Реклама
Реклама
Реклама

Податкові знижки або повернення грошей з бюджету

  1. Які витрати повертають з бюджету.
  2. 1. Вартість навчання в середньо-спеціальному або вищому навчальному закладі.
  3. 2. Сума відсотків, сплачена банку по іпотечному кредиту.
  4. 3. Вартість переобладнання автомобіля на використання в якості палива стисненого або скрапленого газу...
  5. 4. Гроші, сплачені закладам охорони здоров'я за платні послуги з лікування як самого платника податків,...
  6. 5. Придбання медикаментів як для себе, так і для родичів першого ступеня споріднення.
  7. 6. Сума коштів, сплачених інвалідом на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ...
  8. 8. Сума коштів або вартість майна, переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим...
  9. 9. Вартість витрат на будівництво або купівлю житла за програмою «Доступне житло», в т.ч. грошові...
  10. Необхідні документи.
  11. Трохи про стратегію і розрахунку суми.

Всі вже звикли до того, що частина коштів, витрачених на навчання своїх дітей в інституті або на своє власне навчання, можна повернути в наступному році, отримавши гроші з бюджету

Всі вже звикли до того, що частина коштів, витрачених на навчання своїх дітей в інституті або на своє власне навчання, можна повернути в наступному році, отримавши гроші з бюджету. Однак мало хто знає, що навчання не єдине, за що уряд повертає своїм громадянам гроші.

Наприклад, на таке повернення можна розраховувати, якщо ви поставили на свою машину газове обладнання або купили в аптеці ліки.

Отже, давайте розберемося, на які витрати громадянин України може зменшити свій дохід і, відповідно, отримати назад свої гроші, сплачені у вигляді податку на доходи.

зміст

  • 1 Які витрати повертають з бюджету.
    • 1.1 1. Вартість навчання в середньо-спеціальному або вищому навчальному закладі.
    • 1.2 2. Сума відсотків, сплачена банку по іпотечному кредиту.
    • 1.3 3. Вартість переобладнання автомобіля на використання в якості палива стисненого або скрапленого газу (а також біоетанолу, біодизелю та інших видів біопалива).
    • 1.4 4. Гроші, сплачені закладам охорони здоров'я за платні послуги з лікування як самого платника податків, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення.
    • 1.5 5. Придбання медикаментів як для себе, так і для родичів першого ступеня споріднення.
    • 1.6 6. Сума коштів, сплачених інвалідом на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.
    • 1.7 7. Сума витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених страховику - резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його се мьі першого ступеня споріднення.
    • 1.8 8. Сума коштів або вартість майна, переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ.
    • 1.9 9. Вартість витрат на будівництво або купівлю житла за програмою «Доступне житло», в т.ч. грошові кошти, витрачені на погашення іпотечного кредиту, отриманого на ці цілі, та процентів за таким кредитом.
    • 1.10 10. Сума витрат платника податку на:
  • 2 Необхідні документи.
  • 3 Трохи про стратегію і розрахунку суми.

Які витрати повертають з бюджету.

Давайте подивимося на повний список цих витрат, починаючи з найпоширеніших.

1. Вартість навчання в середньо-спеціальному або вищому навчальному закладі.

Перше, на що потрібно звернути увагу, це що навчальним закладом може бути не тільки інститут (університет, академія), а й звичайний технікум, коледж або будь-яке інше заклад, де можна отримати середньо плюс якесь спеціальне, точніше професійне, освіту. При цьому не важливо, яка форма навчання: заочна або денна / вечірня.

Платити за навчання ви можете як самі за себе, так і за члена сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік / дружина, діти), який не має самостійних доходів.

Таким чином, не тільки батьки можуть платити за своїх дітей, а й чоловік за дружину, якщо вона не має джерела доходів (або навпаки). Адже ситуація, коли чоловік вже працює, а дружина вчиться в інституті, зустрічається досить часто.

Але є і негативний момент.
Ви можете претендувати на знижку, пов'язану з навчанням тільки в тому випадку, якщо ваш оподатковуваний дохід не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня помножений на 1,4. Таким чином, якщо ви хочете отримати податкову знижку за 2013 рік, то ваш місячний дохід в 2013 роду не повинен перевищувати 1610 грн. (1147х1,4).

2. Сума відсотків, сплачена банку по іпотечному кредиту.

Витрати, пов'язані зі сплатою відсотків за іпотечним кредитом, можна включати в знижку не на весь термін, на який взято кредит, а тільки протягом перших 10 років.

При цьому площа житла, купленого в кредит, повинна бути не більше 100 квадратних метрів. Якщо площа більше 100 квадратів - сума відсотків просто перераховується пропорційно площі і в знижку відносяться тільки відсотки, які припадають на 100 кв.метрів.

3. Вартість переобладнання автомобіля на використання в якості палива стисненого або скрапленого газу (а також біоетанолу, біодизелю та інших видів біопалива).

Важлива умова - автомобіль повинен належати вам на правах власності, а не бути «купленим за дорученням».

4. Гроші, сплачені закладам охорони здоров'я за платні послуги з лікування як самого платника податків, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення.

Установою охорони здоров'я з точки зору закону вважається юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Таким чином, основним критерієм у визначенні установи охорони здоров'я є наявність ліцензії на надання медичних послуг.

З цього пункту є і виключення. До податкової знижки не включається вартість:
- косметичного лікування або косметичної хірургії, включаючи косметичне протезування, не пов'язаних з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов'язаних з лікуванням хронічних захворювань;
- протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;
- абортів (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);
- операцій зі зміни статі;
- лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);
- лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

5. Придбання медикаментів як для себе, так і для родичів першого ступеня споріднення.

Куплені медикаменти повинні входити до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року №333.
Він досить великий і якщо ви часто хворієте, є сенс збирати чеки, а в кінці року сісти і переглянути, за що можна повернути частину грошей.

6. Сума коштів, сплачених інвалідом на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

7. Сума витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених страховику - резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім і першого ступеня споріднення.

За умови, що такі витрати за місяць не перевищують:
- при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю - розмір прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня, помножений на 1,4
- при страхуванні члена сім'ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім'ї чи за їх сукупністю - 50% від розміру прожиткового мінімуму встановленого на 1 січня помножений на 1,4.

8. Сума коштів або вартість майна, переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Сума внесків або вартість майна не повинна перевищувати 4 відсотки суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

9. Вартість витрат на будівництво або купівлю житла за програмою «Доступне житло», в т.ч. грошові кошти, витрачені на погашення іпотечного кредиту, отриманого на ці цілі, та процентів за таким кредитом.

10. Сума витрат платника податку на:

  • оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством (не більше суми, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік);
  • оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита.

Що потрібно, щоб отримати гроші з бюджету.

Перше.
Отримувати заробітну плату, з якої утримується та перераховується до бюджету податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) або, як звикли говорити, прибутковий податок.

Друге.
Прийти до податкової інспекції і подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи.
Якщо ви хочете отримати податкову знижку, то Декларацію можна подати до 31 грудня наступного за звітним року. Як приклад, декларацію за 2013 рік можна подавати до 31 грудня 2014 року.

При цьому податківці, відповідно до Податкового кодексу, зобов'язані допомогти вам заповнити цю декларацію, якщо ви самі не знаєте, як це зробити, і навіть безкоштовно видати її бланк.

Третє.
Хоча податковим кодексом це не передбачено, але податківці не приймуть у вас декларацію, поки ви не прикладіть до неї копії документів, що підтверджують ваші витрати.

Четверте.
Рахунок (наприклад, картковий) на який податкова (точніше казначейство) зможе перерахувати вам гроші з бюджету.
Гроші вам зобов'язані повернути протягом 60 днів після того, як ви здали декларацію. З огляду на цей факт, декларацію краще заповнювати в двох примірниках і попросити податкову поставити на вашому примірнику відмітку про те, що вони її отримали.

Необхідні документи.

Документами, що підтверджують ваші витрати і, відповідно, право на податкову знижку, буде договір, а також платіжні та / або розрахункові документи, такі як квитанції, фіскальні або товарні чеки, корінці від прибуткових касових ордерів.

Основна вимога до цих документів:
1) вони повинні ідентифікувати продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача) - це означає, що там має бути як назва того, хто продав вам товар або зробив послугу, так і його код, а також ваше прізвище і ваш код ;
2) в них повинна бути відображена вартість товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Якщо в іпотечному договорі не виділена чітко сума відсотків, яку ви повинні платити щомісяця, то вам також знадобиться довідка з банку, в якій буде вказано, скільки відсотків ви заплатили за звітний рік з помісячною розбивкою.

Якщо мова йде про покупку ліків, то крім чеків з аптеки вам знадобляться рецепти, виписані лікарем і завірені його печаткою, та виписка з вашої картки або історії хвороби, з якої буде видно, що їх дійсно вам призначали.

При установці газового обладнання найкраще купувати і встановлювати його в одному і тому ж місці, а договір скласти таким чином, щоб вартість самого обладнання входила у вартість його установки.

Трохи про стратегію і розрахунку суми.

Подаючи декларацію потрібно пам'ятати, що вам повернуть не більш, ніж ви заплатили в бюджет ПДФО з вашої зарплати.

Тому якщо у когось із подружжя зарплата більше, то і декларацію потрібно подавати саме йому.
Однак при навчанні в навчальному закладі повернення грошей проводиться, якщо зарплата не перевищує 1610 грн. (В 2013 році, в 2014 трохи більше 1705 грн.).
В такому випадку договір на навчання дитини краще укладати тому з батьків, у кого заробітна плата знаходиться в цих межах (офіційна природно), а ось іпотечний договір краще укладати тому, у кого зарплата більше.

Ви маєте право включати до витрат всі витрати, які понесли протягом року, а не тільки один якийсь вид. Так що, якщо ви платили іпотеку, поставили газове обладнання на свою машину і купували ліки, то можете включити всі ці витрати в свою декларацію.

Як же буде проводитися розрахунок.
Припустимо, ваша зарплата в 2013 році становить 5000 грн. в місяць, з неї кожен місяць утримувався ПДФО в розмірі 15% (з урахуванням соцпільги 15% - 663,98 грн.). Таким чином, за рік ви заплатили 7967,76 грн. ПДФО і відповідно можете розраховувати на повернення лише в межах цієї суми.
Тепер, припустимо, ви в 2013 році поставили на ваш автомобіль газове обладнання і заплатили за це 9000 грн. Сума податку (15%) від суми витрат становить 9000/100 * 15 = 1350 грн.

Цю суму (1350 грн.) Вам і повинні повернути з бюджету.

Як йдеться дрібниця, а приємно.

Що б не пропустити нічого важливого підписуйтесь на наш Телеграм-канал , Сторінку в Фейсбуці , Або додавайтеся в твітері .

Якщо моя стаття Вам сподобалася, або виявилася для Вас корисною, ви можете сказати "спасибі", 🙂 перерахувавши будь-яку суму на Ваш розсуд на мою картку в "ПриватБанку":
- № 5169 3324 0559 7207 - одержувач Зарайський Олександр Миколайович.

Інші цікаві статті з оподаткування:
- Ставки єдиного податку та ЄСВ для підприємців в 2019 році
- Карта «ключ до розрахункового рахунку» і оплата в інтернеті
- Імпорт послуг, єдиний податок, ПДВ і все-все-все ...
- Новий закон про ТОВ - ключові зміни і їх наслідки
- Як правильно використовувати «Пайонер» для отримання грошей від фрілансу?
- Чи потрібно платити акциз і купувати ліцензію при продажу електронних сигарет
- Де в Харкові можна здати звіти в податкову
- Як відкрити інтернет-магазин - частина четверта.
- Як відкрити інтернет-магазин - частина третя.
- Як відкрити інтернет-магазин - частина друга.
- Як відкрити інтернет-магазин - частина перша.
- Як несподівано - негадано потрапити на жахливі штрафи.
- Як, недоплативши одну копійку, втратити статус платника єдиного податку та отримати величезний штраф.
- Закриття ТОВ за один день - обман!
- Як фрілансеру (підприємцю) законно отримати валюту за свої послуги.
- Фрілансер (підприємець) і електронні гроші.