знайоме слово іпотека. Хто - то просто знає про існування такої форми застави, а кому-то довелося зіткнутися з нею особисто або тільки належить. Благо на сьогоднішній день, фінансових організацій надають програми іпотечного кредитування в Дніпропетровську і не тільки, безліч. І здавалося б, які проблеми ?? Вибирай будь-і дій! Але, так як іпотека відноситься до кредитів, які оформляються на тривалий термін (в основному це 10-30 років). Те, перед тим як остаточно прийняти рішення на користь того чи іншого банку, щоб отримати кредит на житло в місті Дніпропетровськ, варто все ж ретельно вивчити не тільки умови надання іпотеки, а й права та обов'язки сторін, що беруть участь в процесі.

Отже, як все ж грамотно вибрати банк для оформлення іпотеки Отже, як все ж грамотно вибрати банк для оформлення іпотеки? Тут варто відразу зазначити пару нюансів, які можуть істотно полегшити або навпаки ускладнити вам вибір. Наприклад, ви знаєте 10 банків, які працюють по іпотечному кредитуванню. І в принципі можете звернутися в будь-який з них. Але не всім 10 банкам, ви можете підійти як потенційний позичальник. Наприклад, у вас може бути недостатній, конкретно для цього банку, трудовий стаж чи вони кредитують тільки перевірених забудовників (як правило, це стосується іпотеки первинного ринку). Деякі фінансові організації вимагають «ТАКИЙ !!» пакет необхідних документів, який тільки додасть вам невиправданої головного болю, а комусь достатньо стандартного набору документації. Теж стосується і першого внеску. У деяких банків мінімальний перший внесок коливається від 10% до 20%, а в інших може бути і всі 50%. Тому само собою, якщо у вас є, наприклад, тільки 10%, то вам не підійде банк з великим початковим внеском, так само і ви, будете малоцікаві їм як позичальник. За підсумком, з 10 здавалося б можливих варіантів отримання іпотеки, залишиться 5 банків або і того менше.

Але, навіть з такої малої кількості потрібно все ж вибрати один єдиний «правильний» банк. І тут вже порівняння ТІЛЬКИ величини річного відсотка за іпотекою буде замало.

Перше на що потрібно звернути увагу - це, звичайно ж, на сам банк, що надає вам кредит. Вибирати потрібно тільки перевірені, давно працюють в даній сфері банківські та фінансові організації. Сьогодні, на жаль, з'являється дуже багато, так званих, банків - одноденок. Які, пропонуючи найвигідніші умови кредитування, часто просять позичальника внести перший внесок або оплатити якісь комісійні. При цьому заплачені вами гроші не гарантують отримання іпотеки, та й повернути їх назад буде практично неможливо. Тому не пошкодуйте часу і дізнайтеся про банк якомога більше інформації, скільки працюють на ринку, кількість філій і відділень, по можливості і їх основні фінансові показники. Непогано буде також поцікавитися у знайомих і друзів, хто оформляв іпотеку і з яким банком працювали при цьому.

Другий важливий фактор це, звичайно ж, розмір процентної ставки за кредитом. Тут також є свої нюанси, звернути на які Другий важливий фактор це, звичайно ж, розмір процентної ставки за кредитом варто особливу увагу. Часто буває, що який-небудь банк пропонує найнижчу (навіть можна сказати нереально низьку), в порівнянні з іншими фінансовими організаціями, ставку. Але, як правило, за низькою ставкою, спритні банкіри, намагаються приховати комісію, яку потім додадуть до вашого щомісячного платежу. І іноді, переплата по іпотеці навіть з 20-ма процентними річними, але без будь-яких щомісячних комісій, може в підсумку бути менше, ніж при тих же 9 -10%, але з щомісячною комісією, яка коливається від 0,8 до 1 , 5% від основної суми кредиту.

Тому для цього, у фахівця банку, варто попросити не тільки умови кредитування, а й попередній графік погашення, завдяки якому ви побачите розмір щомісячного платежу і загальну переплату по кредиту.

Пам'ятайте !!! Завжди дізнавайтеся всі можливі комісії та розміри обов'язкових платежів, які належить вам оплатити при оформленні та видачі іпотечного кредиту. Краще буде, якщо у вас буде письмове підтвердження, про те які саме платежі ви повинні здійснити. Так як часто буває, що вже підписуючи договір іпотеки, банку потрібно оплатити разові комісії за видачу коштів, відкриття рахунку для перерахування і іноді навіть за саме перерахування, про які ви могли спочатку і не знати.

Також не зайвим буде дізнатися умови дострокового погашення кредиту. Адже навіть сьогодні, ще є банки, які за дострокове погашення нараховують штрафні санкції. Уточніть також можливі варіанти перегляду графіка, при достроковому погашенні частини іпотечного кредиту. Це може бути або скорочення термінів кредитування, або зменшення щомісячного обов'язкового платежу по кредиту. В основному за такою схемою працює більшість банків, але навіть сьогодні бувають винятки. Тому не зайве буде з'ясувати і ці моменти, навіть якщо сьогодні ви і не плануєте погасити кредит достроково.

Не забувайте також уточнювати і розмір штрафних санкцій при простроченні щомісячного платежу. Зрозуміло справа, що оформляючи іпотеку, ви думаєте погашати все вчасно і в повному обсязі, але наша життя повне несподіванок. А іпотека, як згадувалося вище, оформляється на кілька років, іноді навіть на десятиліття, а за цей час може статися все що завгодно. Тому варто заздалегідь уточнити і ці моменти.

Не забудьте дізнатися і про додаткові можливості, які, з більшою часткою ймовірності, допоможуть вам отримати позитивну відповідь по кредиту. Уточніть чи є в банку можливість обліку вашого н еофіціального або додатково доходу, а також можливість залучення додаткових співпозичальників або поручителів (при необхідності).

Також варто попросити і шаблон кредитного договору. Не соромтеся попросити у співробітника банку роз'яснити вам той чи інший, незрозумілий особисто вам, пункт або умови договору. Варто звернути особливу увагу на умови, при яких банк може вимагати від вас дострокового погашення кредиту.

У будь-якому випадку ніколи не біжіть за дешевизною, краще виберіть банк із середніми процентними ставками, зрозумілим графіком погашення і прозорими умовами кредитування. Це буде найкращий варіант, який в майбутньому не піднесе вам неприємних сюрпризів і забезпечить прийнятний рівень обслуговування протягом усього терміну кредитування.

С ув. Агентство «Ексклюзив в нерухомості»

Сайт Агентства нерухомості Estate-ua.com.ua

тел. (097) 963-93-60, (063) 963-93-60

І здавалося б, які проблеми ?
Отже, як все ж грамотно вибрати банк для оформлення іпотеки?