Реклама
Реклама
Реклама

Відшкодування ПДВ і повернення (залік) переплати

  1. ПДВ - залік і повернення.

ПДВ - залік і повернення

ПДВ - залік і повернення.

Якщо ви самі переплатили податок.

Переплата може виникнути, якщо за підсумками податкового періоду сума авансових платежів з податку перевищить суму, розраховану в податковій декларації.

Крім того, ви можете переплатити податок, якщо помилитеся, розраховуючи суму податку або заповнюючи платіжне доручення.

Якщо у вас є борги перед бюджетом (позабюджетним фондом), куди ви переплатили податок, повернути можна тільки суму, що залишилася після заліку переплати в рахунок погашення боргів (ст. 78 НК РФ). Треба оформити заяву про залік або повернення. ТОВ «КонсалтінгДонСервіс» може Вам допомогти в написанні цієї заяви.

Заяву можна подати не пізніше трьох років з дня переплати.

Протягом десяти днів з моменту отримання заяви або з дня підписання акта спільної звірки сплачених податків податкова повинна прийняти рішення про залік. Податківці зобов'язані вам повідомити в письмовій формі про прийняте рішення протягом п'яти днів з дня прийняття рішення.

Повернення надміру сплаченого податку податкова повинна здійснити протягом одного місяця з дня отримання заяви.

Якщо податкова інспекція порушить цей термін, їй доведеться заплатити вам відсотки за кожен день прострочення виходячи із ставки рефінансування ЦБ РФ.

Якщо податкова інспекція сама виявить переплату податку, вона зобов'язана повідомити вам про це в десятиденний строк з дня виявлення такого факту. Податківці можуть самостійно зарахувати переплату в рахунок погашення ваших боргів перед тим же бюджетом або позабюджетним фондом (п. 5 ст. 78 НК РФ) .А ось повертати вам переплату за своєю ініціативою вони не будуть - для цього необхідно вашу заяву.

Якщо сума податкових відрахувань перевищила суму податку нараховану до сплати в бюджет.

З ПДВ величина прийнятих до заліку сум за підсумками звітного періоду може перевищити суму податку, розраховану в податковій декларації. У таких випадках оптимізацію податків (залік або повернення утворилася від'ємної різниці) проводять в особливому порядку. З ПДВ він встановлений в статті 176 НК РФ.

Порядок заліку від'ємної різниці по ПДВ такий.

Після того як ви здали декларацію, податкова інспекція зобов'язана провести її камеральну перевірку. Термін перевірки - три місяці. Протягом семи днів після її закінчення інспекція повинна прийняти рішення про відшкодування суми податку. Якщо у вас є недоїмка по федеральних податків (пені або штрафів), її зарахують. На цю суму зменшать розмір відшкодування. Частина, що залишилася після заліку сума повинна бути повернута фірмі за її заявою. На підставі рішення про повернення податкова інспекція оформляє спеціальне доручення і направляє його в територіальне відділення Федерального казначейства. Через п'ять днів після надходження цього паперу казначейство перераховує гроші на розрахунковий рахунок фірми.

Кошти мають бути повернуті фірмі після закінчення 12 днів після закінчення камеральної перевірки декларації з податку на додану вартість. Якщо цей термін буде порушено, то на що підлягає поверненню суму нараховують відсотки. Розмір відсотків - 1/360 ставки рефінансування ЦБ РФ за кожен день прострочення. Податок не відшкодовується, якщо фірма здала виправлену декларацію пізніше ніж через три роки після закінчення відповідного податкового періоду.

Якщо податкова інспекція помилково стягнула з вас податок.

Податкова інспекція має право в безспірному порядку стягувати з рахунків фірм несплачені податки і пені. Це передбачено статтею 46 Податкового кодексу.

Може трапитися, що податкова інспекція списала гроші з рахунку вашої фірми помилково (наприклад, податок ви сплатили, але платіжне доручення в податкову інспекцію з якихось причин не надійшло, і вона визнала вас боржником).

Якщо таке сталося, податкова інспекція повинна вам повернути надміру стягнуте суму Якщо у вас є борги перед бюджетом (позабюджетним фондом), куди стягнули цю суму, вам повинні повернути частину списаних коштів, що залишилися після її зарахування в рахунок погашення боргів.

Заява потрібно подати протягом одного місяця з дня, коли вам стало відомо про списання з рахунку вашої фірми зайвої суми. На практиці цей термін відраховується з дня, наступного за днем ​​списання грошей з рахунку.

Якщо ви пропустите місячний термін, звертатися за поверненням грошей доведеться в арбітражний суд. Зробити це можна протягом трьох років з дня, коли вам стало відомо про списання.

Податкова інспекція повинна прийняти рішення за вашою заявою протягом 10 днів з моменту його отримання. Ще місяць їй дається на повернення грошей на рахунок вашої фірми. Як і у випадку з переплатою податку з вашої вини, місяць - це термін, не пізніше якого гроші повинні виявитися на вашому рахунку. Причому за весь час, починаючи з дня списання грошей по день їх повернення включно, вам нараховуються відсотки в розмірі ставки рефінансування ЦБ РФ. Якщо переплату вам вчасно не повернули, ви можете звернутися в арбітражний суд.