Реклама
Реклама
Реклама

Претензії на стягнення боргу по розписці: зразок форми, вимога, повідомлення, претензійний лист

  1. Претензія на стягнення боргу по розписці: поняття і порядок подачі
  2. формуляр претензії
  3. Що робити після подачі претензії?
  4. висновок

До сих пір деякі громадяни продовжують давати гроші в борг, грунтуючись на довірчих відносинах. Але часом така наївність призводить до негативних наслідків: утворюється заборгованість, яку дебітор відмовляється погасити, і відстояти свої права кредитору виявляється зовсім непросто.

Якщо сторони не укладають нотаріально завірений договір про передачу грошової суми, рекомендується брати розписку від позичальника. У цьому випадку буде простіше захистити свої інтереси дає в борг. Крім того, даний документ може знадобиться, якщо справа дійде до суду. У досудовому порядку слід складати претензійний лист про повернення боргу по розписці. Розглянемо, як це зробити правильно.

Претензія на стягнення боргу по розписці: поняття і порядок подачі

згідно п.1 ст.810 ГК РФ , Позичальник повинен повернути взяту в борг грошову суму. Якщо виникла заборгованість за договором позики, то кредитор має право відправити дебітора претензію з вимогою повернути видані гроші. На підставі гл. 42 ГК РФ, можна підготувати відповідний документ і розрахувати неустойку. Даний акт вважається офіційним і необхідний для подальшої подачі позовної заяви (за умови невиконання позичальником своїх зобов'язань).

Відправляти боржнику повідомлення про повернення боргу по розписці обов'язково, т. К. В цьому випадку є ймовірність вирішення конфлікту мирним шляхом без зайвих витрат на виконавче провадження. Крім того, сторони можуть зберегти партнерські відносини. Такий захід допоможе заощадити час і нерви.

До сих пір деякі громадяни продовжують давати гроші в борг, грунтуючись на довірчих відносинах

Для стягнення боргу по розписці необхідно спочатку відправити претензію неплатнику, виконану за відповідним зразком.

Можна виділити такі підстави для складання даного юридичного документа:

  • відсутня періодичний платіж в разі, якщо борг потрібно повернути частинами (допускається дострокове розірвання угоди з вимогою повернення всієї суми відразу);
  • видана сума повністю або частково не виплачена (рекомендується вказати в претензії термін повернення боргу та оплати пені).

Увага! Відсотки за кожен день прострочення не передбачається в ситуаціях, коли укладено договір на суму менше 50 МРОТ, або предметом позики виступає конкретний об'єкт власності.

Підготувати даний документ необхідно в 2-х примірниках: один для позикодавця, другий для боржника . Пред'явити претензію можна декількома методами, кожен з яких має як плюси, так і мінуси:

  1. Приватне передача документа під підпис дебітора. Плюс: ви точно будете знати, що претензія дійшла до адресата. Мінус: позичальник може відмовитися від отримання акта. В цьому випадку будуть потрібні свідчення двох очевидців, щоб зафіксувати факт відхилення вимоги.
  2. Відправка рекомендованим листом з описом вкладення та зворотним повідомленням. Плюс: факт направлення претензії буде задокументований, при цьому квитанцію потрібно зберегти. Мінус: боржник може просто не прийти за таким листом, і воно повернеться назад відправнику.
  3. Кур'єрська доставка. Плюс: документ вручається під підпис на спеціальному бланку, що є доказом отримання претензії. Мінус: дорогий метод.

Після отримання претензії боржнику рекомендується вислати у відповідь лист і погасити борг протягом 30 днів. Неплатник може вказати мотиви невиплати боргу і запитати у кредитора альтернативні способи погашення заборгованості.

У разі відсутності з боку дебітора відповіді на лист протягом довгого часу, кредитору слід подати позовну заяви з пакетом документів (в їх числі і претензія) для того, щоб суд загальної юрисдикції виніс рішення про примусове стягнення боргу з неплатника. При цьому важливо не тільки правильно скласти позов, але і пред'явити грамотну претензію.

формуляр претензії

Для повернення позики оформляється в обов'язковому порядку претензія на стягнення боргу по розписці, зразок форми вільний. Однак, щоб уникнути різного роду помилок, необхідно дотримуватися певних стандартів, які широко використовуються при написанні ділових паперів.

Так даний офіційний документ повинен містити такі дані:

  • особиста інформація про дебітора: ПІБ, адреса місця проживання, контакти;
  • персональні відомості про кредиторі: ПІБ, адреса, контактна інформація, реквізити для переказу грошових коштів;
  • назва документа (в даному випадку це «Претензія»);
  • реквізити договору позики, прописані умови, розписка сторін;
  • розрахунок суми основного боргу та неустойки на підставі ставки рефінансування ЦБ РФ;
  • вимога про погашення заборгованості на підставі фактичних доказів і сплати відсотків, що набігли за певний термін (відповідно до ст. 395 ЦК України);
  • наслідки для боржника за невиконання вимог (подача позову, примусове стягнення за рішенням суду, арешт майна в рахунок погашення боргу і т.д.);
  • перелік доданих актів;
  • дата і підпис заявника з розшифровкою.

Не допускаються в тексті листа нецензурні вирази і жаргонна лексика. Потрібно дотримуватися ділового стилю і вживати зрозумілі для боржника слова, без двозначних мовних зворотів. При цьому потрібно детально описати наслідки, які чекають позичальника в разі недотримання вимог.

Так, приблизно, виглядає зразок вимоги про повернення боргу по розписці:

«Я Іванов Іван Іванович дав Вам в борг 30 тисяч рублів, і Ви підписали розписку про те, що прийняли від мене 30 тисяч рублів на певний строк до 30 січня 2018 року. Розписка була оформлена відповідно до ст. 808 ГК РФ, де говориться про те, що договір позики про передачу конкретної грошової суми або окремих предметів власності може бути підтверджений розпискою. Так, 15 грудня 2017 року, між нами було підписано ради угоду. Згідно ст. 810 ГК РФ боржник зобов'язаний повернути всю суму позики у встановлений термін.

Однак ви не виконали дане зобов'язання і по сей день, сума боргу, враховуючи відсотки за кожен день прострочення, рівна 30 215 рублів за 17 днів. Вимагаю повернути мені зазначену суму, в разі відмови я подам позовну заяву в суд для порушення виконавчого провадження ».

Завантажити зразок претензії ви можете на нашому сайті .

Завантажити зразок претензії ви можете на   нашому сайті

Боржник повинен відповісти на який надійшов претензію протягом 10 днів, а погасити заборгованість рекомендується протягом місяця, але при незгоді із заявленою сумою можна направити відповідну претензію.

Що робити після подачі претензії?

Кредитору слід чекати відповіді з роз'ясненнями від боржника протягом 10 днів з моменту отримання офіційного документа. При отриманні позитивної відповіді і погашення заборгованості, конфлікт вважається повністю вичерпаним. З боржника знімаються всі претензії, т. К. Він виконав вимоги в повному обсязі.

Якщо позикодавець отримав відповідну претензію, де боржник висловив свою незгоду з заявленої до повернення сумою, або він так і не дочекався жодної відповіді протягом тривалого часу, суперечка слід перенести в площину цивільних процесуальних відносин. Тільки суд загальної юрисдикції зможе врегулювати грошовий конфлікт і захистити права обох сторін.

Увага! Суд може не прийняти до розгляду позовну заяву про стягнення заборгованості, якщо не був дотриманий досудовий порядок вирішення спору. Надіслання боржникові претензійного листа є обов'язковою умовою для початку діловодства.

Окремо варто відзначити претензію щодо повернення боргу без розписки. В даному випадку складно витребувати грошову суму назад, т. К. Доказів передачі грошей немає, і позичальник може проігнорувати претензії. Тому варто спочатку спробувати домогтися від дебітора оформлення розписки. Можна назвати її угодою, щоб викликати довіру і не відлякати від необхідних дій.

Якщо не вдалося отримати розписку , Позикодавець має право звернутися до суду. Там також для стягнення боргу будуть потрібні всі документи, що підтверджують отримання грошових коштів, і свідчення очевидців. Необхідно підготувати сильну доказову базу.

висновок

Для того, щоб змусити дебітора погасити заборгованість, на початковому етапі необхідно відправити йому повідомлення з вимогою повернення виданих коштів і розрахунком підсумкової суми. При цьому краще використовувати зразок претензії про повернення боргу по розписці. Це допоможе уникнути помилок і прискорить процес стягнення.

Крім того, правильно оформлений і відправлений належним чином документ стане незаперечним доказом на користь позикодавця в суді.

Що робити після подачі претензії?