Реклама
Реклама
Реклама

Заява на повернення податку при майновому відрахуванні в 2019 році: зразок і правила складання

  1. Основні правила подачі
  2. У податковій
  3. У роботодавця
  4. Форма і зміст
  5. У податковій
  6. У роботодавця
  7. додатки
  8. Заява на видачу повідомлення

Російське законодавство надає фізичним особам податкові пільги у вигляді різних   відрахувань Російське законодавство надає фізичним особам податкові пільги у вигляді різних відрахувань .

Один з таких відрахувань це майновий , Він надається при покупці житлової нерухомості і являє собою суму, яка не буде обкладатися податком, або платнику податків повернеться суми, раніше сплачена ним в якості ПДФО .

Основні правила подачі

Майновий вирахування можна отримати двома способами, за місцем роботи і в податкову службу.

У податковій

У податковій можна одержати відрахування відразу на всю суму раніше сплаченого податку в межах вирахування.

Подавати документи можна за останні три роки. Для цього складається декларація за формою 3-ПДФО , В якій вказуються всі доходи, отримані платником податку за вказаний період. І збирається пакет документів, який підтверджує право на отримання вирахування.

Всі ці документи потрібно подати до податкової за місцем проживання, незалежно від того, де знаходиться об'єкт нерухомості Всі ці документи потрібно подати до податкової за місцем проживання, незалежно від того, де знаходиться об'єкт нерухомості.

Подавати документи можна протягом всього року, наступного за тим, який вказаний у декларації про доходи. На даний випадок дата 30 квітня не поширюється.

Разом з документами подається заява про надання вирахування.

Платнику податків буде повернута сума відрахування дорівнює сплаченому податку, не більше того, якщо вона не покриє всю належну йому суму, то документи подаються на наступний рік знову. І так поки вся сума відрахування не буде повернута.

Подавати документи і заяву можна декількома способами:

  • подати особисто в податкову службу;
  • відправити поштою рекомендованим листом з повідомленням;
  • подати в електронному вигляді через особистий кабінет.

У роботодавця

Податкове законодавство дозволяє платнику податків отримувати майнове відрахування за місцем його роботи.

На практиці це означає, що з нарахованої заробітної плати не буде утримуватися ПДФО.

Для цього також потрібно подавати документи в податкову. Пакет документів буде той же, що і при отриманні вирахування в податковій, за винятком форми 3-ПДФО, яка в даному випадку не потрібна.

Якщо після подачі документів податкова виносить позитивне рішення, то платнику податків видається повідомлення про те, що він може отримувати відрахування у роботодавця Якщо після подачі документів податкова виносить позитивне рішення, то платнику податків видається повідомлення про те, що він може отримувати відрахування у роботодавця.

Для подачі цього пакета документів теж немає обмеження по термінах, але доцільніше подати його як можна раніше з наступних причин:

  • рішення приймається протягом 30 днів;
  • видане повідомлення дійсно тільки протягом календарного року, в якому воно було видано.

Отримувати відрахування таким чином можна тільки за основним місцем роботи.

Форма і зміст

Незалежно від того, де фізична особа буде отримувати відрахування до пакету документів необхідно додати заяву про його надання.

У податковій

Заява складається на спеціальному бланку, який можна завантажити з сайту податкової або заповнити на місці при подачі документів особисто.

У ньому проставляється дата, яка відповідає фактичній подачі пакета документів.

Сума вирахування, яка повинна бути вказана в заяві, щороку змінюватиметься і дорівнювати залишку вирахування. Тобто з спочатку вирахування потрібно буде віднімати вже отримані суми. Сума вирахування, яка повинна бути вказана в заяві, щороку змінюватиметься і дорівнювати залишку вирахування

У роботодавця

У заяві на отримання вирахування у роботодавця вказується ті ж відомості, а також виявляють бажання платника податків отримувати відрахування за місцем роботи і вказується найменування та ІПН роботодавця.

У заяві в якості суми відрахування вказується не та, яка буде повернута платнику податків, а та, яка не буде обкладатися прибутковим податком.

додатки

До заяви про надання майнового відрахування збирається пакет документів, який підтверджує право на отримання вирахування і в якому буде вказана сума відрахування.

Цей пакет включає в себе:

Всі документи, крім форм 2-ПДФО і 3-ПДФО, подаються у вигляді копій, завірених подавцем.

Також якщо документи подаються особисто, то на всякий випадок потрібно мати з собою їх оригінали.

Заява на видачу повідомлення

Для того, що б отримати повідомлення, яке дозволить отримувати податкове вирахування у роботодавця потрібно заповнити заяву.

Для даної заяви існує спеціальна форма, бланк якої можна скачати вище.

У ній вказують такі відомості:

  • в яке відділення податкової воно направляється;
  • ПІБ платника податків, його паспортні дані, адреса і телефон;
  • точна адреса нерухомості, на яку буде надаватися відрахування;
  • дані податкового агента - роботодавця, у якого вирахування буде виходити;
  • рік початку отримання вирахування, незалежно від того, яким способом він виходив.

При подачі документів на отримання вирахування потрібно звернути увагу на правильність заповнення та оформлення всіх документів, в іншому випадку, в наданні вирахування буде відмовлено і доведеться подавати документи заново.

Про правила складання даного документа розказано в наступному відеоуроці: