Реклама
Реклама
Реклама

Як заочно зняти дочка з реєстрації, щоб продати квартиру?

brainsil / Fotolia   Згідно з Цивільним кодексом РФ, якщо господиня вирішила продати квартиру, то до нового власника права на квартиру переходять з обтяженням, тобто із зобов'язанням надати користування квартирою дочки колишньої господині, в даному випадку на три роки (або менше - до закінчення терміну тимчасової реєстрації) brainsil / Fotolia

Згідно з Цивільним кодексом РФ, якщо господиня вирішила продати квартиру, то до нового власника права на квартиру переходять з обтяженням, тобто із зобов'язанням надати користування квартирою дочки колишньої господині, в даному випадку на три роки (або менше - до закінчення терміну тимчасової реєстрації). Але цей варіант невигідний для продавця, тому що наявність тимчасового мешканця в квартирі, що продається істотно знижує її товарну вартість. При продажу квартири я б не рекомендував приховувати такі дані від нових господарів, так як це може призвести згодом до зустрічних претензій покупців житла, аж до розірвання договору.

Вийти з цієї ситуації можна наступним чином: власниця житла повинна звернутися з письмовою заявою у довільній формі до територіального органу ФМС з проханням зняти з реєстраційного обліку свою дочку в зв'язку з її достроковим вибуттям (вона буде фігурувати в заяві як тимчасовий мешканець). І тоді квартира буде продаватися вже без обтяження. Якщо буде необхідно (на практиці співробітники ФМС можуть зажадати особистої присутності виписується), то дочка може надіслати поштою нотаріально завірене (наприклад, в консульстві РФ в країні її перебування) згоду на дострокове зняття з реєстраційного обліку за даною адресою.

Як виписати людину, якщо невідомо, де він знаходиться?

Через «чорних» ріелторів залишилися без житла і реєстрації. Що робити?

Природно, для продажу квартири Вам необхідно зняти Вашу дочку з реєстраційного обліку, навіть незважаючи на те що вона зареєстрована в квартирі тимчасово. В іншому випадку Вам доведеться продавати квартиру з пристойною знижкою. Зараз при покупці квартири всі поважають себе покупці перевіряють історію права власності на цю нерухомість (це зовсім не складно) і виявляють усіх осіб, які мають право користування житлом, в тому числі зареєстрованих в ньому навіть тимчасово. Відсутність штампа в паспорті дочки Вам нічим не допоможе.

Зняти дочка з реєстраційного обліку можна двома способами.

По-перше, на підставі довіреності на Ваше ім'я. Ця довіреність повинна бути нотаріально засвідчена нотаріусом в країні перебування, на ній повинен бути проставлений апостиль (якщо держава, де живе дочка, допускає проставлення апостиля). Потім, уже на території РФ, необхідно зробити переклад цього документа на російську мову і завірити у російського нотаріуса. Або ж довіреність російською мовою може бути посвідчена консулом РФ в тій країні. Варто зазначити, що не всі органи реєстраційного обліку допускають зняття з обліку за дорученням, але оскільки це Ваша дочка і зареєстрована вона тимчасово, проблем виникнути не повинно.

Другий спосіб - це звернутися в суд і зняти дочка з реєстрації на підставі судового рішення. Це нескладно, результат практично гарантований, але це займе більше часу і зажадає деяких фінансових витрат. Інша справа, якщо дочка не згодна добровільно знятися з реєстраційного обліку. В такому випадку судовий позов - це єдиний спосіб вирішити дане питання.

Якщо Ваша дочка була тимчасово зареєстрована в квартирі як гість, Вам необхідно звернутися в паспортний стіл Центру державних послуг «Мої документи» і написати заяву. У заяві необхідно вказати, що Ваша дочка зараз не проживає за даною адресою, в зв'язку з чим Ви, як власник житла, просите зняти її з реєстраційного обліку з Вашої квартири. У заяві також необхідно буде вказати точну адресу проживання дочки в даний момент.

Якщо Ви з дочкою уклали договір безоплатного користування житлом на три роки, то:

Ви чекаєте, коли термін договору закінчиться, і потім передплачуєте дочка через паспортний стіл на підставі закінчення дії договору безоплатного користування;

якщо Ви з яких-небудь причин не можете дочекатися закінчення дії договору, то його доведеться розірвати, тобто підписати угоду про розірвання. Для цього Ваша дочка повинна надіслати довіреність на людину, яка від її імені розірве договір. Після цього Ви йдете в паспортний стіл і пишіть заяву. Підставою для зняття з обліку буде вже наявне розірвання договору.

Як швидко і вигідно продати квартиру в маленькому місті?

Чи повинна я платити податок на продаж і покупку житла, роз'їжджаючи з синами?

Для того щоб зняти дочка з реєстраційного обліку на підставі рішення суду, необхідно зібрати доказову базу. Вам буде потрібно довести той факт, що тимчасово зареєстрований людина не проживає в даній квартирі, не оплачує комунальні платежі, не з'являється на даній житлоплощі. Для досягнення цих цілей можна використовувати показання свідків (сусідів), працівників керуючої компанії. Після набрання рішенням суду законної сили Ви вже можете зняти тимчасово зареєстрованого людини з реєстраційного обліку.

В першу чергу, Вам треба розуміти, якими нормами права регулюються правовідносини з приводу проживання Вашої дочки і продажу квартири. Згідно зі статтею 20 ГК РФ, місцем проживання Вашої дочки буде визнаватися те місце, де вона постійно або переважно проживає. Питання постановки на реєстраційний облік і зняття з обліку вже вторинні (по відношенню до ст. 20 ГК РФ).

Таким чином, відповідно до Цивільного кодексу РФ, місце проживання Вашої дочки - це не Ваша квартира. А звідси вже випливає Ваше право зняти її з реєстраційного обліку в судовому порядку (безумовно, попередньо вирішивши з дочкою питання етичного характеру). До речі, її фактичне проживання за межами РФ навіть спростить процедуру. Також, виходячи з ст. 292 ГК РФ, якщо власник житла його продає, то члени сім'ї продавця, що не були власниками, автоматично втрачають право проживання в проданої квартирі.

Тобто реєстрація дочки в Вашій квартирі не є перешкодою для продажу квартири. Іншими словами, Ви маєте право продати своє житло навіть із зареєстрованою в ній дочкою. І тоді вже новий власник може звертатися до суду.

Однак є один момент, який не можна обійти увагою. Якщо Ваша дочка була зареєстрована в даній квартирі на момент приватизації, то без її згоди виселити і зняти її з реєстраційного обліку нереально. Цього не зможете зробити ні Ви, ні новий власник.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Через «чорних» ріелторів залишилися без житла і реєстрації. Що робити?

Чи потрібна регист рація, щоб записатися в дитсадок і школу?

Що робити, якщо орендарі не платять і відмовляються виїжджати?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як виписати людину, якщо невідомо, де він знаходиться?
Що робити?
Як швидко і вигідно продати квартиру в маленькому місті?
Чи повинна я платити податок на продаж і покупку житла, роз'їжджаючи з синами?
Що робити?
Що робити, якщо орендарі не платять і відмовляються виїжджати?