Реклама
Реклама
Реклама

Закон про tax free в Росії з 2018 року: нове в ПДВ

  1. закон прийнятий
  2. Що таке такс фрі
  3. Коли немає права на повернення ПДВ
  4. Як працює tax free
  5. Право на відрахування у продавця
  6. Статус «організації роздрібної торгівлі»
  7. Послуги по компенсації ПДВ: ставка і документи

З 1 січня в Росії діє так званий закон про tax free. Його розробником виступив Уряд РФ. Причому цей механізм повернення російського ПДВ є актуальним не тільки для іноземних туристів, що приїжджають до Росії, але і для певних вітчизняних роздрібних продавців. Розповідаємо детально, як працює ця нова система, яку за кордоном зазвичай називають VAT tax free (VAT - це податок на додану вартість).

закон прийнятий

Компенсація іноземцям сум податку на додану вартість при вивезенні ними куплених в Росії товарів - це зовсім нове в ПДВ з 2018 року і взагалі у вітчизняній податковій практиці.

Компенсація іноземцям сум податку на додану вартість при вивезенні ними куплених в Росії товарів - це зовсім нове в ПДВ з 2018 року і взагалі у вітчизняній податковій практиці

27 листопада 2017 Держдума прийняла закон про tax free № 341-ФЗ. Він доповнив статтю 88 і глави 21 Податкового кодексу РФ.

Також див. « Новий порядок сплати ПДВ в 2018 році ».

Що таке такс фрі

Спочатку про те, що це - повернення ПДВ tax free. Відразу скажемо, що в новій редакції НК РФ даного терміну ви не знайдете.

Суть в тому, що це право іноземців на повернення ПДВ з покупок, які вони зробили на території Росії в разі їх вивезення за межі митної території ЄАЕС. Тобто, виникає право повернення ПДВ (tax free), який вони сплатили в складі ціни товару. При цьому товар куплений в організації роздрібної торгівлі. А це аж ніяк не будь-який магазин.

Коли немає права на повернення ПДВ

Відразу скажемо, що Закон про такс фрі адресований не всім іноземцям. Так, він зовсім не впливає на громадян з країн ЄАЕС. це:

  • Вірменія;
  • Білорусь;
  • Казахстан;
  • Киргизія.

Такі витрати членства цих держав в Євразійському економічному союзі.

Крім того, Закон про введення tax free не діє на покупку іноземцем підакцизних товарів (алкоголю, тютюну та ін.). Не виключено, що в майбутньому Уряд РФ розширить цей стоп-лист і включить в нього не тільки підакцизні позиції (п. 2 ст. 169.1 НК РФ).

Як працює tax free

Щоб отримати право на відшкодування НЛС (tax free) іноземцю потрібно дотримати одночасно кілька умов. Головне з них - протягом доби придбати товари на суму від 10 000 рублів. А от інші:

Повернути податок можна безготівково або готівкою через оператора в аеропорту. Це регулює нова стаття 169.1 НК РФ.

Право на відрахування у продавця

Розглянутий Закон про такс фрі в Росії не забув і про вигоду для бюджету нашої країни. Так, торгові компанії, які беруть участь в механізмі tax free, зможуть брати до відрахування ПДВ, який повернули іноземним фізичним особам.

На вимогу іноземця торгова фірма повинна оформити в одному екземплярі на підставі одного або декількох касових чеків чек для возрата ПДВ по системі tax free. Відзначимо, що обов'язкового бланка чека tax free немає, але вимоги щодо його обов'язкових реквізитів в силі. У законі їх 12 (п. 7 ст. 169.1 НК РФ).

В результаті продавцеві зроблять відрахування при двох умовах:

1. На підставі чека tax free з відміткою митниці про вивезення іноземцем товару.

2. ПДВ за цим чеком іноземцю компенсований.

Відрахування продавцеві покладено протягом 1 року з дня, коли він компенсував іноземцю ПДВ.

Податківці не вправі відмовити роздрібного продавця у відрахуванні, якщо в чеках tax free є неточності, але вони не заважають встановити відомості:

  • про даний продавця;
  • країні, яка видала іноземцю паспорт;
  • назві товару;
  • сумі ПДВ.

До того ж митниця повинна повністю підтвердити вивезення іноземцем товару. При повному або частковому непідтвердження відрахування неможливий (п. 11 ст. 172 НК РФ).

Статус «організації роздрібної торгівлі»

Нагадаємо, що в новому законі мова йде виключно про продавців - «організаціях роздрібної торгівлі». І щоб статус такого продавця, потрібно одночасно відповідати трьом обов'язковим умовам:

1. Підприємство або її відокремлений підрозділ займається торгівлею в роздріб.

2. Чи платить ПДВ.

3. Входить до спеціального реєстру, який веде Мінпромторг Росії.

И це не все. Уряд РФ своїм окремою постановою встановлює:

  • місця розміщення таких торгових фірм;
  • умови, яким вони повинні відповідати, щоб входить в систему tax free.

Послуги по компенсації ПДВ: ставка і документи

На практиці компенсувати іноземцям ПДВ можуть:

  • безпосередньо торгові фірми, які продали товар;
  • інші платники цього податку, які уклали з ними угоди.

Дані послуги підпадають під ставку ПДВ 0%. Право на нульовий податок, звичайно, доведеться підтверджувати. Хоча з 01 жовтня 2018 роки робити це буде простіше.

Підтвердити обґрунтованість нульової ставки ПДВ відрахувань потрібно шляхом здачі в ИФНС реєстру документів (чеків) і відомостей про суму компенсованого іноземцям податку (+ розмір податкової бази за нульовою ставкою ПДВ). Форму і електронний формат такого реєстру стверджує ФНС Росії.

Також див. « Що зміниться в 2018 році: податки, страхові внески, звітність, бухоблік і новий збір ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.