Реклама
Реклама
Реклама

Зі скількох і до скількох можна шуміти в квартирі за часом?

  1. Правила проживання в багатоквартирному будинку
  2. Федеральний закон про тишу в багатоквартирному будинку
  3. Закон про дотримання тиші в Москві і Санк-Петербурзі
  4. Як боротися з галасливими сусідами

Якщо вас звинувачують сусіди в порушенні тиші або ж навпаки, ви страждаєте від того, що ваші сусіди шумлять, напевно перше питання, яке вам цікаво дозволити - це зі скількох і до скількох можна шуміти в квартирі за часом і яка відповідальність настає за правила порушення тиші .

Які закони регулюють рівень шуму в квартирі, які покарання за порушення тиші передбачені в законодавстві - всю цю інформацію ми повністю розкриємо в даній статті.

Правила проживання в багатоквартирному будинку

Демографічна ситуація в нашій країні поліпшується з кожним роком, народжуваність зростає, і відповідно їй зростає і кількість багатоквартирних будинків, у великих мегаполісах це будівництво особливо помітно.

І оскільки багато родин проживає зараз саме в багатоквартирних будинках, це накладає певні обмеження на поведінку в своїй квартирі, оскільки кожен житель такого будинку волею-неволею змушений рахуватися з думкою інших своїх співмешканців.

Головний фактор, який обмежує галасливі прояви жителів в багатоквартирному будинку - це присутність за стінкою сусідських сімей, які в тій же мірі, що і ваша сім'я, мають право на відпочинок в тиші і спокої.

Жителі багатоквартирних будинків в даний час підкоряються Правил користування житловим приміщенням, які були затверджені Постановою Уряду РФ № 25 від 21.01.2006г.

В даних правилах чітко вказано, що всі мешканці наділені обов'язком:

  • Використовувати своє житло тільки за його прямим призначенням.
  • Стежити за станом порядку і справності як в совій власній квартирі, так і в частині, що стосується загальнобудинкового майна.
  • З попереднього пункту випливає необхідність повною мірою оплачувати утримання власної квартири і брати участь, пропорційне своїй частці в загальній частці власності в оплаті утримання і ремонту загальнобудинкового майна.
  • Користуватися своїм житлом, обов'язково враховуючи законні права та інтереси своїх сусідів, а також існуючі протипожежні норми і вимоги законів.

Федеральний закон про тишу в багатоквартирному будинку

Рівень і тимчасові рамки тиші в будинках і квартирах встановлюються Федеральним Законом «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення» № 52-ФЗ . Саме в цьому законодавчому акті прописані федеральні правила допустимого рівня шуму в квартирах днем ​​і в нічний час, а також встановлені тимчасові рамки, протягом яких допускається шуміти в певних межах.

Місцева влада в кожному регіоні країни приймають свої власні регіональні закони про тишу, які встановлюють, з якого часу і до скількох дозволяється вести роботи з обмеженим рівнем шуму в квартирах, ці закони різні в кожному регіоні, але по суті вони всі єдині.

Суть цих законодавчих актів у тимчасових рамках, коли в регіоні діє закон про тишу.

Закон про дотримання тиші в Москві і Санк-Петербурзі

Час, коли заборонено шуміти в квартирі як в Санкт-Петербурзі, так і в Москві, однаково: з 23 години вечора і до 7 годин ранку. У Москві цей час дотримання тиші визначено законом № 42 м Москви «Про дотримання спокою громадян і тиші в нічний час в місті Москві» від 12.07.2002 р

Зі скількох і до скількох можна шуміти в квартирі за часом в регіонах? Однак в інших регіонах тимчасові рамки можуть відрізнятися. Так, у Воронежі на підставі закону Воронезької області № 124-ОЗ від 27.10.2014 р «Про забезпечення тиші та спокою громадян в нічний час на території Воронезької області» час тиші вступає в силу починаючи вже з 22 години вечора і діє до 7 годин ранку. Тобто москвичеві, що звик до Московським умов, при переїзді в Воронеж треба враховувати, що тиша в Воронежі настає на годину раніше, і заздалегідь припиняти всі гучні дії.

Існує додатковий закон про тишу в вихідні дні. Він діє для Москви і Санкт-Петербурга і діє з 9:00 до 19:00 в Москві і з 12:00 до 19:00 в Санкт-Петербурзі. У ці години у вихідні дні дозволені роботи з певним рівнем шуму з інструментами, що діють з підвищеним рівнем вібрації і шуму.

У кожному регіоні країни існує окремий закон про тишу, дізнатися про який можна, зателефонувавши до адміністрації міста або відвідавши сайт міської адміністрації.

Що з точки зору закону відноситься до дій, які порушують тишу і спокій мешканців? В першу чергу це:

  • Гра на різних музичних інструментах.
  • Ремонтні роботи з використанням гучних і вібруючих інструментів.
  • Робота телевізорів, аудіосистем, сигналізації, пилососів і інших пристроїв, що відтворюють звук.
  • Використання піротехнічними пристроями.
  • Гучний гавкіт домашніх тварин і не перешкоджання цьому з боку господарів.
  • Будь-яка інша галаслива діяльність, що перевищує встановлений законом допустимий рівень шуму.

Будь-яка гучна діяльність може призвести до адміністративного покарання винних. Відповідальність передбачена у вигляді штрафу або попередження.

Як боротися з галасливими сусідами

Дії в тому випадку, якщо вам не пощастило з сусідами, і вони неодноразово доставляють вам занепокоєння своїм гучним поведінкою, досить прості і здійсненні.

Для початку вирішення конфлікту зі скількох і до скількох можна шуміти в квартирі за часом варто просто спокійно поговорити з ними, пояснити своє становище і спробувати домовитися дотримуватися тиші під час відпочинку.

Якщо це не допомогло, доведеться підключати силові структури. Можна викликати наряд поліції для впливу на сусідів. Якщо таких викликів буде кілька, це допоможе вам у майбутньому вирішенні цієї ситуації.

Після того, як доказів регулярного порушення тиші буде зібрано кілька штук підряд, напишіть заяву дільничному поліції. Для посилення ефекту можна написати колективну скаргу, зібравши підписи всіх зацікавлених в тиші сусідів. Якщо нічого не допомагає, залишається звертатися за захистом своїх прав до судових органів. При заподіянні занепокоєння безлічі сусідів до суду також можна звернутися колективно. Результатом судового розгляду можуть бути найсерйозніші наслідки, в числі яких навіть виселення порушника зі своєї квартири.

Зі скількох і до скількох можна шуміти в квартирі за часом в регіонах?
Що з точки зору закону відноситься до дій, які порушують тишу і спокій мешканців?