Реклама
Реклама
Реклама

Повернення митних платежів: документи, терміни

  1. Які бувають митні платежі?
  2. Чи повинен митний орган повідомляти своїм платникам про переплату?
  3. Повернення надміру сплачених митних платежів
  4. документи
  5. Нюанси заповнення заяви на повернення
  6. Повернення авансових митних платежів
  7. терміни повернення

Проблеми взаємин з митними органами знайомі багатьом не з чуток. Митний орган з полюванням стягує податки, збори, акцизи з платників, але при встановленні факту їх переплати не поспішає з поверненням фінансових коштів декларанту. У цій статті піде мова про те, як дійсно правильно діяти у разі, якщо створився прецедент на повернення надміру сплачених сум по митних платежах.

Зміст статті

Які бувають митні платежі?

Поняття «митні платежі» чітко розшифровується в п.1 ст.70 ТК Митного Союзу (МК МС). Згідно з ним платежі митні діляться на:

  • різні митні збори;
  • вивізне мито (митну);
  • різні акцизи: акцизи на бензин , Тютюнові вироби і т.д., які сплачуються згідно із законодавчими актами, при ввезенні певної групи товарів;
  • ввізне мито (митну);
  • ПДВ, який збирається з ввезеного товару на територію МС.

Крім митних оплат існують інші платежі у вигляді відсотків, пені, антидемпінгових мит , А також компенсаційних і спеціальних мит.

З огляду на низку обставин на рахунку платника митних внесків можуть утворюватися переплати по даному виду податків. Переплата - це різниця між сплаченими і нарахованими в ході коректування митними податками. Така проблемна ситуація може виходити через:

  • неточного визначення класів товарів ТН ЗЕД;
  • неможливості коректного визначення розміру потрібних платежів на момент їх оплати;
  • неправильного відповідності прохідний і контрактної цін;
  • потрапляння під пільги в класі тих товарів, за які були сплачені митні збори в повній обсязі;
  • виконання невірного підрахунку митної ціни товару. Як виконати розрахунок митних платежів онлайн, читайте тут ;
  • виникнення помилок у поданих документах, що допускаються посадовою особою організації.

Чи повинен митний орган повідомляти своїм платникам про переплату?

Факт виникнення надміру сплачених або стягнених митних зборів може виявитися як самим фізичною або юридичною особою, який провів оплату, так і митним органом вході перевірки і коригування поданих до митниці документів.

Згідно ФЗ №311 у разі, якщо такий факт був виявлений митним органом, то останній зобов'язаний про це проінформувати платника в довільній формі в термін не більше одного місяця після виявлення цієї інформації. Тут же декларанту надається копія коригування митної ціни і платежів.

Якщо на рахунок надміру сплачених платежів було винесено судове рішення про неправомірність розрахунку мит митним органом, то останній зобов'язаний протягом всього 10 днів провести коригування і направити платнику її екземпляри в термін, не більше одного дня після заповнення документа.

Повернення надміру сплачених митних платежів

Порядок повернення переплачених мит в досудовому порядку регулюється ст. 355 ТК РФ. Тут потрібно враховувати, що законодавчо розрізняються авансові, надміру сплачені митні платежі і митне забезпечення. Способи забезпечення сплати митних платежів ось тут . Ця інформація буде корисна починаючим учасникам ЗЕД.

Надміру сплачені митні збори - це фінансові кошти, які мають ідентифікацію і оплачуються по виникненню обставин, зазначених у ст. 319 ТК РФ. Навіть після виявлення митницею такої переплати, цей платіж залишається бути митним і не є власністю платника.

Для того, щоб повернути собі переплату щодо мит, необхідно:

  1. Встановити факт надміру сплачених митних зборів самостійно або отримати повідомлення про це з митного органу з додатком копії коригування митної ціни товарів.
  2. Заповнити заяву на зворотний повернення надміру сплачених сум митних податків за формою.
  3. Підготувати документи, що підтверджують факт переплати фінансових коштів.
  4. Передати повний пакет документів до митного органу особисто або відправити його по російській пошті листом (рекомендованим обов'язково з повідомленням).
  5. Отримати рішення митниці про можливість або неможливість повернення переплачених коштів. При чому термін розгляду заяви щодо законодавчих актів не повинен бути більше 1 місяця з дня його передачі.
  6. Залежно від результату або отримати надміру сплачені митні збори, або подати заяву в судовий орган на неправомірність рішення митного органу.

Повернення платежів в сумі менше 150 рублів не проводиться.

документи

Для того, щоб отримати переплачені митні податки, необхідно передати в митний орган ряд документів:

  • Заява на повне повернення надміру сплачених митних податків, акцизів, мит і зборів.
  • Документи, що підтверджують поточний розмір і факт оплати або стягнення митних платежів.
  • Документ, який вказує на підставі чого було нараховано саме такий розмір мита (декларація).
  • Документ, який встановлює факт і розмір вироблений заявником переплати (копія коригування митної ціни і податків, зборів, мит, акцизів).
  • Згода особи, який оплатив мита на повернення надлишків оплати митних платежів декларанту в разі, якщо це різні самостійні одиниці.

Крім того, якщо в митницю раніше не надавалися нижченаведені документи, то їх необхідно також передати в повному пакеті документів на повернення., А саме:

  1. Для юросіб, резидентів РФ:
    • копію ІПН (свідоцтва про постановку на облік в податковій структурі);
    • копію свідоцтва про Державну реєстрацію (свідоцтва про держреєстрацію);
    • довіреність, яка підтверджує правомірність особи, яка заповнила заяву про повернення;
    • зразок підпису громадянина, яка заповнила заяву.
  2. Для ІП:
    • також копію ІПН (свідоцтва про постановку на облік в податковій структурі);
    • також копію ІН (свідоцтва про держреєстрацію);
    • копію громадянського паспорта ВП.
  3. Для фізосіб:
    • копію громадянського паспорта РФ;
    • копію документа, що дає право на отримання надміру сплачених митних зборів, у разі, якщо громадянин є правонаступником (спадкоємцем) платника митних зборів. В обох випадках всі документи або засвідчуються підписом нотаріуса або безпосередньо представником митного органу при пред'явленні оригіналів документів.

Практично всі вищевказані документи надаються за умови, що суб'єктом господарювання є декларант товарів, згідно з частиною 5 ст. 208 Федерального Закону № 311.

Нюанси заповнення заяви на повернення

Заява на повне повернення забезпечення митних платежів, авансових платежів і надміру сплачених митних зборів складається відповідно до форми наказу ФМС РФ №2520 від 22.02.2010. письмово. У цьому документі вказуються:

  • підстави, за якими з'явилися надміру сплачені фінансові кошти;
  • розмір і види переплачених митних платежів;
  • реквізити тих платіжних документів, за якими здійснювалась оплата податків, зборів;
  • повні реквізити рахунку, на який має відбутися перерахування надміру сплачених платежів по митниці.

Ця заява підписується в обов'язковому порядку керівником організації з постановкою друку, індивідуальним підприємцем або фізичною особою, що має право на отримання даних переплат. Крім того, в ньому має бути розміщено ПІБ керівника, повна назва юрособи, адреса його реєстрації.

Повернення авансових митних платежів

Авансовий платіж - це перераховані заявником кошти на рахунок митниці в облік майбутніх митних платежів. Він не має конкретики ні в видах ввозяться (вивозяться) товарів, ні в їх вартості, ні в термінах. За своєю суттю він спочатку є надміру сплачені грошові кошти.

Авансові платежі мають ряд параметрів:

  • Навіть після зарахування на рахунок митних органів, вони вважаються власністю особи або організації, які їх перераховували (п.3 в ст.330 ТК РФ).
  • Чи не являють собою митні платежі: податки, мита, акцизи і збори.
  • Змінюють свій статус на «митні платежі» після надання до митного органу розпорядження про їх сплату в якості останніх: заяви, вантажної митної декларації.

терміни повернення

Платник може звернутися із заявою про повне повернення переплачених коштів протягом 3-х річного терміну, який починається з моменту оплати або стягнення цих платежів в досудовому порядку. Даний термін пресекателен за своїм характером, і не може бути порушений або збільшений ні в яких випадках.

Але варто зауважити, що даний термін вказується в законодавчих актах для досудового вирішення проблеми. Ніщо не заважає організації подати позов на відшкодування зайво сплачених коштів після закінчення трирічного терміну в судовому порядку.

Митниця зобов'язана протягом одного місяця не тільки розглянути заяву на поточний повернення надміру сплачених митних податків, а й повернути переплату заявнику за тими реквізитами, які були прописані в заяві.

При порушенні такого терміну заявник має право вимагати від митниці сплати відсотків від суми переплати за ставкою рефінансування ЦБ РФ за кожен день вийшла прострочення.

Заява про повернення подається протягом 3-х років.

Надлишки сплачених митних зборів не можуть повертатися в випадках:

  • Якщо у платника є непогашений податковий борг по відношенню до інших платежів. У цьому випадку він покривається з суми надміру сплачених грошових коштів. Відповідно якщо ця сума значно більше боргових зобов'язань, то платнику повертається сума переплачених митних платежів за вирахуванням заборгованості.
  • Якщо сума, яку повинен повернути митний орган, становить менше 150 руб., То вона не підлягає поверненню.

Ось корисна інформація про те, як вирішуються проблеми повернення надміру сплачених митних платежів у Вищому арбітражному суді:

Повернення здійснює тільки той митний орган (організація), на рахунок якого були оплачені митні податки, мита і тільки в рублевому еквіваленті.

В цілому, незважаючи на пекуче бажання митних органів відхреститися від повернення сплачених платежів або бажання провести залік їх в рахунок майбутніх нараховуються податків, повернути грошові кошти завжди можливо за умови виконання всіх відведених термінів і правильно поданих документів.

Додаткові відомості по темі ви знайдете в рубриці « Митні платежі ».

Безкоштовна консультація по телефону:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-48-81 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-93-24

Які бувають митні платежі?
Чи повинен митний орган повідомляти своїм платникам про переплату?
Чи повинен митний орган повідомляти своїм платникам про переплату?