Реклама
Реклама
Реклама

Повернення податку при покупці квартири в іпотеку: отримуємо свої 13 відсотків

  1. Ситуації, коли право на виплату є
  2. Як дізнатися, скільки грошей повернуть
  3. Тонкощі перерахування ПДФО при купівлі квартири
  4. необхідні папери
  5. Коли і куди подавати пакет паперів

Розберемося, як оформити податкове вирахування при купівлі квартири в іпотеку

Розберемося, як оформити податкове вирахування при купівлі квартири в іпотеку? Ні для кого не секрет, що придбання житла - дороге задоволення, доступне не кожному. Саме тому, багато набувають його за допомогою іпотеки, це дає можливість не відкладати довгі роки на покупку власного будинку, а заселитися в нього вже зараз, виплачуючи відсотки в майбутньому. Втім, мало хто знає, що частина викладених з власної кишені грошей на покупку і оплату відсотків можна повернути.

Йдеться про передбаченому законодавством податковому майновий послабленні при покупці житла, доступний усім громадянам, які виплачують прибутковий податок. Як визначити, чи належите ви до цієї категорії? Загляньте в розрахунковий лист і подивіться, чи міститься в ньому пункт про утримання із зарплати 13% - це і буде підтвердженням того, що працюєте ви легально.

Ситуації, коли право на виплату є

Як одержати відрахування? Насамперед відзначимо, що отримати податкове вирахування при купівлі квартири здатні лише громадяни, працевлаштовані офіційно. В цьому випадку, роботодавець щомісяця виробляє обов'язкові відрахування в розмірі тринадцяти відсотків від зарплати. Втім, і безробітні можуть отримати відрахування за покупку квартири. Гроші можна отримати з податків, сплачених в трирічний період, що передують року надання паперів в ИФНС. Оформлення його покладається за житло, придбане за готівку або в кредит. Від того, яким способом воно було куплено, буде залежати розмір і порядок виплати назад отриманих державою 13% податків.

Втім, варто пам'ятати, що податок можна повернути не з кожною покупки. Так, наприклад, хоч автомобіль, навіть дуже дорогий, і є великим придбанням, повернути податок за його придбання не можна. Нижче представлені випадки, при яких можливе отримання назад податків в розмірі 13 відсотків з покупки:

  • Квартира в будинку, що будується, новобудові або на вторинному ринку.
  • Ділянка землі, призначений для ІЖС. На ньому обов'язково повинна бути офіційно зареєстрована споруда, яка виступає в ролі жилою.
  • Придбання будинку.
  • Споруда житлового будинку для особистого використання.
  • Виконання самостійно або за допомогою підрядників робіт по ремонту і обробці придбаної нерухомості.
  • Витрати, які були у позичальника при сплаті відсотків під час покупки квартири в іпотеку . Також в залік йдуть і цільові кредити, видані на придбання і обробку житла.

Також, варто пам'ятати, що є ситуації, коли повернення податку при іпотеці або придбанні будь-якої нерухомості готівкою оформити не можна:

  • Коли квартира, будинок або земля були куплені у пов'язаних між собою родинними або сімейними узами людей. Наприклад, якщо угоди проводяться між батьками і дітьми чи подружжям.
  • У ситуації, коли людина, що купила житло, вже використав свого право отримання податкового вирахування.
  • Коли придбана дача, тобто, земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Навіть коли на ділянці є добротний будинок, його використовують, як житлової та він зареєстрований як споруди, повернути податок не представляється можливим.

Як дізнатися, скільки грошей повернуть

Як дізнатися, скільки грошей повернуть

Замислюючись, скільки грошей можна отримати від податківців, у разі придбання квартири, варто позначити визначальний момент, що стосується внесених не так давно правок до федерального закону. До того, як на початку 2014 року почали діяти нові правила гри, при придбанні квартири або будинку за готівку, повернення ПДФО покладався тільки один раз в загальному розмірі не більше 2 мільйонів. А ось повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці обмежений не був. Ці правила стосуються всіх, хто став щасливим володарем нерухомості до 2014 року, навіть якщо паперу для податкового повернення будуть подаватися в 2017 або подальшому роках.

Новий закон говорить, що отримати повернення з ПДФО можна неодноразово, поки загальна сума повернутих грошей не досягне 260 000, які складають тринадцять відсотків від двох мільйонів рублів. Повернення податку при покупці квартири в іпотеку передбачає гарантовану можливість отримати 13% від реальної ціни квартири і відсотків по іпотечному кредиту.

Перевівши правила в цифри, позичальникові перераховується назад 260 тисяч, за умови, що квартира коштувала 2 мільйони і більше. Плюс, максимум 390 000 - за щомісячні платежі за іпотечними процентами. Важливо врахувати, що ці самі 3 мільйони - не спільна сума кредиту, в яку входить і ринкова ціна квартири, зазначена в договорі про продаж, а тільки лише, власне, відсотки, які виплачуються в щомісячних платежах банку. Що цікаво, ставка ролі не грає, важлива лише підсумкова сума накопичених за іпотекою переплат.

Коли платник податків купує недороге житло, його ціна буває в кілька разів менша від тієї, що передбачається законом для отримання вирахування по іпотеці. Тоді варто зробити ставку на великі придбання, які можливі в майбутньому - з них також дозволено отримувати податкові компенсації. Припустимо, на отримання квартири в іпотеку ви витратили 1 мільйон 500 тисяч за саме житло, а в процесі виплати заборгованості розлучилися ще з 600 000. Отримати 13% вийде тільки від цих сум, а залишився ліміт буде збережений для отримання всіх належних майнових вирахувань при придбанні квартири в майбутньому. Наступного разу вийде повернути податок з 500 тисяч від ціни квартири і з 2 мільйонів 400 тисяч компенсацію сплачених щомісячних платежів по іпотеці.

Тонкощі перерахування ПДФО при купівлі квартири

Навіть незважаючи на те, що пропозиція про компенсацію податків на придбання житла, очевидно, вигідне, як отримати податкове вирахування з купівлі квартири мало хто знає. До речі, навіть ті, хто про таку можливість чув, повернути податок теж, найчастіше, не намагаються, оскільки побоюються складнощів, які можуть виникнути, при оформленні паперів для податкового органу. Деякі просто не хочуть витрачати свої нерви і час, вникаючи в усі нюанси закону, а частина власників просто боїться почути «ні». Дійсно, щоб одержати відрахування за відсотками необхідно врахувати безліч нюансів, відзначимо найбільш важливі моменти.

  • Можна отримати лише ту суму грошей, яку ви вже виплатили державі в якості податків. Тобто, якщо за попередній році подачі документів період ви виплатили, припустимо, лише 100 000 податків, одноразово отримати ви зможете лише цю суму. За поверненням коштів, що залишилися доведеться звертатися безпосередньо до поточного роботодавцю. В цьому випадку, покладені всім податки не будуть утримуватися з вашої заробітної плати, таким чином, отримувати відрахування назад ви будете поступово, щомісяця, поки не скінчилися весь належний ліміт.
  • Оформлення повернення відсотків по іпотеці і вартості житла є обом особам, хто зв'язав себе шлюбними узами. Правда, покладена така привілей лише в тих випадках, якщо квартира або будинок були придбані під час барка, навіть якщо оформлена нерухомість без розподілу часток. І дружина, і її чоловік мають право на відшкодування до 200 тисяч від ціни і до 390 тисяч з усіх переплат по іпотеці.
  • Коли частка в будинку, кімнаті, квартирі або об'єкт нерухомості повністю оформлений на дитину, що купив житло батько цілком може отримати належну суму грошей за нього.
  • У ситуації, коли житло куплено за соціальними програмами, наприклад, використаний виданий в якості материнського капіталу сертифікат, від покупки квартири відшкодування оформити не вдасться. У разі, коли державна підтримка була внесена лише як частина оплати, за сумою гроші треба буде повертати по тій же системі, що і відшкодування по іпотеці, якщо вона в цій конкретній ситуації оформлялася.
  • Повернути відсотки по іпотеці позичальникові вдасться тільки після їх виплати банку. Його підтвердження про отримання боргу - обов'язкова умова.

необхідні папери

необхідні папери

Як повернути 13 відсотків, вже відданих вами раніше країні і які документи потрібні для повернення коштів? Для звернення за компенсацією з видачі прибуткового податку при покупці, в першу чергу, необхідно підготувати пакет паперів для оформлення процедури через податкову. З собою в інспекцію необхідно взяти:

  • Папери, які доведуть, що придбання житла і проведення в ньому ремонту - доконаний факт. Відмінно підійдуть чеки, договір про покупку нерухомості, якщо є - квитанції про отримання та виписка з особового рахунку.
  • Головне, що доведе приналежність нерухомості - свідоцтво про власність житла.
  • Квартира була куплена в іпотеку - обов'язково потрібен кредитний договір і квитанції про сплату щомісячних платежів банку.
  • Довідку 2НДФЛ, яка покриває весь звітний період (пам'ятаємо про 3 роки). У ситуації, якщо за цей час ви змінили кілька роботодавців, довідки необхідно надати зі всіх.
  • Реквізити рахунку, куди переведуться гроші за відрахування при іпотеці.

Коли і куди подавати пакет паперів

Як повернути відсотки? Звичайно, гроші хочеться повернути якомога раніше, бажано, відразу після того, як ключі від бажаного власного будинку отримані. Однак, все спраглим повернути зароблені власною працею кошти, доведеться трохи почекати. Всі папери, які становлять пакет документів по іпотеці і покупці, необхідно надати не раніше, ніж в наступному календарному році, після якого житло було придбано. Куди конкретно йти? Найлегше дізнатися цю інформацію на сайті ФНС, орієнтуючись на своє місце проживання.

Важливо мати при собі свідоцтво про власність, що видається лише після здачі житла в експлуатацію. Тому, якщо квартира була придбана «в долевкі», можливість оформити податковий повернення по іпотеці і ціною самого житла, можна лише після здачі будинку девелопером в експлуатацію, що, зазвичай, знаменується видачею ключів і гордим походом в Реєстраційну Палату. Якщо погашення призначених платежів по іпотеці вже почалося, а житло буде введено в експлуатацію лише в наступному році, повернути відрахування з відсотків по іпотеці можна за весь період.

Якщо відразу після отримання у володіння житла в покладений термін до податківців ви не звернулися, не переживайте: відвідати їх можна в будь-який час, термін давності не обмежений. Просто пам'ятайте про магічному першому січня 2014 року, коли законодавство зазнало змін. Якщо перевести інформацію в приклад з життя, уявіть, що квартиру ви придбали в 2010 році, до податкової же дійшли лише до 2018 - на отримання грошей вам доводиться розраховувати лише одного разу, в майбутньому такої можливості ви буде позбавлені. А ось інша ситуація: будинок був куплений в 2015 році, всі папери до податківців відправили в 2017 - є шанс повернути гроші з цієї покупки і з усіх наступних, поки підсумкове значення виплат не досягне 200 тисяч з ціни квартири і 390 тисяч, як повернення відсотків по іпотеці.

Щоб прояснити ситуацію повністю, перед вами покрокова інструкція, як отримати податкові відрахування при іпотеці:

  1. Готуємо комплект документів.
  2. Якщо почався наступний календарний рік після того, як ви стали власником, віддаємо пакет паперів на розгляд. Звертаємося до інспекції за місцем проживання.
  3. Протягом 3 місяців чекаємо результат розгляду заявки.
  4. І - найприємніше, - отримуємо гроші на вказаний рахунок.
  5. Якщо виплачених вами раніше податків не вистачає для одноразового отримання всієї належної суми, звертаємося до бухгалтерії за місцем роботи. У цьому випадку, з вашої зарплати 13% перестануть утримувати на користь держави, а виплачуватимуть безпосередньо вам щомісяця, поки все належне не буде виплачена.

Тепер ви знаєте, як отримати податкові відрахування по іпотеці, і, якщо подача документів вже можлива, сміливо формуйте потрібний пакет і подавайте його в податкову. Ми говоримо про чималі суми, тому нехтувати ними не варто, особливо в умовах кризи і мінливої ​​економічної обстановки. Оформити податкове вирахування по іпотеці, справа, звичайно, клопітка, але і прибуток, у разі успіху, буде вагомим внеском в особистий бюджет.

Як визначити, чи належите ви до цієї категорії?
Куди конкретно йти?