Реклама
Реклама
Реклама

Відрахування на лікування в 2017 році

  1. Як отримати податкове вирахування за лікування
  2. Відрахування на дороге лікування в 2017
  3. Документи для податкового вирахування за лікування 2017

У Податковому кодексі існує поняття соціальний податкове вирахування, яке має на увазі відшкодування певної частини витрат на соціальні послуги У Податковому кодексі існує поняття соціальний податкове вирахування, яке має на увазі відшкодування певної частини витрат на соціальні послуги. До таких витрат, зокрема, відносять гроші, витрачені на лікування або придбання медикаментів.

Хоча процес отримання вирахування за лікування не являє собою нічого складного, існує ряд моментів, які необхідно знати, якщо Ви вирішили відшкодувати свої витрати. Розглянемо, як отримати податкове вирахування за лікування в 2017 році.


Головний принцип отримання соціального податкового вирахування за лікування в 2017 році дуже простий: платиш щомісяця ПДФО - маєш право на відшкодування податку. Ця умова була і залишається незмінним для всіх видів відрахувань. Не можуть одержати відрахування на лікування ні пенсіонери, ні студенти, ні особи без роботи, але перебувають на біржі праці, так як ніхто з вищевказаних громадян не платить прибутковий податок.

Крім того, на відрахування можуть претендувати тільки ті особи, які сплатили витрати на лікування за свій рахунок. Не підлягають відшкодуванню, наприклад, витрати на лікування, оплачені організацією, де Ви працюєте. Третє, важлива умова для отримання соціального відрахування на лікування - у медичного закладу, де Ви понесли витрати, повинна бути ліцензія,

І останнє, четверте обмеження для отримання вирахування: не всі витрати, вироблені в медичних установах, можливо відшкодувати. Тільки витрати на ті види лікування, які входять до спеціального переліку, можна пред'явити до відрахування. Якщо чотири перерахованих вище умови мають місце бути - сміливо оформляйте відрахування.

Як отримати податкове вирахування за лікування

Оформляючи відрахування, кожна людина задається питанням: на яку ж максимальну суму відшкодування коштів я можу претендувати? Для соціального відрахування на лікування законом визначено ліміт витрат в 120 000 рублів. Це означає, що гранична сума відрахування за лікування в 2017 році становить: 120000 * 13% = 15 600 рублів.

Однак це правило діє тільки щодо звичайного лікування, з дорогим все трохи інакше. Але до цього питання ми повернемося трохи пізніше. Ще одне обмеження розміру отримуваного відшкодування - це сума сплаченого Вами прибуткового податку за рік. Суму, що перевищує це значення, на жаль, повернути не вдасться.

Приклад: Котельников І.І. витратив на своє лікування в 2016 року 115 000 рублей. Сума сплаченого за рік ПДФО - 10 000 рублів. Вважаємо суму до відшкодування: 115000 * 13% = 14 950 рублів. Але повернути Котельников зможе тільки 10 000 рублів, так як така сума сплаченого ним податку на прибуток.

Важливо! Залишок вирахування на лікування не переноситься на наступні роки.

Отже, ми з Вами розібралися, на яку суму вирахування на лікування в 2017 році, може претендувати платник податків. До цього ми розглядали тільки можливість отримання податкового вирахування на лікування самою особою, але виявляється, закон дозволяє повернути частину коштів, витрачених на лікування близьких родичів.

Так, наприклад, можна отримати:

  • податкове вирахування за лікування чоловіка;
  • відрахування на лікування дітей до 18 років;
  • відшкодування за оплату лікування батьків.

Умови отримання вирахування за родичів будуть аналогічними правилами отримання власного вирахування. Єдиний момент: Вам буде необхідно документально підтвердити родинні стосунки. Це означає, що в пакет документів для оформлення вирахування потрібно буде включити свідоцтво про шлюб, Ваше свідоцтво про народження або свідоцтво про народження дитини. Розглянемо приклади.

Приклад 1. У 2016 році Смирнова А.А. внесла за лікування своєї дочки 120 000 рублів. Її дохід у цьому році склав 100 000 рублів, а сума ПДФО - 13 000 рублів. Порахуємо розмір відрахування: 120000. * 13% = 15 600 рублів. Але сума 15 600 рублів перевищує суму сплаченого громадянкою Смирнової ПДФО. Це означає, що повернути вона зможе тільки 13 000 рублів.

Приклад 2. Припустимо, що в жовтні 2016 року громадянка Петрова В.Б. відвідала стоматолога. Його послуги обійшлися їй в 50 000 рублів. Однак громадянка Петрова знаходиться у відпустці по догляду за дитиною і доходу не має, значить, ПДФО не платить. Але у неї є чоловік Петров В.В., який успішно працює, має річний дохід в 600 000 рублей. А розмір ПДФО, сплаченого їм за 2016 рік, становить 78 000 рублів.

Так як згідно із законом відрахування за лікування (і зубів в тому числі) подружжя може отримувати один за одного, громадянин Петров має право одержати відрахування за лікування своєї дружини в розмірі: 50 000 * 13% = 6 500 рублів.

Приклад 3. З 2016 року Носов Ф.Н. оплатив власне лікування в розмірі 55 000 рублів. У цьому ж році його батько пройшов лікування на суму 100 000 рублів, яке також оплатив громадянин Носов. За рік розмір зарплати склав 700 000 рублей, отже, прибутковий податок громадянин Носов сплатив в розмірі 91 000 рублів. Порахуємо суму відшкодування, на яку він може претендувати.

Сума загальних витрат на лікування батька і власне лікування становить 155 000 рублів. Це перевищує ліміт витрат, які приймаються до відрахуванню по звичайних видах лікування. Значить, розмір відшкодування Носова Ф.Н. буде розраховуватися, виходячи з максимально можливої суми 120000 рублів, і буде дорівнює: 120 000 * 13% = 15 600 рублів.

Відрахування на дороге лікування в 2017

Вище ми відзначили, що крім звичайного лікування, існує поняття дорогого. Розберемося, у чому ж різниця при отриманні податкового вирахування за дороге лікування та відшкодування грошей за звичайне леченіе.Самое головна відмінність - це сума відрахування, а точніше обмеження її розміру.

Справа в тому, що на податкове вирахування за дороге лікування не поширюється ліміт в 120 000 рублів. Це означає, що витрати на даний вид лікування приймаються до відшкодування в повному обсязі. Перелік дорогих медичних послуг і видів лікування затверджений Постановою Уряду РФ № 201 від 19 березня 2001 року.

Розглянемо такий приклад. Титова А.А. в 2016 році оплатила операцію з відновлення зору в розмірі 180 000 рублей. Сума ПДФО за рік становить 52 000 рублів. Так як даний вид операції відноситься до дорогого лікування, відрахування громадянка Титова має право отримати в повному обсязі: 180 000 * 13% = 23 400 рублів.

Багатьох цікавить питання: чи з'явилися суттєві зміни в процедурі отримання вирахування за дороге лікування в 2017 році? Відповідаємо: ні, як для звичайного лікування, так і для дорогого процес оформлення вирахування залишився колишнім. Він включає в себе 3 етапи.

Розглянемо, як отримати податкове вирахування за дороге лікування:

  1. Підготувати документи, в тому числі декларацію 3 ПДФО і заяву на повернення.
  2. Віднести або відправити поштою документи в податкову.
  3. Дочекатися відповіді ФНС і надходження грошових коштів.

Таким чином, найважливішим моментом у підготовці до отримання вирахування за лікування є збір і оформлення документів. Зупинимося докладніше на цьому питанні.

Документи для податкового вирахування за лікування 2017

Отже, Ви плануєте одержати відрахування за лікування і приступили до збору всіх необхідних паперів. Ми пропонуємо Вам почати з тих документів, які можна отримати в тому медичному закладі, де проходило лікування.

Коли Ви звертаєтеся в клініку або лікарню з наміром отримати будь-які платні медичні послуги, то Вам в першу чергу запропонують укласти відповідний договір. Це і буде перший документ для отримання вирахування за лікування. Відразу звертаємо увагу - чи є в даному договорі реквізити ліцензії медичного закладу. Якщо таких немає, то робимо окремо завірену копію ліцензії.

Наступний документ, є, напевно, одним з найважливіших серед документів для отримання податкового вирахування за лікування в 2017 році. Це - довідка про оплату медичних послуг, до податкової інспекції подається її оригінал. Завдяки цьому документу, можна визначити яким було лікування - звичайним або дорогим. Якщо код послуги 1 - то лікування недорогими і обмежена лімітом в 120000 рублів, якщо 2 - то дороге і відповідно ніяких обмежень в сумі відрахування немає.

Важливо! Часто виникають суперечки навколо питання: чи потрібно прикладати копії платіжних документів для отримання вирахування за лікування. Так ось, виявляється, що це зовсім необов'язково, цілком достатньо мати довідку про оплату медичних послуг. Але якщо ці документи є у Вас в наявності, то Ви можете включити їх до переліку необхідних для вирахування документів, щоб уникнути додаткових питань з боку податкового інспектора.

Якщо Ви плануєте повернути гроші, витрачені на медикаменти, то не забудьте також докласти до документів оригінал рецепта лікаря. В такому випадку обов'язково включите в пакет документів і платіжні документи, що підтверджують придбання ліків. Це був останній документ, який Вам нададуть в медичній установі для оформлення соціального відрахування на лікування в 2017 році.

Далі ми розглянемо документи для податкового вирахування за лікування, які Ви заповнюєте самі. Їх всього два: декларація 3-ПДФО і заяву на відрахування . Бланки для них можна взяти на сайті податкової інспекції. При заповненні декларації 3-ПДФО для отримання вирахування на лікування, Ви вказуєте: свої особисті дані, величину свого доходу за рік, суму сплаченого ПДФО, розмір понесених витрат на лікування. Також, виходячи з перерахованих вище даних, Вам потрібно визначити суму відшкодування.

Деякі суми для заповнення декларації Ви можете взяти з довідки 2-ПДФО - ще один документ, оригінал якого необхідний для оформлення вирахування на лікування. Його Ви можете отримати в бухгалтерії підприємства, на якому Ви працевлаштовані.

Ну і звичайно, не забудьте зробити копію свого паспорта: основної сторінки та сторінки з пропискою. Після того, як Ви це зробите, можете вважати Ваш комплект документів для отримання вирахування за лікування готовим. Сміливо здавайте його в податкову інспекцію і чекайте надходження вирахування на Ваш рахунок.

Багатьох цікавить питання: чи з'явилися суттєві зміни в процедурі отримання вирахування за дороге лікування в 2017 році?