Реклама
Реклама
Реклама

Як і куди поскаржитися на лікаря?

  1. Куди поскаржитися на лікаря?
  2. Як правильно написати скаргу?
  3. А як написати скаргу на лікаря приватного медичного закладу?

Куди скаржитися на лікаря, якщо він зробив помилку

Куди скаржитися на лікаря, якщо він зробив помилку? Як правильно написати скаргу?

Куди поскаржитися на лікаря?

1. Керівництву медустанови

Перший і найпростіший спосіб розповісти про ситуацію і відновити справедливість. Залежно від серйозності скоєного лікарем діяння ви можете вибрати в якості адресата скарги безпосереднього керівника (наприклад, завідувача відділення) або керівника медичного закладу (найчастіше це головний лікар).

Якою має бути реакція? Керівна особа зобов'язана вжити заходів щодо розгляду надійшов звернення і прийняти рішення про винуватість чи невинуватість медпрацівника. Вам повинні дати письмову відповідь. Зазвичай такого звернення досить для вирішення конфліктної ситуації. Однак буває і так, що керівник встає на сторону винного. Якщо так і сталося, переходите до наступного пункту.

2. До Міністерства охорони здоров'я

У кожному регіоні є орган МОЗ, в якому функціонує громадська приймальня. Письмово оформите свою скаргу і віддайте її в територіальне Міністерство охорони здоров'я.

Способів декілька:

  • особисто, тобто відвезти скаргу безпосередньо до вищестоящого органу;
  • поштою, увагу: обов'язково збережіть квитанцію про відправку;
  • електронним листом на адресу міністерства (див. на офіційному сайті );
  • повідомленням на офіційному сайті.

Як швидко розглянуть скаргу? Відповідно до Федерального закону N 59-ФЗ «Про порядок розгляду звернень громадян Російської Федерації», відповідь має бути спрямований не пізніше ніж через 30 днів з моменту надходження скарги. Відповісти повинні в тій формі, яку ви вказали в заяві; якщо не вказали - поштою на адресу, вказану в зверненні.

3. У прокуратуру

Відповідно до Конституції РФ і ФЗ «Про прокуратуру РФ», цей орган здійснює наглядову функцію і в числі інших обов'язків проводить перевірки по котрі вступили зверненнями громадян.

Ви маєте повне право ініціювати проведення прокурорської перевірки в зв'язку з протиправними діями щодо вас. Правила подачі скарги, а також терміни розгляду і направлення відповіді такі ж, що і в попередньому пункті.

4. До суду

Відповідно до Конституції РФ, кожен громадянин має право на судовий захист. Тому суд є ще одним органом, в який ви можете звернутися.

У позовній заяві вкажіть:

  • повне найменування суду, в який ви звертаєтеся,
  • суть спору,
  • які саме права були порушені - бажано, з правовим обґрунтуванням таких порушень (посиланнями на статті законодавства РФ).

Прикладіть наявні у вас докази таких порушень: довідки, виписки, договори, інші документи, а також відео та фотографії; пошліться і на показання свідків, якщо такі мають місце бути.

5. У поліцію

Так, в поліцію ви також можете звернутися із заявою. Однак органи поліції розглядають лише правопорушення, пов'язані з умисним заподіянням шкоди життя і здоров'ю, тобто злочину, передбачені Кримінальним кодексом Російської Федерації. Тому в поліцію писати заяву має сенс тільки в тому випадку, якщо лікар навмисне заподіяв вам шкоди.

Слідчий або дізнавач розгляне звернення і в разі, якщо на вашу адресу надійшли погрози, мало місце вимагання або ж були ображені ваші честь і гідність. Також поліцейські вживуть заходів щодо лікаря, який допустив адміністративне правопорушення.

Як правильно написати скаргу?

Скаргу можна написати у вільній формі з обов'язковим зазначенням: а) порушених прав; б) хто і якими незаконними (з посиланням на конкретні норми права) діями їх порушив. Обов'язково додаються копії підтверджуючих скаргу документів.

Розглянемо приклад скарги на лікаря:

  • Найменування органу, в який ви спрямовуєте звернення. Де? В верхньому правому кутку.
    Якщо дане звернення стосується посадової особи (наприклад, керівника лікарні), то крім його прізвища, імені та по батькові необхідно вказати і займану посаду.
    Якщо мова про звернення до держорган, то досить вказати його повне найменування та фактичне місце розташування.
  • Особисті дані. Де? Під найменуванням адресата скарги. Що пишемо? ПІБ, адреса місця проживання та контактний номер телефону.
  • Найменування документа. Де? По центру. Озаглавити звернення можна так: «Скарга на дії лікаря-терапевта» або «Претензія».
  • Опис ситуації. Це сама об'ємна і найважливіша частина документа. Де? Під найменуванням документа. Наприклад, «01.01.2014 я звернувся в міську поліклініку №1 зі скаргою на біль в грудях. У реєстратурі я пред'явив паспорт, а також медичний поліс, але, так як я постійно проживаю в іншому місті, а звертаюся за місцем тимчасового перебування, мені було відмовлено в наданні медичних послуг. Дані дії вважаю порушенням ст. 41 Конституції РФ, ФЗ «Про основи охорони здоров'я громадян у Російській Федерації» і ФЗ «Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації», що гарантують право кожного громадянина на отримання безкоштовної медичної допомоги на всій території Російської Федерації ».
  • Вимоги. Де? Під описом ситуації. Наприклад, «Зважаючи на вищевикладене, прошу: забезпечити мені можливість реалізувати своє право на отримання медичної допомоги; компенсувати мені витрати, понесені у зв'язку з вимушеним зверненням за платною медичною допомогою; вжити заходів щодо винних осіб ».
  • Підпис і дата. Це обов'язкові реквізити документа.

Якщо ви докладаєте до своєї заяви будь-які документи, що служать в якості доказів, їх необхідно перерахувати нижче в якості додатків до звернення.

Рекомендуємо вказати, що до заяви додаються копії документів, але оригінали вас теж можуть попросити надати пізніше - для проведення звірки.

Приклад програми:

  • договір на надання платних медичних послуг (копія) - 1 екз. на 2 аркушах;
  • касовий чек (копія) - 1 екз. на 1 аркуші ».

Якщо ви подаєте позов, то форма звернення буде трохи інший, відповідно до ст. 131 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації. Позовна заява повинна крім зазначеної вище інформації містити відомості про відповідача (його контактні дані) і дотримання досудового порядку.

Дотриманням досудового порядку є наявність звернень громадянина до керівництва медичного закладу з вимогою про відновлення порушеного права. Відповідно до процесуального законодавства, вдаватися до судового захисту потрібно в тому випадку, якщо раніше вже були зроблені дії до вирішення конфліктної ситуації мирним шляхом, але успіхом вони не увінчалися.

При зверненні до суду діють свої терміни прийняття заяви: протягом 5 днів з моменту отримання від вас позовної заяви там повинні розглянути питання про його прийняття або відмову.

А як написати скаргу на лікаря приватного медичного закладу?

Так само. Все перераховане вище актуально для всіх лікарів. Форма власності медичного закладу неважлива. Крім перерахованих інстанцій ви також має право звернутися до Росспоживнагляд. Він уповноважений контролювати діяльність всіх юридичних осіб та ВП, які здійснюють надання платних послуг населенню (якщо інше не передбачено чинним законодавством РФ).

На підставі звернення Росспоживнагляд проводить перевірку, в ході якої встановлює факт вчинення правопорушення. За підсумками перевірки Росспоживнагляд вирішує, чи мало місце порушення і чи потрібно залучення до відповідальності винних.

Контролюючий орган уповноважений на застосування адміністративних санкцій до правопорушників в межах свого ведення. У разі необхідності можливе залучення до вирішення конфлікту інших державних органів.

В який термін ждат відповідь? Відповідь ви повинні отримати протягом 30 днів з моменту подачі заяви, а в разі якщо скарга передана в інший орган, уповноважений на вирішення такого питання, вам буде направлено відповідне повідомлення.

Дата редакції: 31.01.2017

Куди поскаржитися на лікаря?
Як правильно написати скаргу?
А як написати скаргу на лікаря приватного медичного закладу?
Куди скаржитися на лікаря, якщо він зробив помилку?
Як правильно написати скаргу?
Куди поскаржитися на лікаря?
Якою має бути реакція?
Як швидко розглянуть скаргу?
Як правильно написати скаргу?
Де?