Реклама
Реклама
Реклама

іпотека вторинна

Іпотека вторинна - це найбільш затребуваний вид кредитування житла, де об'єктом кредиту виступає заставна нерухомість Іпотека вторинна - це найбільш затребуваний вид кредитування житла, де об'єктом кредиту виступає заставна нерухомість.

Загальна сума за двома іпотекам не повинна перевищувати 80% від ціни нерухомого майна. Даний вид кредитування часто є обтяжливим навіть для матеріально забезпечених клієнтів. Так як є загроза порушення графіка платежів, що може призвести до нарахування пені. Тому для позичальників існують ризики втрати заставного майна. Щоб вирішити цю проблему російські банки почали розробляти програму з оформлення вторинної іпотеки. Однак перед тим як її оформляти, необхідно ознайомитися з ключовими моментами програми.

Особливості іпотеки вторинної

При оформленні вторинної іпотеки   клієнт   виступає позичальником відразу в двох банківських організаціях При оформленні вторинної іпотеки клієнт виступає позичальником відразу в двох банківських організаціях. У першому банку він отримував основний кредит на придбання житла, а другий погасив наявну заборгованість перед першим банком. Об'єктом застави тут виступає раніше закладене житло, яке було придбано за рахунок кредитних грошей першого банку.

При цьому всі документи будуть знаходитися в першому банку, що дає право другої кредитної організації посилювати умови видачі вторинної іпотеки. Основною метою посилення вимог є мінімізація ризиків в разі безповоротності позикових коштів. Програма даного виду кредитування житла розроблена вже в багатьох банках Росії. Однак якщо по кредиту, який забезпечений іпотекою, є прострочення або інші проблеми, то це призводить до поганої кредитної історії. Тому перед оформленням вторинного позики зацікавлена ​​особа має подати до банку пакет документів, який доводить матеріальне добробут позичальника.

Умови надання іпотеки вторинної

Природно банки не завжди погоджуються на надання вторинної позики через те, що вони становятсякредітором другого порядку Природно банки не завжди погоджуються на надання вторинної позики через те, що вони становятсякредітором другого порядку. Так кредитна установа, яка видала другий займ , Отримує тільки зобов'язання, що залишилися після проведених виплат першому банку. Також всі оригінали документів знаходяться в банківській організації, яка оформила першу іпотеку. Банк другого порядку отримує тільки копії цих документів. Високі ризики тягнуть за собою збільшення процентної ставки по кредиту. При оформленні іпотеки вторинної обов'язковим є:

  • наявність довідки про доходи;
  • початковий внесок в розмірі від 15 до 20%;
  • гранична сума кредиту не повинна перевищувати 80% від вартості об'єкта нерухомості;
  • граничний термін надання другої позики - 15 років;
  • вік позичальника не більше 55 років;
  • матеріальний добробут клієнта;
  • відсутність інших кредитних зобов'язань, не рахуючи першої іпотеки.

При підписанні договору позики на іпотеку узгоджується графік надходження платежів від клієнта з урахуванням нарахованих комісій і відсотків.

Однак необхідно ретельно ознайомитися з умовами договору, щоб уникнути прихованих комісій та додаткових умов, за які береться плата. Цей вид кредитування житла може оформлятися в рублях і в іноземній валюті. Якщо кредит оформлений в доларах, тоді при закритті договору і кінцевому перерахунку відсотків сума кредиту може збільшитися.

Відмінність іпотеки вторинної від рефінансування

При оформленні кредиту вторинного позичальникові необхідно вносити платежі по першій іпотеці і другий. Крім того, вторинний кредит передбачає істотну переплату для боржника. Тоді як рефінансування має на увазі погашення першого позики в одній банківській організації за рахунок отримання нового кредиту в другій.

Як оформити іпотеку вторинну

Для оформлення вторинної іпотеки позичальнику потрібно знайти банк, який пропонує програму даного виду кредитування житла. Бо якщо виникли проблеми з першим кредитом, то у клієнта може зіпсуватися кредитна історія , Що призведе до більш жорстких вимог по другому займу. Також будуть підвищені вимоги до матеріальної спроможності позичальника, яку потрібно буде доводити відповідними документами. Для оформлення вторинної іпотеки необхідно підготувати:

  • заяву на надання другого кредиту;
  • документ, що засвідчує особу;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • трудову книжку;
  • довідку, що підтверджує доходи позичальника за 12 міс. (Форма 2-ПДФО);
  • довідку про наявність додаткових доходів;
  • початковий внесок у розмірі від 15 до 20%.

Оформлення іпотеки вторинної для поліпшення житлових умов

Часто трапляється, що сім'ї, які придбали нерухомість в кредит, бажають поліпшити свої житлові умови Часто трапляється, що сім'ї, які придбали нерухомість в кредит, бажають поліпшити свої житлові умови. При цьому заборгованість за борговими зобов'язаннями ще не погашена.

В такому випадку банки часто готові видати новий кредит на придбання житла. При розгляді заявки враховується погашена заборгованість, яка повинна бути не менше суми початкового внеску. Але, головною умовою видачі другої іпотеки є відсутність прострочень і достатній матеріальний рівень позичальника. Банк також враховує, що залишилися грошові кошти після сплати щомісячного платежу, вони не повинні бути менше 50% від загальних доходів клієнта. Забезпеченням другого кредиту може виступати вже наявна нерухомість, яка виступала забезпеченням першої іпотеки. Однак, не всі банківські установи згодні на такі умови. Тому позичальникам залишається продати своє майно, щоб погасити першу іпотеку і придбати нове житло. Але варто враховувати, що нерухомість знаходиться в заставі у банку, тому реалізувати її можна тільки за згодою кредитної організації. Для швидкого пошуку покупця можна знизити ринкову вартість нерухомості.