Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за ремонт квартири

  1. Податкові відрахування на ремонт квартири
  2. Податкові відрахування на ремонт квартири в новобудові
  3. Майновий вирахування на ремонт квартири без обробки
  4. Чи можна одержати відрахування за ремонт дорогої квартири
  5. Чи можна отримати податкове вирахування за ремонт будинку, купленого у родичів
  6. Документи для отримання вирахування по ремонту

Одним із способів полегшити фінансове навантаження на громадян при покупці квартири або житлового будинку є майнове податкове вирахування Одним із способів полегшити фінансове навантаження на громадян при покупці квартири або житлового будинку є майнове податкове вирахування.

Суть його полягає в тому, що держава повертає покупцям житла сплачені раніше суми податків на доходи. Причому, в цьому випадку мається на увазі тільки той податок, при якому доходи оподатковуються за ставкою 13 відсотків.

А це означає, що отримати майнове відрахування можна при одночасному виконанні всіх умов:

  • тільки податкові резиденти нашої країни;
  • громадяни, які мають дохід, оподатковуваний за вказаною ставкою (офіційну заробітну плату, дохід від здачі майна в оренду і деякі інші види доходів);
  • власники житла, що купується.

Якщо в придбанні житла беруть участь гроші роботодавця або засоби будь-яких державних програм, то майнове відрахування на обробку квартири, як і на її придбання, надано не буде. Так, не зможуть отримати майнове відрахування сім'ї, купивши житлове приміщення за рахунок коштів материнського капіталу.

Податкові відрахування на ремонт квартири

Не завжди куплене житлове приміщення передається продавцем що називається «під ключ». Часто виникають ситуації, коли продається недобудований будинок або квартира, які вимагають істотних витрат на подальші оздоблювальні роботи або придбання будівельно-ремонтних матеріалів.

Податковим законодавством передбачено і такий варіант допомоги набувачам житла: податкове вирахування на ремонт.

Відрахування може бути надано при дотриманні деяких умов:

  1. Власник житла, придбавши його до початку 2014 року, не використав своє право на отримання вирахування. Це право дається таким власникам тільки один раз в житті.
  2. Покупець житлової нерухомості придбав її після 1 січня 2014 року і не використав належний йому ліміт вирахування в розмірі 2 мільйонів рублів.
  3. У документах на придбання житла має бути зазначено, що приміщення потребує ремонту або оздоблювальних робіт.

Податкові відрахування на ремонт квартири в новобудові

Найбільш часто необхідність в ремонтних роботах виникає при покупці квартир в новобудові. На практиці такі квартири здаються в експлуатацію декількох видів готовності:

  • без обробки;
  • з частковою обробкою;
  • з чорновою обробкою;
  • "під ключ".

Податкові відрахування за ремонт в новобудові можна отримати також в разі придбання квартири на вторинному ринку. Покажемо це на прикладі конкретної сім'ї.

Приклад 1. Громадянин Павлов І.І. в 2015 році купив квартиру без обробки у новозбудованому житловому будинку. Але за станом здоров'я не зміг зробити в ній ремонт, тому продав житло сім'ї Дзвінкове за 1 200 000 рублів. При оформленні договору купівлі-продажу було вказано факт відсутності оздоблювальних робіт в квартирі. До договору був прикладений акт прийому-передачі, в якому дуже детально були перераховані майбутні новим власникам квартири роботи (поставити міжкімнатні двері, наклеїти шпалери і деяке інше).

Після закінчення ремонту Дзвінкове звернулися до податкової служби з проханням надати їм майнове відрахування на ремонт квартири. Доклали всі необхідні документи і отримали належну їм суму.

Але в цілому податкове законодавство не передбачає податкові відрахування на ремонт квартири у вторинному житло. І приклад сім'ї Дзвінкове швидше виняток, ніж правило.

Майновий вирахування на ремонт квартири без обробки

Квартира без обробки - це, по суті, звичайна бетонна коробка з вікнами і вхідними дверима. Вартість таких квартир, як правило, трохи нижче, ніж такого ж житла з повною обробкою, тому вони користуються популярністю у покупців. Для новосела дуже важливо правильно оформити приймально-здавальні документи, щоб потім одержати відрахування за ремонт квартири.

Приклад 2. У 2016 році Іван і Марія персиковий придбали у новозбудованому будинку квартиру, сподіваючись в майбутньому отримати податкове вирахування на обробку квартири. У приймально-здавальному акті були перераховані всі майбутні роботи по ремонту (електропроводка, вентиляція, міжкімнатні двері та інше).

За квартиру подружжям персикового було сплачено 1 500 000 рублів. До кінця року сім'я повністю закінчила ремонт свого нового житла і зібрала всі фінансові документи:

  • товарні чеки на придбані будівельні матеріали;
  • розписки від майстрів на отримані ними гроші за виконані роботи по ремонту;
  • виписки банківських рахунків по оплаті послуг будівельно-ремонтних фірм, які беруть участь в ремонті квартири.

Загальна сума витрат на ремонт нової квартири склала 800 000 рублей. Таким чином, покупка і ремонт квартири обійшлися подружжю в 2 300 000 рублів (1 500 000 +800 000 = 2 300 000). Відрахування на ремонт і обробку квартири надається одночасно з вирахуванням на придбання. Сума відрахування не може перевищувати 2 мільйонів рублів.

У довідці про заробітну плату за 2016 рік у Івана зазначено, що він сплатив податків 125 000 рублей. Значить, в 2017 році, подавши декларацію за формою 3-ПДФО, Іван Персиков зможе одержати відрахування за ремонт квартири в новобудові і її покупку в розмірі 125 000 рублей замість заявлених 260 000 (2 000 000 * 0,13 = 260 000). На решту суму 135 000 рублів (260 000 - 125 000 =: 135 000) Іван зможе подати заяву на повернення податків в 2018 році.

Оскільки квартира куплена в шлюбі, вона є спільною власністю подружжя. Марія Персикова теж могла б претендувати на податкові відрахування на ремонт житла. Але дружина Івана вже використовувала своє право на майнове відрахування при покупці квартири в 2012 році і не може брати участь в отриманні вирахування по новій квартирі. До 1 січня 2014 року громадяни мали можливість отримати майнове відрахування на покупку житлової нерухомості тільки один раз в житті і по одному об'єкту.

Чи можна одержати відрахування за ремонт дорогої квартири

У податковому законодавстві відрахування на обробку квартири не зв'язується з її вартістю. Але на практиці дорога квартира вимагає і більш дорогого ремонту. І тут важливо вирішити для себе, чи варто збирати документи на вартість ремонтних матеріалів і виконаних робіт.

Приклад 3. У 2015 році подружжя Іванський купили квартиру в новобудові з частковою обробкою за 5 000 000 рублів. Попередня оцінка майбутнього ремонту склала 250 000 рублів.

Подружжя ще не зверталися за майновим вирахуванням, тому їм можна отримати податкове вирахування за ремонт квартири, зібравши відповідні документи. Відрахування на покупку квартири у подружжя складе 4 000 000 рублів (по 2 000 000 кожному).

Тобто, вони повністю вичерпають свої права на відрахування і навіть не використовують всю вартість квартири (5 000 000 - 4 000 000 = 1 000 000). Виникає питання: а чи потрібен подружжю Іванський відрахування на ремонт? Чи варто їм витрачати свій час на збір фінансових документів по обробці нової квартири? Відповідь однозначна: ні, не варто.

Чи можна отримати податкове вирахування за ремонт будинку, купленого у родичів

У податковому законодавстві (статті 220 і 105) підкреслюється, що відрахування при покупці житла не надаються, якщо угода зроблена між взаємозалежними фізичними особами. До них відносяться:

  • подружжя;
  • діти і батьки (усиновлювачі, опікуни);
  • брати і сестри.

Природно, на питання як отримати податкове вирахування за ремонт в житло, купленому у родичів, відповідь буде негативною.

Приклад 4. Сидоркин Іван Сергійович купив в 2015 році у свого сина Сергія недобудований будинок в селі за 800 000 рублей. Причини були дві: допомогти синові в купівлі великої квартири в місті і бажання пожити на майбутню пенсію в тихому місці на природі. Склали всі необхідні документи:

  • договір купівлі-продажу, в якому вказали, що готовність будинку, що будується становить 90 відсотків і йому потрібні ремонтні роботи;
  • акт прийому-передачі з переліком всіх недоробок по дому.

Іван Сергійович ніколи не користувався правом на майнові відрахування при покупці житлових приміщень, тому вирішив зібрати всі документи на придбання ремонтно-будівельних матеріалів і оплату роботи майстрів.

Купівля ламінату, плитки, шпалер, пластика і витратних матеріалів до них обійшлася йому в загальну суму 450 000 рублей. За послуги майстрів-обробників Сидоркин заплатив ще 250 000 рублів. Таким чином, на покупку і ремонт будинку було витрачено 1 500 000 рублів (800 000 + 450 000 + 250 000).

Саме на цю суму Сидоркин І.С. склав декларацію 3-ПДФО, приклав до неї всі потрібні документи і здав пакет в податкову інспекцію. Але пильний інспектор звернув увагу на однакові прізвища продавця і покупця будинку і відхилив прохання про надання вирахування відповідно до статті 220 Податкового кодексу Росії.

Документи для отримання вирахування по ремонту

Щоб отримати майнове відрахування по ремонту у знову купленому житлі, треба підготувати такі документи:

  1. Посвідчення особи покупця (паспорт).
  2. Договір купівлі-продажу або інший документ, який посвідчує передання житла у власність.
  3. Акт прийому-передачі об'єкта з докладним зазначенням всіх недоробок в ньому.
  4. Довідка про заробітну плату за формою 2-ПДФО . Якщо заявник отримує доходи в декількох місцях, то довідки повинні бути надані від кожного джерела окремо. Це не обов'язкова вимога закону і повністю залежить від бажання платника податків. Але якщо суми утриманого податку не вистачає для повного повернення вирахування, то довідки краще надавати всі, які тільки можливо.
  5. Податкова декларація форми 3-ПДФО .

Зібрані документи передаються на перевірку податковому інспектору при особистому відвідуванні, направляються з довіреною особою (в цьому випадку потрібно нотаріально завірена довіреність) або доставляються у вигляді поштового відправлення.

У сучасного платника податків з'явилася ще одна можливість: відправити пакет документів в електронному вигляді через Особистий кабінет на офіційному сайті Федеральної податкової служби.

Шановні користувачі, в коментарях до статей відповіді будуть публікуватися тільки з питань, що належать до тексту самої статті. Якщо ви хочете отримати відповідь на питання по вашій конкретній ситуації або вам потрібна допомога в розрахунку податку, звертайтеся, будь ласка, на консультацію .

Вам також буде цікаво

Виникає питання: а чи потрібен подружжю Іванський відрахування на ремонт?
Чи варто їм витрачати свій час на збір фінансових документів по обробці нової квартири?