Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за лікування: за скільки років можна отримати?

  1. За скільки років можна отримати податкове вирахування за лікування?

Дізнавшись про можливість повернення податку за лікування, ми починаємо збирати інформацію про цей спосіб заощадити на платні медичні послуги. І часто задаються питання про податкове вирахування за лікування: за скільки років можна отримати, який термін давності для повернення податку. З'ясуємо, за який період можна отримати податкове вирахування за лікування, скільки разів можна отримати і як часто можна повертати 13% від вартості медичних послуг.

Податкові відрахування на лікування є соціальним (як і відрахування за навчання ), Надання соціальних відрахувань регламентується ст. 219 Податкового кодексу РФ. Отримати відрахування можна за себе, дружина , дітей , батьків .

Коли можна отримати податкове вирахування за лікування?

Повернення податку за лікування здійснюється при поданні податкової декларації 3 ПДФО в ИФНС по закінчення податкового періоду (Року, в якому пройшла оплата лікування). Є можливість надання податкового відрахування за лікування до закінчення звітного періоду через роботодавця .

Для відповіді на питання «за який період можна отримати податкове вирахування за лікування» необхідно знати, що відрахування на лікування зменшує оподатковуваний дохід платника податків і, отже, суму ПДФО, сплачену (або сплачується) до бюджету, в податковому періоді. Податковим періодом з податку на доходи фізичних осіб визнається календарний рік. Тобто відрахування на лікування можна віднести до доходам тільки за той рік, в якому пройшла оплата лікування.

Отже, Ви вирішили отримати податкове вирахування за лікування і медикаменти , Оплачені в минулому році. Але у Вас є витрати на медичні послуги, оплачені в попередні роки.

За скільки років можна отримати податкове вирахування за лікування?

Згідно п.7 ст. 78 НК РФ заяву про залік або повернення суми надміру сплаченого податку може бути подано протягом трьох років з дня сплати зазначеної суми, тобто повернути податок за лікування можна протягом 3 років після оплати витрат на медичні послуги. Наприклад, в 2019 році можна подати декларації за 2018, 2017, 2016 рік. І, якщо з якихось причин Ви не змогли почати оформлення повернення податку за лікування відразу після закінчення року, коли оплачувалися медичні послуги, то зробити це можна протягом наступних 3 років. Наприклад, подати декларацію 3 ПДФО за лікування, оплачене в 2018 році, і написати заяву про повернення суми надміру сплаченого податку можна до 2021 року включно - у 2022 році зробити це буде вже пізно.

! ! ! Щоб уникнути пропуску строку давності отримання податкового вирахування на лікування, рекомендуємо заяву про повернення суми надміру сплаченого податку подавати одночасно з декларацією 3-ПДФО (не чекаючи закінчення камеральної перевірки ). Це не суперечить чинному законодавству (див. Лист ФНС Росії від 26.10.2012 № ОД-4-3 / 18162 @) і особливо актуально в разі оформлення вирахування на межі пропуску строку давності.

Отримуючи податкове вирахування за лікування, слід пам'ятати, що повернення податку можна здійснити за останні 3 роки.

За які роки можна отримати податкове вирахування за лікування в 2019 році?

У 2019 Ви можете подати декларації (та інші документи) і отримати податкове вирахування на лікування (термін давності якого становить три роки), сплаченого в 2018 2017, 2016 роках.

Податкові відрахування за лікування: за який період можна отримати через роботодавця

Як було сказано вище, при отриманні вирахування за лікування через роботодавця документи для повернення 13% від вартості медичних послуг подаються в тому ж році, коли пройшла оплата лікування. За попередні роки повернути податок за медичні послуги через роботодавця не вдасться. Відповімо на питання «за який період можна повернути 13 відсотків за лікування при оформленні вирахування через роботодавця». В цьому випадку можна повернути гроші за лікування, оплачене з початку поточного року до подачі документів до податкової інспекції.

Скільки декларацій 3-ПДФО потрібно подавати за лікування, оплачене за 3 роки?

Нагадаємо, що за кожен рік, в якому пройшла оплата медичних послуг, потрібно подавати окрему декларацію 3 ПДФО і окремий пакет документів , Необхідних для отримання податкового вирахування за лікування. За скільки років Ви будете повертати гроші за лікування , Стільки податкових декларацій доведеться подати до податкової інспекції. Оскільки термін давності для податкового вирахування на лікування становить 3 роки, то максимальна кількість декларацій, які Ви можете надати в ИФНС за один раз, становить 3 штуки.

Податкові відрахування за лікування: скільки разів можна отримати?

Кількість податкових відрахувань за лікування не обмежується законом. Тобто відповідь на питання «скільки разів можна повернути податок за лікування» і «як часто можна отримувати податкові відрахування» залежить тільки від Вас. Повернення податку за лікування можна здійснити скільки завгодно раз - за кожен рік можна подавати декларацію 3 ПДФО і повертати 13 відсотків від вартості медичних послуг (якщо не минуло 3 роки - не закінчився термін давності). При цьому повинні дотримуватися умови для відшкодування податку.

Слід враховувати, що питання «за скільки років можна одержати відрахування на лікування» не стосується випадку перевищення витрат на лікування (наприклад, дорогого ) Над доходом за рік або перевищення витрат на звичайне лікування ліміту 120000 руб. Про можливість віднести витрати на лікування на наступний рік см. Цю статтю .

За скільки років можна подати декларацію на податковий відрахування за лікування?

Декларація 3 ПДФО подається за кожен рік окремо, але, як уже було сказано вище, повернення податку за лікування можна здійснити протягом 3 років після оплати медичних послуг.

З нашої статті Ви дізналися відповідь на одне із запитань з податкового відрахування за лікування «за скільки років можна отримати?». Не дивлячись на те, що держава встановила так званий термін давності для податкового вирахування за лікування 3 роки, не варто затягувати з поверненням податку.

опублікував:

Раленко Антон Андрійович.

Москва 2018.

на Ваш сайт.

За скільки років можна отримати податкове вирахування за лікування?
Коли можна отримати податкове вирахування за лікування?
За скільки років можна отримати податкове вирахування за лікування?
За які роки можна отримати податкове вирахування за лікування в 2019 році?
Скільки декларацій 3-ПДФО потрібно подавати за лікування, оплачене за 3 роки?
Податкові відрахування за лікування: скільки разів можна отримати?
За скільки років можна подати декларацію на податковий відрахування за лікування?
З нашої статті Ви дізналися відповідь на одне із запитань з податкового відрахування за лікування «за скільки років можна отримати?